Artikel top billede

Virksomheder har medansvar for mangel på it-specialister

Klumme: Mange små- og mellemstore virksomheder kæmper med at få fingre i medarbejdere med stærke it-kompetencer. SMV’erne må også tage medansvar og uddanne fremtidens it-specialister – ellers går det ud over væksten.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Danske virksomheder må spejde langt efter it-specialister i disse år, hvor digitaliseringen ellers brager derudaf.

Næsten 40 procent af danske virksomheder har svært ved at finde medarbejdere med it-kompetencer, og selvom langt flere tager en it-faglig uddannelser, vil Danmark i 2030 mangle 19.000 it-specialister, skønner en rapport som Erhvervsministeriet udarbejdede i 2016.

Og alt tyder på, at problemet er voksende.

Konsekvensen af den store mangel på specialiseret it-viden vil være, at virksomheders digitale udvikling tager længere tid, og at man går glip af effektiviseringer og vækstmuligheder.

I EL:CON er det også vanskeligt at tiltrække kandidater med it-faglighed.

Ikke ansøgninger med tilpas tung faglighed

Vi har tidligere søgt medarbejdere, men uden at besætte en ellers opslået stilling, fordi der simpelthen ikke var ansøgninger fra kandidater med tilpas tung faglighed og erfaring på området.

I øjeblikket har vi en elev og en praktikant ansat i vores it-afdeling, som vi er utrolig glade for, men behovet for flere med it-kunnen er voksende.

Som håndværkervirksomhed er det en ekstra stor udfordring at finde it-aspiranter, da de sjældent har EL:CON på nethinden og mange ikke forbinder os med en it-virksomhed.

Samme problematik må gælde i rigtig mange virksomheder, der er i gang med en digital omstilling, så hvordan får man fat i it-talenterne?

Flere og flere vender sig mod udlandet

Flere danske virksomheder vender sig mod udlandet.

I 2017 havde 15 procent af de store virksomheder forsøgt at rekruttere it-specialister fra udlandet, mens det i 2018 var hele 18 procent af virksomhederne, der valgte den strategi, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udlandet er én vej at gå, men jeg vil gerne opfordre til, at virksomhederne også ser indad

For til trods for at virksomheder landet over har hårdt brug for medarbejdere med stærke it-kompetencer, er der paradoksalt nok stor mangel på praktikpladser for de it-studerende.

Tidligere på måneden skrev DR, at omkring 1.200 elever på datatekniker- og it-supporteruddannelsen mangler en praktikplads.

At udbyde praktikpladser til fremtidens it-specialister må derfor være første skridt på vejen mod at afhjælpe tidens største problem for små- og mellemstore virksomheder.

Tager vi ikke medansvar, skal eleverne i skolepraktik og går således glip af vigtig viden og erfaring fra erhvervslivet.

Vi har skabt vores egen fødekæde

I EL:CON har vi skabt vores egen fødekæde af medarbejdere på det eltekniske område, da 20 procent af vores timelønnede arbejdsstyrke består af lærlinge.

Det er et strategisk mål for at sikre fremtidens faglærte arbejdsstyrke.

Fremover vil vi også på it-området tage et større ansvar ved at tage flere elever og praktikanter ind, der kan blive en del af den digitale rejse, vi har sat i gang i vores virksomhed.

Udfordringen for os og andre virksomheder, der ikke er deciderede it-forretninger, er at åbne op for aspiranter og fortælle, at man også kan blive en dygtig it-ekspert andre steder end i et konsulenthus.

I rigtig mange virksomheder har man ambitiøse visioner for den digitale omstilling og satser stort ved at gribe den nye teknologi, som rummer store effektiviseringsmuligheder ved blandt andet at minimere de administrative byrder og indsamle data, som kan gavne kerneforretningen.

Set fra min stol går de virksomheder, der ikke uddanner elever/lærlinge, glip ad en mulighed for at komme foran konkurrenterne.

Derfor er det ikke kun et spørgsmål om, at man lever op til sit samfundsansvar – det handler i lige så høj grad om at tiltrække og udvikle den specialiserede arbejdskraft, der er så hårdt brug for.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.