Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Forestil dig en arbejdsplads, hvor dine kollegaer ikke kun sidder ved nabobordet – men også i skyen. De hedder ikke Jens og Mette, men "TicketBot", "HR-Agenten" eller "LeadTracker".
De er virtuelle kollegaer: intelligente AI-agenter, der løser konkrete opgaver, samarbejder på tværs og aldrig holder pause.
Det lyder først og fremmest lettere dystopisk, som "Samantha" fra filmen "Her" eller måske endda som løs salgssnak, som man har hørt det før med teknologier som RPA andre typer automatiserende software fra overmodige software-virksomheder.
Men den er god nok, for det sker allerede i dag. For det skete for os, da vi selv opfandt det.
Kunstig Intelligens er i rivende udvikling, og vi ser LLM’er tage kvantespring i kompleksitet og sprogforståelse – og ikke mindst rækkevidden på deres kontrolsfære – altså hvad de kan interagere med.
Rejsen fra lalleglad chatbot til at skabe dårlige festsange til nu at kunne udføre arbejdsopgaver, som ville koste virksomheder hundredetusindvis af kroner er sket.
Bevis? Vi har selv internt skabt inhouse-"agenter", som reducerede vores omkostninger med over 100.000 kroner om måneden. Og hvis vi – en virksomhed som primært har arbejdet med cloud-integration i hyperscalere – kan bevæge os ind i AI-brugen…
Ja, så kan du også.
Internt eksperiment
Det hele startede som et internt eksperiment, hvor vi ville afhjælpe et klassisk problem: alt for mange support-tickets og for få hænder.
Det var en massiv byrde for os, som vi klarede inhouse, men der gik mange timer til spilde på it-folk og udviklere, som i stedet kunne skabe forretningsfremmende opgaver i stedet for drift af og fejlfinding.
Det var et gigantisk vejbump, som vi kæmpede med på daglig basis.
Så vi gik i gang med at se på, hvordan vi kunne automatisere processen. Ikke bare med en "if this, then that"-tilgang, men med brugen af de LLM’er og AI-løsninger, som findes på markedet, og som til stadighed bliver vildere og bedre.
Det betød også, at vi var nødsaget til at udvikle en metode, som var skalerbar uanset den bagvedliggende LLM, og som skulle kunne afvikles i egen cloud-miljø grundet datasikkerhed.
Værende en europoæisk virksomhed var det sidstnævnte et must.
Resultatet blev i første omgang en AI-agent, der selv forstår, kategoriserer og opdaterer tickets – uden menneskelig indblanding. Den har fjernet behovet for menneskelig indblanding for en lang række led i fejlfindingsprocessen og konkret reduceret prisen per ticket fra to euro til én cent, og svartiden gik fra minutter til sekunder.
AI-agenten fjernede de manuelle og trivielle opgaver og frigjorde tid – op mod 100 arbejdstimer om måneden – som vores medarbejdere i stedet bruger på kundedialog, forbedringer og nye projekter. Det har ikke kostet jobs, men skabt værdi.
For det vigtigste er: Vi fyrede ingen. Vores kollegaer skaber i stedet forretningsfremmende projekter – det som vi faktisk ansatte dem til – og det har givet os blod på tanden til at udforske Agentic AI på et helt andet niveau, end vi forventede.
En kollega – ikke en chatbot
Vi gik videre med løsningen, og udvidede den, så den ikke kun var låst til at håndtere indkommende support-tickets.
Det var en teknologi, som vi kunne indkøre på tværs af systemer, afviklet i vores egen cloud-miljø, og som kunne interagere med de opgaver og systemer, den blev instrueret til.
Det, vi taler om her, er ikke bare endnu en chatbot. Og vi er langtfra de eneste – eller første - som udforsker "Agentic AI".
"Agentic AI" er utrolig grimt ord på dansk og dårligt til at forklare, hvad det drejer sig om, men "Agentic AI" handler om at skabe specialiserede, målrettede AI-enheder, der arbejder som medarbejdere – med roller, ansvar og interaktion med andre systemer.
De kan sættes sammen i teams, samarbejde på tværs af afdelinger og udføre komplekse workflows.
Særligt "teams" delen er ren magi, når man oplever det: At kunne skrive opgaver til én "AI-Teamleder," som så efterfølgende uddelegerer opgaver til dedikerende, specialiserede "AI-Kollegaer," som håndterer opgaven og returnerer færdigt arbejde, som samles af team-lederen.
For i modsætning til "one-size-fits-all"-assistenter som ChatGPT, er agenterne skræddersyet til den enkelte virksomheds behov og infrastruktur.
De kan kun lige præcis det, de bliver instrueret til, hvilket giver bedre resultater end generaliserende AI’er som ChatGPT, som skal kunne lidt af alt.
Det giver både effektivisering og kontrol – og altså vilde resultater.
Hvad betyder det for din arbejdsplads?
Hvis du er leder, it-chef eller beslutningstager, er budskabet klart: Agentic AI er ikke kun noget for Silicon Valley.
Det er en reel mulighed for danske virksomheder – både små og store – til at styrke konkurrenceevnen uden at ty til massefyringer eller dyre SaaS-løsninger.
Agentic AI er den digitale kollega, der tager over, når arbejdet er for trivielt til mennesker – men for vigtigt til at blive glemt.
Agentic AI er ikke perfekt, men det er dine menneskelige ansatte heller ikke: Hvis du ikke har videregivet ordentlig information til dine kollegaer, laver de også fejl, hvilket AI’s også gør.
Dog har AI’s den fordel, at de ikke bliver trætte eller uopmærksomme – og den er konsistent.
For alt for ofte fremstilles AI som en trussel. Men i praksis ser vi, at AI-agenter fungerer bedst som aflaster, ikke afløsere.
De tager sig af det kedelige, så vi andre kan tage os af det kreative, relationelle og strategiske. Dog skal man huske, som med al anden databehandling, for det er AI’s i sin grundform, så skal der være styr på datasikkerheden.
Og arbejder man med GDPR-beskyttet data, eller under den kommende NIS2-forordning, så bliver det svært – ikke umuligt, men svært – at leve op til de krav med brug AI’s i åbne eksterne milijøer.
Overvej derfor en platform til at håndtere Agentic AI i dine egne cloud-miljøer, tæt på dine egne data.
Men ja – dine næste kollegaer bliver virtuelle. og i de bedste organisationer vil det netop betyde, at de menneskelige kollegaer får bedre arbejdsdage og mere tid til at skabe værdi.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.