Foto: JumpStory

Kunstig intelligens vil gøre alle danske it-folk arbejdsløse. Med mindre …

Klumme: Hvis du vælger ikke at sætte dig ind i mulighederne og forstå, hvad det vil sige, så er det ganske sandsynligt, at nogle andre vil gøre det og dermed gøre dig arbejdsløs. Valget er dit.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Jeg holder mange foredrag for både ledere og menige it-medarbejdere om kunstig intelligens, og hver gang kommer spørgsmålet: Tror du, at kunstig intelligens vil gøre os arbejdsløse i fremtiden?

Der er naturligvis også tilhørere, som for længst har afskrevet kunstig intelligens som et smart buzzword opfundet af smarte konsulenter, og så er der brancher, som mener, at deres arbejde aldrig kan erstattes af en robot eller computer.

Sidstnævnte har ret, for pointen med kunstig intelligens er, at det ikke vil komme til at erstatte nogle brancher overhovedet.

Det vil imidlertid betyde, at samtlige virksomheder (herunder indenfor it), kommuner, plejehjem, sygehuse, børnehaver osv. vil kunne opnå kæmpe fordele, hvis de har sat sig ind i, hvordan deres hverdag kan blive nemmere og mere meningsfyldt igennem brugen af teknologier som maskinlæring, deep learning og chatbots – samlet i fællesbetegnelsen kunstig intelligens (AI).

Du bestemmer stort set selv
Derfor er det rigtige svare på det spørgsmål, jeg indledte klummen med, at JA, kunstig intelligens vil gøre alle danskere, herunder it-ansatte, arbejdsløse - med mindre, vi sætter os ind i mulighederne med kunstig intelligens.

Det vil sige, at hvis vi ikke bruger lidt tid på at forstå, hvornår AI giver mening, og hvornår det ikke gør, så vil der være nogle andre herhjemme eller i udlandet, som gør det, og så bliver de mere attraktive jobkandidater, end vi selv er.

Dette betyder ikke, at du nødvendigvis skal være AI-specialist for at kunne bidrage.

AI er enormt nemt at forstå
Det gode ved kunstig intelligens er nemlig, at det - med mindre du skal programmere det - er enormt nemt at forstå.

Det handler faktisk blot om, at vi beder computere om at kigge på en stor mængde information eller data og så udlede de vigtigste ting fra de informationer. Det kunne eksempelvis være den seneste forskning indenfor psykiske sygdomme, eller det kunne være viden omkring, hvordan kunderne opfører sig i vores butikker.

På baggrund af alle disse informationer hjælper computeren dig så med at skabe overblik og udlede de vigtigste konklusioner og mulige fortolkninger af indholdet. Og herefter kan du så vælge, hvorvidt maskinen også skal hjælpe dig med at handle på nogle af disse konklusioner, eller det giver mest mening, at du selv gør det.

Der er altså tale om et ganske naturligt og meningsfyldt samarbejde og samspil imellem menneske og maskine, men et sådant samspil kræver, at du forstår maskinen og ikke omvendt.

Kunstig intelligens er nemlig alt andet end intelligent og da slet ikke følelsesmæssigt intelligent, så dybest set vil den blot gøre, hvad vi beder den om.

Brug noget krudt på det
Således kræver det af os mennesker, at vi bruger nogle timer på at forstå mulighederne i forhold til det, vi arbejder med i hverdagen, og så i fællesskab beslutter, hvor det giver mening, og hvor det ikke gør.

Dette bør ikke være beslutninger eller et ansvar, som vi lægger over på en it-afdeling eller vores chef. Det er vigtigt - også i forhold til etikken og kulturen på arbejdspladsen - at vi bliver enige om, hvad vi vil bruge AI til, og hvad vi ikke vil bruge det til.

Og så er vi tilbage ved hovedpointen:

Nej. Kunstig intelligens kommer ikke i sig selv til at gøre dig arbejdsløs, men hvis du vælger ikke at sætte dig ind i mulighederne og forstå, hvad det vil sige, så er det ganske sandsynligt, at nogle andre vil gøre det og dermed gøre dig arbejdsløs.

Valget er således dit.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
OnePlus 7 Pro til test: Nu er selskabet i stand til at banke mobilverdenens giganter
Det kinesiske selskab OnePlus vil ind i det fine selskab af topproducenter med OnePlus 7 Pro. Missionen er lykkedes.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Sådan tager du kontrollen over dine Office 365 data
Moderne SaaS applikationer såsom Microsoft Office 365 giver flere fordele fremfor den traditionelle softwaremodel, som mange forretningskunder benytter sig af. Den øgede fleksibilitet i den cloud-baserede licensering og tilgængeligheden af shared cloud storage, skaber en ny række udfordringer når det kommer til data management. I dette white paper kigger vi på, hvad du skal gøre for at beskytte og kontrollere dine Office 365 data.