Artikel top billede

Fem vigtige temaer i it asset management i 2019, som du ikke vil gå glip af

Klumme: ServiceNow, brugt software, kontraktkyndige kunder, ITAM og RPA er de fem nok vigtigste temaer inden for it asset management i 2019. Se hvorfor her.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Er der nogen, der kan huske, hvad der skete i 2018?! Der hurtigt passerede.

Det kan nogle gange føles som om, at behovet i hjernen for hurtige nyheder og opdateringer resulterer i et fravær af langsigtet fordøjelse af nyheder og events – langt væk fra telefonen.

Måske det ville være på sin plads at slette et par apps på telefonen.

Ved siden af nytårsløfter om at spise sundere og få udnyttet fitness-abonnementet mere, så er det tid til at give nogle bud på det, som vi ser, at man skal holde øje med, når det handler om dine it- aktiver/it-assets i 2019.

Vi er også meget interesserede i at høre dit bud – er du enig/uenig? Eller kan du bidrage med 6-10 på listen? Her kommer 1-5;

The rise and rise of ServiceNow

Det kom nok bag på en hel del, at ServiceNow blev kåret af Forbes som nr. 1 på listen over de mest innovative virksomheder I 2018.

Og det er altså foran virksomheder som Tesla og Amazon, som mange nok ville tænke på som innovationsledere – hvad de jo faktisk også er – men altså efter ServiceNow på Forbes liste.

ServiceNow har længe stået højt/højest på listen over it service management-værktøjer i enterprise-segmentet og det faktum, at selskabet nu har tilføjet SAM & ITAM på featurelisten giver en tro på, at tool-markedet modnes yderligere.

ServiceNow er (helt grundlæggende) en workflow-engine, der kobles på ITSM – og i de senere år også andre discipliner. Selskabet har fordel i forhold til ITAM ved, at det er et værktøj, der er bygget til at udføre definerede opgaver i it service management-livscyklussen.

Det bevirker, at håndteringen af SAM og ITAM bliver overbevisende på grund af den måde, som ITSM og ITAM sameksisterer på, så et fælles grundlag og procedurer bliver korrekt udført.

Nogle af de tips, tricks og fordele som ligger i den eksisterede SAM-suite, kan på nuværende tidspunkt udføres i SAM-Pro modulet i ServiceNow.

Men her er sagen, at ikke alle ønsker at opnå top-modenhed på SAM. Godt nok kan være godt nok for nogen – og hvis der investeres i en it service management-suite som ServiceNow, vil et SAM-Pro modul så kunne tilfredsstille SAM-behovet?

Derudover vil ServiceNow ikke stå stille, men have en aggressiv road-map for udviklingen, som flytter selskabet væk fra bunden af SAM system-suite - og budskabet til SAM-udbyderne må være, at de skal sætte mere fart på, hvis de ikke vil overhales inden om.

Kunderne bliver mere kontrakts-kyndige

I en nylig samtale med Cloud Optics Ian Camino fremhævede han, at udviklingen på SaaS-området har betydet, at en stribe af kunder er blevet bemærkelsesværdigt dygtige til at definere, hvad det præcist er, de ønsker og forventer af SaaS-leverandørerne, inkl. kompensation for nedetid.

Men også et klar alignment af it-services med forretningskrav.

Det var HP, der gav luft til begrebet “utility computing,” hvor afregningen med it-leverandøren var hægtet op på det aktuelle forbrug.

HP’s største fejl var, at selskabet var forud for sin tid. Vi nærmer os hastigt dette scenarie – nogen vil måske hævde, at vi allerede er nået dertil.

Bundlinjen på alt dette er, at givet, at vi ikke forsøger at bundle hele cloud it-regningen til et tal I bunden af regnearket, så kan vi nærmere dissekere it-udgifterne og derfra extrapolere it-serviceudgifterne og derfra videre over i en value-chain analyse.

Når vi på et tidspunkt ankommer her, så bør vi være i en position, hvor vi kan bemyndige vendor-relationship-funktionen til at gennemføre forespørgsler og udbud med en laser-præcision overfor udbyderne til en grad, hvor vi kan spørge: “Hvad har du gjort for os på det seneste?”

En vækst I brugen af “brugt” software (kun i EU) & tredje-parts support

Mange kunder har ikke behov for (eller har råd til) at være på ”the bleeding edge” af teknologien, så en større og større andel af kunderne vil være draget imod “ældre og evt. u-supporterede” versioner af on-premise software, som så supporteres af en tredjepart.

Vi vil også håbe på en juridisk test-case i USA, så man også der kan opnå rettighed til at videresælge den software, som man ikke længere har behov for.

Dette juridiske princip eksisterer jo allerede: Folk I USA betaler ikke en kick-back til Ford eller GM, når de videresælger deres biler – så hvorfor skulle softwareleverandørerne føle, at de skal have særlige privilegier i denne retning?

Principperne omkring udnyttelse af IP vedrørende software kan frigive enorme værdier i den amerikanske økonomi – og i Danmark har vi også kun set toppen af isbjerget, når det kommer til udnyttelse af mulighederne her på trods af gældende EU-lovgivning og en klar domfældelse (used soft dommen 2012).

ITAM i bevægelse

Den BI-guldmine, som ITAM udgør og som i vid udstrækning har været uudnyttet, begynder nu at bære frugt.

Vi ser konstant øgede “landvindinger” for ITAM til at supportere nøgle funktioner i it inden for områder som indkøb, software request-styring, configuration management, deployment og informationssikkerhed.

Den eneste konstant i livet er forandring – og det er, om noget sted, sandt inden for ITAM.

Tænk fem år tilbage: Hvis en eller anden var kommet til dig som SAM-ansvarlig og bedt om en liste over installeret software, som ikke er patchet eller på korrekt versions-niveau – ville du så have peget dem i retning mod it sikkerheds-teamet?

I dag er denne liste med de rette værktøjer og processer på plads og kun et dashboard eller e-mail væk.

Vækst i RPA

Robotic Proces Automation (RPA) har kapaciteten til at tilbyde et nyt niveau af SAM-modenhed for virksomheder, som føler, at det er som at bestige et bjerg at få SAM/ITAM til at ske i deres organisation.

RPA forårsager en bedre hækbølge i blandt andet inansielle institutioner, når det søger at automatisere repetitive opgaver i medarbejdernes daglige rutiner.

Lyder det bekendt som SAM-ansvarlig?

SAM/ITAM bruger sjældent mere end en dag uden or excel-arket, hvor data skal manipuleres rundt på den ene eller anden måde, så hvorfor ikke få en RPA-bot til at udføre dette arbejde i stedet for?

Bevar dog en sund skepsis over for de RPA-konsulenter, som kan finde på at love en produktivitetsforøgelse på måske 200 procent (bots kan arbejde 24/7/365, hvor en typisk medarbejder erlægger typisk otte timer om dagen) – beslutningspunkter for så vidt angår det, som data skal anvendes til, ligger fortsat hos medarbejdere, der kan skille god SAM-praksis fra dårlig.

For at nå til et punkt hvor du kan automatisere processerne, skal du have gode, velfungerend,e manuelle processer, der virker og virker godt.

En dårlig proces plus RPA er lig med en dårlig automatiseret proces.

Dette er fem nøgleområder, som du bør holde øje med. Vi hører meget gerne din mening og hvad du mener, der skal adderes til listen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.