Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Den succesfulde cloudrejse kræver nøje planlægning ... her er fem gode råd

Klumme: Pandemiens påvirkning på mindre virksomheders digitale transformation har været enorm, men mange virksomheder tog også hastebeslutninger, da det kom til deres nye cloudstrategi. Det kan der rettes op på.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Pandemien har for mange virksomheder fremskyndet den digitale transformation, og i flere tilfælde er cloudstrategien ligeledes rykket fra tegnebrættet og ud i virkeligheden.

Ifølge den seneste rapport om it-anvendelse i virksomheder fra Danmarks Statistik, benytter hele 81 procent af danske virksomheder, der har mere end 100 medarbejdere, i dag cloud services.

Samme rapport viser også, at 20 procent har øget deres brug af cloud som direkte følge af corona-nedlukningen.

Vi oplever også den stigende interesse, hvor mindre virksomheder i højere grad flytter deres it-infrastruktur til clouden – med især public cloud i høj kurs.

Derfor er små og mellemstore virksomheder (SMV’er) også begyndt at kigge mod clouds, som for eksempel Amazon Web Services (AWS) og Microsoft Azure.

I mit daglige arbejde oplever jeg, at Azure føles som et naturligt valg for mindre virksomheder, da de i forvejen benytter en række Microsoft-løsninger.

Samtidig kan virksomheder, der allerede bruger lokale Windows Server- og SQL Server-licenser, bruge disse licenser i Azure-skyen uden ekstra omkostninger.

Så for mange SMV’er ser det ud til, at Azure er standardindstillingen, uanset om de flytter alle deres eksisterende servere til skyen i første omgang eller vælger en hybrid tilgang, der samler nogle workloads til Software-as-a -Service (SaaS) applikationer som Office365, før resten af ​​deres it-infrastruktur flyttes til skyen.

En succesfuld cloudmigrering kan gøre stor forskel

I de første par måneder af pandemien strandede flere større it-infrastrukturprojekter midlertidigt, så virksomheder kunne fokusere på at implementere løsninger til fjernarbejde.

Det var nødvendigt for at sikre virksomhedens drift, men nu ser vi, at efterspørgslen på support til cloudmigration igen stiger.

Vi ser SMV'er, der ikke har nogen eller kun har ringe intern it-ekspertise, som hurtigt bliver overvældede af den avancerede cloud-teknologi.

Cloudkontrakter og uigennemsigtige omkostningsmodeller kan desuden også være komplekse og vanskelige at forstå og kan være en årsag til, at små virksomheder tøver med at tage skridtet til skyen.

Derudover er nogle SMV'er nervøse for det stigende antal af ransomware-angreb - og stiller derfor spørgsmålstegn ved, om skyen er sikker nok.

Sandheden er dog, at cloudmigrering, hvis det udføres korrekt, kan forbedre en organisations sikkerhedsniveau.

Cloududbydere og tredjepartsleverandører har nemlig udviklet sofistikerede sikkerhedsløsninger og er dedikerede til at forbedre dem konstant, så løsningerne kan afbøde de seneste trusler.

Fem gode råd

Sidder man alligevel overfor at skulle eksekvere en cloudmigrering, kommer der her fem ting, der er gode at overveje:

  • Planlæg fremad: Det er lettere at søsætte et it-projekt, hvis projektets næste skridt er planlagt. Det er derfor en god idé at lave en 3-5 års plan for nye it-projekter.

    Behovet for it-infrastruktur kommer naturligt til at ændre sig i takt med, at virksomheden vokser, og derfor bør en plan for skalering også afspejle virksomhedens forretningsmål.

  • Migrér ikke alt på én gang: Al migration behøver ikke ske på én gang, men kan udføres i forskellige trin. Hvilke dele af virksomheden kan drives mere effektivt i skyen? Er det et godt tidspunkt at modernisere dele af virksomheden nu?

    De fleste organisationer vælger en tilgang, hvor nogle applikationer bliver flyttet til skyen, mens andre beholdes lokalt, indtil det giver mening at flytte dem.

  • Vær klar med forandringsledelse: Når man flytter sin infrastruktur til skyen, vil det ændre måden, brugerne arbejder på. Det kan skabe utilfredse medarbejdere, fordi de skal ændre deres vaner.

    Ledere skal derfor være bevidste om at kommunikere omhyggeligt omkring ændringerne, holde medarbejderne informeret om nye processer og styre forventningerne.

    Det kan også være et godt tidspunkt at overveje, om træning kan gøre medarbejdere mere trygge i at arbejde med den nye infrastruktur.

  • Indfør stærke sikkerhedsforanstaltninger: Databeskyttelse skal overvejes nøje, når man flytter til skyen, fordi Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-udbydere ikke altid har det dækket som standard.

    Selvom Microsoft Azure f.eks. har indbygget en backup-tjeneste, opfylder det ikke nødvendigvis det individuelle behov for backup i virksomheden.

    Nogle af Azures modeller tilbyder gratis backup, men vil man gerne gemme historiske data og have automatisk gendannelse, kan det være en god idé at sprede sikkerhedskopier hos både IaaS-udbyderen og i en separat privat cloud, så driften ikke forstyrres i tilfælde af netværksafbrydelser.

  • Få hjælp udefra: Det kan være svært som virksomhed at vurdere, hvornår det giver mening at flytte til skyen, hvilke dele af infrastrukturen, der skal flyttes hvornår, om der er taget hånd om sikkerheden, og hvordan man gør det så gnidningsfrit som muligt for sine medarbejdere.

    Mit bedste råd er derfor at kontakte en MSP eller anden it-serviceleverandør, der kan hjælpe.

Pandemiens påvirkning på mindre virksomheders digitale transformation har været enorm, men mange virksomheder tog også hastebeslutninger, da det kom til deres nye cloudstrategi. Det skal vi have rettet op på nu, og ovenstående råd skal hjælpe dem godt på vej.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.