(Foto: Dan Jensen)

Den digitale infrastruktur bør indgå som del af samfundets kriseberedskab

Klumme: Jeg vil slå et slag for, at kriseberedskabet på it-området er blandt de områder fremover, der står øverst på samfundets agenda. Pålidelig og sikker it- og datakommunikation er hjørnestenen i et moderne, åbent og demokratisk samfund. Lad os værne om dette i Danmark.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Sjældent har begrebet kriseberedskab været mere aktuelt end nu. Hver dag kan vi i aviserne læse om, hvordan kriseberedskaberne inden for forskellige områder – med sundhedsvæsenet i front – forsøger at holde trit med og tackle den situation, som Danmark pludselig befinder sig i.

Og vi må desværre konstatere på mange områder, at beredskabsplanerne simpelthen ikke har taget højde for et panepidemisk scenarie af dette omfang.

Derfor diskuterer myndighederne lige nu, hvordan kriseberedskabet på alle niveauer fremover skal højnes for at reducere Danmarks sårbarhed over for store, globale kriser fremover.

Bør stå øverste på agendaen
Jeg vil gerne slå et slag for, at kriseberedskabet på it-området også er blandt ét af de områder fremover, der står øverst på samfundets agenda.

Med udgangspunkt i den nuværende globale krise, mener jeg, at it- og sikkerhedschefer fremover vil prioritere vigtigheden af, at der investeres i udformningen af risikoanalyser og beredskabsplaner højere, end det er tilfældet i dag.

Særligt vigtigt er det selvfølgelig med it-beredskabsplaner for samfundets centrale institutioner som eksempelvis sundhedssektoren, myndighederne og forskningsinstitutioner – men også for banker, finanssektoren, telecom og energisektoren.

I øjeblikket er vi desuden i en situation, hvor det forventes, at arbejdsgiverne tager medansvar for mindskning af smittespredning og gør det muligt for medarbejderne at arbejde hjemmefra, hvilket stiller nye og øgede krav til den digitale infrastruktur.

Vigtigt at prioritere ressourcerne
I vores årlige undersøgelser blandt ansvarlige for datacentre og anden kritisk infrastruktur hos store og mellemstore virksomheder har vi desværre kunnet konstatere, at it-ansvarlige i alt for stor udstrækning ikke bliver hørt, når de understreger behovet for risikoanalyse og beredskab. I den seneste rapport, som blev offentliggjort i januar, og som 260 it-ansvarlige deltog i, svarede 30 procent, at der ikke sættes ressourcer af i budgettet til risikoanalyser.

20 procent svarede, at ledelsen ganske enkelt ikke prioriterer spørgsmålet. Desværre er dette resultat en gentagelse af tidligere års undersøgelser.

Hvis du er ansvarlig for den digitale infrastruktur i din virksomhed, så er min opfordring til dig: Tag problemet op med ledelsen igen. Muligvis med støtte i disse fire spørgsmål, som enhver ledelsesgruppe i samfundskritiske virksomheder skal kunne svare på:

- Har vi gennemført vores risikoanalyse i alle led i virksomheden – også i den digitale infrastruktur?

- Har vi det rigtige setup og strategier på plads, der gør det muligt for os at tilpasse den digitale infrastruktur til ændringer i forretningen – og omvendt: Vil vi kunne tilpasse forretningen uden at vores it-setup er en hindring?

- Er der dele af virksomheden, der har ændret sig, og hvor den digitale infrastruktur ikke er kompatibel?

- Hvad mangler der for, at virksomheden er fuldt fleksibel og forberedt på risiko - er det investeringer i teknologi, analyser, personale eller alle disse?

Hvis du tror, at virksomhedens ledelse kan svare’ ja’ til de to første spørgsmål og ’nej’ til det tredje, behøver du ikke at læse længere.

Men ellers vil den aktuelle samfundskrise være en meget god anledning til at rejse spørgsmålene.

Pålidelig og sikker it- og datakommunikation er hjørnestenen i et moderne, åbent og demokratisk samfund. Lad os fortsætte med at værne om dette i Danmark.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.