Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Derfor stemmer vi ikke over nettet / KMD overtrådte dataaftale med kommune / Endnu en spiller melder sig ind i bredbånds-priskrigen / Kan en ny digital valuta løse skattesvindel?

Derfor stemmer vi ikke over nettet / KMD overtrådte dataaftale med kommune / Endnu en spiller melder sig ind i bredbånds-priskrigen / Kan en ny digital valuta løse skattesvindel? / Dansk cybersikkerheds-chef fra World Economic Forum er vendt hjem

Godmorgen. Så er det igen blevet mandag, og det er tid til ugens første morgen-briefing her fra redaktionen.

Vi begynder it-nyhedsoverblikket med et åbenlyst it-spørgsmål omkring det kommende folketingsvalg: Hvorfor stemmer vi ikke bare over internettet?

Derfor stemmer vi ikke over nettet

Det fortstående folketingsvalg nærmer sig med hastige skridt, og derfor er der også anledning til at spørge, hvorfor vi egentligt ikke stemmer over internettet?

Men det er stadig væk ikke sikkert nok at skulle erstatte papir og pen med en digital stemmeafgivelse, forklarer Carsten Schürmann, forsker i valgsikkerhed på IT-universitetet.

Det skriver ITU.dk.

"Vi skal være sikre på, at du kan stemme hemmeligt, at det virkelig er dig, der har stemt, og at der kun er én stemme fra dig – ikke to eller tre. Vi arbejder på teknologiske løsninger på dette område, men vi er ikke færdige,” siger Carsten Schürmann, som blandt andet har studeret digitale valg i USA, Egypten og Estland.

Konklusionen lyder fra forskeren, at på nuværende tidspunkt har vi ikke løsninger, der vil være sikre nok.

Hvis man fjerner al papiret ved afstemningen, så fjernes også muligheden for at dobbeltetjekke resultatet lyder det. Og det er et vigtigt element for tilliden i en valgproces, som et internetbaseret valg ikke vil have.

Derfor mener Carsten Schürmann ikke, at tiden er moden til at skrotte den traditionelle og tillidsskabende medtode med papir og blyant.

”Danmark er faktisk verdensmester i valgintegritet, og det skal bevares. Derfor skal man arbejde meget forsigtigt med modernisering af valgsystemet. Det er tilliden, der er på spil,” siger han

KMD overtrådte dataaftale med kommune

KMD har overtrådt en databehandleraftale med Ballerup Kommune.

Selskabet har flyttet persondata fra kommunens it-system til KMD's egen udviklingsserver, der blev hacket.

Det skriver Version2.

Tidligere på ugen skrev samme medie om hacking af et KMD-system, og det er i den forbindelse, at bruddet på dataaftalen er kommet frem. Bruddet fremgår af en aktindsigt i Ballerup Kommunes anmeldelse til datatilsynet.

"Såvidt oplyst fra KMD A/S, har KMD i strid med databehandleraftalen flyttet persondata fra kommunens anvendelse af KMD Nexus' til KMD's udviklingsplatform. Der har siden være indbrud på KMD's udviklingsplatform, hvorfor der er risiko for at disse persondata er lækket. Det omfatter ifølge KMD foreløbigt 25 personnumre for borgere i Ballerup kommune," fremgår det af aktindsigten ifølge Version2.

Endnu en spiller melder sig ind i bredbånds-priskrigen

Internetudbyderen Bolignet melder sig nu ind i priskrigen på bredbånd i Danmark.

I stedet for at satse på de eksisterende kobberforbindelser lancerer Bolignet billigt bredbånd over de kommende fiberforbindelser, som TDC er gået i gang med at udrulle.

Prisfaldet vil være det samme, som Peter Mægbæks nyligt lancerede Fastspeed kom med, der tilbyder 1000 M/bit-forbindelser for 249 kroner om måneden. Bolignet satser på fibernettet, hvor Fastspeed kører på kobberforbindelser.

Det fremtidige fibernet kommer ikke til at have hastighedsbegræsninger, og det vil gøre det muligt for Bolignet at give forbrugeren en tidobling af hastigheden kombineret med et dyg i prisen på 1000 M/bit, skriver Bolignet i en pressemeddelelse.

”Brugerne ønsker ikke at skifte bredbåndsleverandør hvert år, og derfor synes vi, det er vigtigt, at teknologien er fremtidssikret”, skriver Kasper Kaas Larsen, COO i Bolignet.

Bolignets pris er i dag på 299 kroner om måneden for 1000/500 Mbit. hvor Yousee til sammenligning ligger på 319 kroner om måneden for 100/20 Mbit.

Kan en ny digital valuta løse skattesvindel?

Kan en ny digital valuta løse moms- og skattesvindel i fremtiden?

Det skal den danske folketingskandidat Lars Arne Christensen (C) forsøge at svare på i dag, hvor den internationale konference European Blockchain Convention Nordic Edition afholdes fra kl. 09.00 på Den Sorte Diamant i København.

Det er en endags konference, hvor mere end 400 brancheledere, investorer, politikere og iværksættere fra hele verden mødes.

Han skal blandt andet snakke om en dansk E-krone, og om hvilke muligheder den digitale valuta kan give, fremgår det af en pressemeddelelse.

Hans oplæg vil handle om, hvordan valutaen, der bygges på blockchain-teknologi, kan hjælpe til at udngå momssvindel, være med til at opbbyge et retfærdigt og effektivt skattesystem og hvordan den kan opnå nye muligheder i det danske velfærdssystem.

Arrangementet vil fokusere på virkelige anvendelser af blockchain
inden for energi, finansiering, forsyningskæder, regeringsarbejde, forsikring, sundhedspleje og mobilitet.

Dansk cybersikkerheds-chef fra World Economic Forum er vendt hjem

Troels Ørting, der lidt over et år har været cybersikkerheds-chef i World Economic Forum, er nu vendt tilbage til Danmark efter 15 år i udlandet.

Det skriver Finans.

Han har forladt stillingen som den øverste chef for Global Centre for Cybersecurity under World Economic Forum.

Han har haft kontor i Geneve i Schweiz, siden han for godt et år siden blev hyret som chef for organisationen. Hans opgave har bestået i at ansætte 30 medarbejdere til centret, stå for de store beslutninger og besøde et utal af hovedstæder og snakke med topcirksomheder.

"World Economic Forum er for mig at se den eneste platform, hvor vi stadigvæk kan få amerikanere, russere og kinesere til at sætte sig sammen omkring ét bord i Geneve," siger han til Finans.

61-årige Troels Ørting fortæller ligeledes, at han var blevet træt af at bo i udlandet efter 15 år, og at han fremover vil bruge mere tid sammen med sin familie.