Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Nu flytter ansvaret for cybersikkerhed hjem til medarbejderne: Her er de gode råd

Klumme: Vi er vant til, at ansvaret for cybersikkerhed ligger i trygge hænder hos it-afdelingen, men det ser anderledes sårbart ud, når man sætter sig ved arbejdsbordet derhjemme, hvor it-afdelingen ikke rykker med.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Kalenderen siger oktober, og det betyder cybersikkerhedsmåned.

I år rettes fokus på den enkeltes ansvar for et stærkt og et sikkert it-miljø under temaet Do your part #BeCyberSmart - et tema, der i den grad rammer lige i solar plexus på en af de helt store udfordringer, når det kommer til cybersikkerhed anno 2021: Nemlig den enkeltes ansvar.

I kølvandet på Covid-19 er der for alvor sat strøm til det hybride arbejdsmiljø, hvor medarbejdere nu i langt større omfang arbejder hvor som helst og når som helst online.

Vi deler filer, vi samarbejder, og selv snakken over skrivebordet eller den daglige catch-up ved kaffeautomaten har på lange stræk flyttet sig ind i virtuelle rum.

Fordelene er talrige, men det samme er udfordringerne.

For mens vi er vant til, at ansvaret for cybersikkerhed ligger i trygge hænder hos it-afdelingen, så ser det anderledes sårbart ud, når man sætter sig ved arbejdsbordet derhjemme, hvor it-afdelingen desværre ikke rykker med.

Cyberkriminelle har lynhurtigt opfanget mulighederne ved svage hjemmenetværk og manglende sikkerhedsindstillinger, mens de it-ansvarlige i virksomhederne i stor stil udtrykker bekymring for den manglende kontrol med den øgede brug af fildelingstjenester, opbevaring af kritiske data og compliancekrav.

En nylig global undersøgelse fra Barracuda viser da også, at 85 procent af de virksomheder, hvis medarbejdere primært arbejder hjemmefra, har oplevet sikkerhedsbrud, alt imens antallet af de målrettede ransomware-angreb også fortsætter med at stige ufortrødent.

Fem måder til it-beskyttelse fra hjemmekontoret

Derfor bør den enkelte medarbejder mere end nogensinde før være sig sit ansvar bevidst, så man ikke agerer sluse for cyberkriminelle.

Derfor bør du følge disse råd, hvis du arbejder hjemme:

  • Beskyt dine enheder: Sørg for at opdatere din desktop-sikkerhed, fx anti-malware, antivirus og personlige firewalls. Prioriter at gennemføre opdateringer til smartphones og andre IoT-enheder så hurtigt som muligt.

  • Husk at sikre netværksapps og smarte enheder: Skift standardadgangskoden på hver af dine enheder og kontroller regelmæssigt, om der er opdateringer. IoT-botnetangreb er steget med 500 procebt i løbet af de sidste par år.

    Disse botnet udnytter millioner af routere, CCTC-kameraer og andre sårbare enheder. Dine devices og din internettjeneste kan muligvis være komponent i cyberkriminalitet, hvis du ikke holder dine enheder opdaterede og ændrer dine adgangskoder.

  • Benyt stærke adgangskoder: Den gennemsnitlige internetbruger har omkring 100 adgangskoder at administrere, hvilket er 20 til 25 procent mere per bruger end før pandemien.

    Derfor kan det være en god ide at investere i en såkaldt ‘password manager’, der guider dig til at undgå usikre kodeord.

  • Beskyt din inbox: Indstil og opdater jævnligt en løsning, der beskytter dig fra ondsindede e-mail-angreb. Mange e-mail-systemer har indbygget beskyttelse, men det bedste forsvar er altid en sikkerhedsbevidst bruger.

    Lær at identificere og forsvare dig mod de forskellige typer af trusler og rapporter mistænkelige mails eller trusler, der måtte finde vej til i din inbox.

  • Sørg for back-up: Alt, hvad der findes på dit skrivebord, netværkslager eller i en cloud-app som OneDrive, bør sikkerhedskopieres regelmæssigt.

    Familiebilleder kan være lige så vigtige for dig som dine helbredsjournaler og økonomiske oplysninger, så sørg for at have overblik over, hvad der skal beskyttes. Når det gøres korrekt, vil dit sikkerhedskopi-system sikre, at du ikke mister adgangen til dine data.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.