Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Konkurrerende algoritmer kan 'samarbejde' om at hæve priserne på nettet: “Det risikerer i sidste ende at skade forbrugerne”

Priser, der regulerer sig sel,v er ved at blive normen for detailvirksomheder som Amazon. Men det kan være til stor skade for forbrugerne, advarer forskere bag en ny rapport.

Næste gang du køber nye løbesko eller en ny trøje på Amazon eller en anden detailvirksomhed på nettet, så er prisen formentlig ikke bestemt af en salgschef, men af en algoritme, der sammenligner prisen hos konkurrenterne.

Det skriver mediet technology review.

Pris-algoritmer er nemlig blevet dagligdag for detailbutikker på nettet i takt med, at systemerne er blevet billigere og lettere at implementere, skriver mediet.

Den type prisregulering har længe været kendt i fly- og hotelbranchen, hvor mange kunder efterhånden har erfaret, hvor hurtigt og ofte priserne skifter.

Læs også: Lovforslag: Vigtige sags-beslutninger skal måske kunne tages af algoritmer uden at borgere høres først

Men selvom teknologien er smart for virksomhederne, så peger en ny forskningsrapport ifølge technology review på, at det kan blive problematisk.

Systemerne lærer nemlig at samarbejde med konkurrenterne og hæver sammen i al hemmelighed priserne for forbrugerne.

Algoritmer lærte af hinanden

Rapporten er udarbejdet af forskere på det italienske universitet i Bologne, der har bygget to algoritmer, som blev sat til at regulere deres egne priser.

Kort tid efter kunne forskerne se, at de to ellers helt uafhængige algoritmer begyndte at tage ved lære af hinanden, og placerede priserne langt højere end de ellers ville være.

Læs også: TV2 vil skrue op for brugen af algoritmer og ny teknologi: Gør sig klar til streaming-krig med Netflix og HBO

Ifølge technology review bekymrede det forskerne mest, at algoritmerne ikke efterlod nogen spor af, at de havde lært af hinanden.

“De lærer at samarbejde i al hemmelighed ved at prøve sig frem og lære af sine fejl uden at kommunikere med hinanden eller uden at være designet til at samarbejde,” siger forskerne ifølge mediet og fortsætter:

“Det risikerer at hæve priserne på varerne og i sidste ende skade forbrugerne.”

Læs også: Når big data bliver til kunst: It-folkene griner, til de opdager, at jeg anvender de fedeste algoritmer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere