Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

En ny dreng i klassen: Velkommen til Danish Hub for Cybersecurity

Klumme: Det ved en ny dreng i klassen er, at han kan se på det hele med friske øjne og stille spørgsmål ved ting, som de gamle ikke tænker over længere, lave nye konstellationer, se alternative sammenhænge. I det hele taget lukke frisk luft ind. Og hvem vil ikke gerne have sådan en dreng i klassen?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Jeg var til Grand Opening for Danish Hub for Cybersecurity her i midten af januar.

Alle mand m/k, embedsmænd, private sikkerhedsfolk, studerende, konsulenter og interesseorganisationer var af huse for at byde den nye dreng i klassen velkommen og dermed markere åbningen af det seneste skud på stammen af initiativer, der skal gøre noget ved cybersikkerheden i Danmark.

Alene talerliste til åbningsreceptionen viste, at der er stærke kræfter bag: Forsvarsminister Trine Bramsen, chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Lund-Sørensen, DTU’s rektor Anders Overgaard Bjarklev, Industriens Fonds direktør Thomas Hofman-Bang og formand for Virksomhedsrådet for it-sikkerhed, Trygs sikkerhedsdirektør Tom Engly gav hver deres besyv med på, hvordan vi sætter skub på i løse udfordringen.

Og det er ikke hvilket som helst initiativ. Med 21 millioner kroner i ryggen fra Industriens Fonds cyberprogram har hubben fået midler nok til i de næste fire år at sætte fokus på at samle vidensinstitutioner, gts-institutter, universiteter og forskning i en ”hub” med egen bestyrelse, repræsentantskab, et advisory board og et sekretariat.

Hvad er en hub?

Ifølge retskrivningsordbogen betyder begrebet ”hub” oprindeligt ”hjulnav” eller ”midtpunkt”. Siden 1990’erne er det i it-verdenen brugt i betydningen ”.. særlig enhed, der fordeler eller omformer data i et computernetværk”.

Det passer meget godt på det, som vi fik fortalt til åbningen, at hubben skal lave.

Hubben skal samle de mange tiltag i Danmark og understøtte samarbejdet, så der bliver delt erfaringer og skabt synergier på tværs.

Den skal bidrage til udviklingen af innovative cyberløsninger og sikre kompetenceløft i virksomhederne. Bygge bro mellem det danske cybermiljø og det internationale. Den skal etablere et økosystem, der samler sikkerhedsmiljøet under en vision om, at danske virksomheders evne til at beskytte sig ligger i top sammenlignet med OECD-lande.

Forarbejdet er således gjort, og ideerne er gode. Nu skal den i gang med arbejdet.

Støttemulighed

Et spændende element i hubben er, at den giver mulighed for, at start-up virksomheder kan søge op til 100.000 kroner i støtte – i særlige tilfælde 300.000 – til et cybersikkerhedsprojekt, der har brug for en viden, som vidensinstitutionerne har.

Støttekronerne skal anvendes, så en af de tilknyttede partnere kan løse en konkret sikkerhedsrelevant opgave i start-up projektet.

Den viden, projektet genererer, skal så gøres tilgængelig for andre. Et meget bogstaveligt eksempel på økosystem: der udvikles noget, der kommer andre til gavn.

Ketchup-effekt

Cyberhubben er ikke alene på støttefronten. Også Center for Cybersikkerhed har lukket pengekassen op og tilbyder mulighed for at søge støtte.

Her er ansøgerfeltet dog begrænset til kun at kunne være forskningsinstitutioner. Der er tre millioner kroner i puljen, man kan søge om 300.000 per projekt, og ansøgningsfristen er her i slutningen af januar.

I det hele taget er det som om, at ketchuppen endelig er løbet ud af flasken og med dette mange andre initiativer i både den private og offentlige sektor.

Vi så for nyligt oprettelsen af regeringens Cybersikkerhedsråd, som Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed står bag.

Dansk Industri er sammen med Dansk Erhverv, Forbrugerrådet TÆNK og SMV Danmark i gang med at etablere en mærkningsordning for digital ansvarlighed.

Bestyrelsesforeningen, som er sat i verden for at ”.. fremme Corporate Governance og bestyrelser med fokus på værdiskabelse og sustainable growth..”, har etableret et projekt med aktiviteter, uddannelse og konferencer der skal adressere udfordringer inden for cybersikkerhed til bestyrelsesmedlemmer og direktioner.

Der er etableret hackerakademi, cyberværnepligt, sommerskoler og masteruddannelse i cybersikkerhed.

Med så mange ting i gang er der god mening i at få en ny dreng i klassen, der kan hjælpe med koordineringen og skabe overblikket.

Det gode ved sådan én er også, at han kan se på klassen med friske øjne og stille spørgsmål ved ting, som de gamle ikke tænker over længere, lave nye konstellationer, se alternative sammenhænge. I det hele taget lukke frisk luft ind. Og hvem vil ikke gerne have sådan en dreng i klassen?

Velkommen!

Du finder Danish Cyber Hub her.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.