Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mobildata-forbruget satte rekord, da Danmark sparkede sig videre til EM / Journalister kan nu få kompensation for ulovlig kopiering med nyt værktøj / Norske forbrugerråd kræver globalt forbud mod overvågnings-annoncer

Mobildata-forbruget satte rekord, da Danmark sparkede sig videre til EM. Journalister kan nu få kompensation for ulovlig kopiering med nyt værktøj. Norske forbrugerråd kræver globalt forbud mod overvågnings-annoncer. Apples nye softeware-opdatering vil hjælpe dig med at lukke digital støj ude.

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste morgen-briefing, inden vi går på weekend.

Bag dagens sammenfatninger er Ditte Vinterberg Weng.

Rigtig god fornøjelse, og rigtig god torsdag!

Mobildata-forbruget satte rekord, da Danmark sparkede sig videre til EM

Det var ikke kun herrelandsholdets indsats ved den afgørende puljekamp mod Rusland, der var udover det sædvanlige.

Mandag aften, hvor kampen blev spillet, blev der sat rekord for brug af mobildata hos landets næststørste teleselskab, Telenor.

Selskabet flyttede 55 procent mere mobildata i netværket end på en normal mandag.

"Vi kan se på tallene, at interessen for at streame EM-kampene med dansk deltagelse er meget stor. Dataforbruget eksploderer især, når det er DR, der viser kampene, fordi hele
befolkningen har adgang til deres tjeneste," siger Jesper Mølbak, netværksekspert i Telenor.

Danskernes mobildataforbrug er generelt støt stigende, og den øgede trafik i mobilnetværket under EM viser også, at flere vælger at streame kampene fremfor at se traditionelt flow-tv.

"Det betyder også, at mobildatarekorden måske allerede kan stå for fald lørdag aften, når Danmark møder Wales i ottendedelsfinalen," siger Jesper Mølbak. Det skriver Telenor i en pressemmeddelese.

Journalister kan nu få kompensation for ulovlig kopiering med nyt værktøj

Copyfigter er et dansk softwarefirma, der hjælper journalister med at finde ulovlige kopier af journalistens artikler. Det digitale værktøj blev lanceret i sidste uge og kan benyttes af Dansk Journalistforbunds (DJ) 18.000 medlemmer.

Når Copyfighter finder en tekst, der er kopieret ulovligt, så kan værktøjet også yde hjælp til at påtale krænkelser og søge kompensation direkte i systemet.

"For DJ er Copyfighter et vigtigt redskab af to grunde. For det første den, at man som ophavsmand til en tekst selvfølgelig skal have en rimelig betaling for videreudnyttelse," forklarer DJ-formand Tine Johansen.

"For det andet håber vi, at Copyfighter på sigt kan have en afskrækkende effekt på dem, der uberettiget udnytter andres tekster på nettet."

De første brugere af Copyfighter har allerede fået kompensation for mellem 4.000 og 8.000 kroner, skriver softwarevirksomheden i en pressemeddelelse.

Norske forbrugerråd kræver globalt forbud mod overvågnings-annoncer

Forbyd annoncering på nettet, der bygger på overvågning af modtageren. Så simpelt lyder budskabet fra det norske Forbrugeråd, der har udarbejdet en rapport med titlen "Tid til at forbyde overvågningsbaseret annoncering".

Forbuddet bør ske i både EU og USA, og det bør gøres hurtigst muligt, mener Forbrugerrådet.

I rapporten lyder det:

"Vi opfordrer politikere på begge sider af Atlanterhavet til at indføre streng regulering for at slå ned på de mange skadevirkninger fra overvågningsbaseret annoncering. En effektiv politik, regulering og håndhævelse, som tager fat om den kommercielle overvågning, som gennemstrømmer vores hverdagsliv, burde være indført for længst."

I rapporten undersøger Rådet hvordan kommerciel overvågning påvirker brugeren og resten af samfundet. Og bivirkningerne af den store dataindsamling er en uhyggelig liste.

"Manipulation, svindel, diskrimination og overtrædelser af privatlivets fred" er konsekvensen ved at blive analyseret på vores adfærd, sundhed og sociale status.

Det skriver Berlingske.

Apples nye softeware-opdatering vil hjælpe dig med at lukke digital støj ude

Med Apples nye iOS 15-styresystem bliver der præsenteret en række nye funktioner. En af de funktioner, som CNBC's journalist Todd Haselton, der har testet den nye version, hæfter sig særligt ved, er en funktion Apple kalder "Fokus".

Funktionen giver brugeren mulighed for at blokere underretninger fra apps og beskeder, der ikke er vigtige for vedkommende - altså al overflødig støj - i definerede perioder.

"Det betyder, at jeg kan fodre min søn, hænge ud med min familie, se en film eller læse en bog uden at se nye meddelelser på min telefon," skriver Todd Haselton.

Modsat andre nuværende fuktioner - som "Forstyr ikke"-muligheden - giver Fokus brugeren total kontrol over hvilke apps og personer i det hele taget, der kan optage plads på displayet.

"For eksempel kan jeg indstille Fokus til at afbryde mig, hvis jeg får en tekst fra min kone, men jeg modtager ikke en advarsel fra nogen andre."

Dog kan stilheden godt brydes af de mest ihærdige. For når iOS 15 er tilgængeligt for almene Apple-brugere, vil folk være i stand til at at skubbe en besked igennem til modtageren på trods af tilslået Fokus-tilstand "hvilket dog er godt for nødsituationer", konstaterer Haselton.