Svært at stoppe spoofede retur-mails

Det er næsten umuligt at stoppe automatiske svar fra postservere, som har modtaget spammails, hvor dit domænenavn er blevet brugt til at forfalske afsenderadressen. Det er til gengæld muligt med teknologien Sender Policy Framework, som til gengæld kan udrydde spoofing helt.

Uønsket elektronisk reklamepost har kun sjældent den ægte afsender på e-mailen. I stedet er der indsat en falsk afsenderadresse.

Ofte er der tale om en adresse, som faktisk eksisterer, og det giver problemer for den rigtige ejer af adressen.

Når en spammer udsender millioner af spam-mails vil der ofte være en del af modtageradresserne, som er nedlagt eller ikke eksisterer.

De fleste postsystemer er sat op til at sende et svar tilbage til afsenderen, hvis det ikke lykkes at levere e-mailen til modtageren på postserveren.

Sådan et svar fra postserverens "maildæmon" er nyttigt, når man har stavet modtagerens e-mailadresse forkert. Til gengæld bliver det en plage, hvis en spammer har misbrugt virksomhedens domæne eller adresse til at udsende spam.

Umuligt at fange med filtre

Som administrator af et domænenavn er det ikke ualmindeligt at modtage tonsvis af automatiske svar-mails med "delivery failure" eller andre fejlmeddelelser om mails, man aldrig har sendt.

Mens spamfiltrene kan fange en meget stor del af den regulære spamtrafik, så kan de som regel ikke dæmme op for de automatiske svar.

- Der er en stor risiko for, at man også kommer til at fjerne de rigtige fejlmeddelelser, hvis man forsøger at fjerne de falske, siger Diego d'Ambra fra det danske firma Softscan.

Han understreger, at medmindre den originale spam-mail er vedhæftet, så filtrene kan fange den, så er det næsten umuligt at udpege de falske returmails uden at skulle spørge den påståede afsender, om vedkommende faktisk har sendt mailen.

- Vi har kunder, som får en million af dem om dagen. Vi kan faktisk kun tilbyde at fjerne dem alle sammen, for det er meget forskelligt, hvad returmails indeholder.

Løsning gav nyt problem

Hvor spammerne førhen ofte blot brugte falske og ikke-eksisterende afsenderadresser, så har mange postservere i dag en politik om at afvise alle mails, hvor afsenderen ikke kan valideres ved at sende en forespørgsel til afsenderens postserver.

Den politik er netop indført for at stoppe spam fra anonyme afsendere.

- Med den regel fik man løst problem nummer et. Til gengæld fik man problem nummer to, nemlig spoofing, siger Diego d'Ambra.

Han peger på en teknologi, som på sigt kan løse problem nummer to, nemlig Sender Policy Framework eller SPF.

Kun bestemte servere må sende

Med SPF kan ejeren af et e-maildomæne registrere en liste over servere, som er godkendt til at afsende e-mails med afsenderadresser fra det pågældende domæne.

Modtagerens postserver kan så sende en forespørgsel, når den modtager en e-mail, for at kontrollere, at afsenderserveren er en gyldig server for den pågældende adresse.

- SPF er præcis designet til at tjekke, om adressen er spoofet. Jo flere, der bruger SPF, jo bedre bliver det. Flere internetudbydere er begyndt at understøtte SPF, forklarer Diego d'Ambra.

Tidligere på året valgte Microsoft, som har udviklet en lignende teknologi kaldet Caller ID, at softwaregiganten ville samarbejde med gruppen bag SPF om at få skabt en fælles standard.

- Hvis man sætter SPF til, så går man ikke glip af noget, hvis modtageren ikke understøtter SPF, så vi anbefaler vores kunder at bruge det, siger Diego d'Ambra.

Relevant link

SPF




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere