Artikel top billede

Bog: Sådan skaber teknologi en bedre verden – og helt nye problemer

I den nye minibog Hvordan kan teknologi redde verden? giver seniorforsker hos DIIS bud på, hvordan vores opfindsomhed kan være med til at gøre verden til et lidt bedre sted, også for de allerfattigste.

Da de vestallierede trak sig fra Afghanistan, løb Taleban på uhyggelig kort tid landet over ende. Men sikkerhedspolitiske eksperter var ikke kun bekymrede over de ufattelige mængder avancerede militære isenkram, som den uduelige og korrupte afghanske hær overlod til ekstremisterne.

For det var alligevel værre, hvis talebanerne – eller deres venner i den pakistanske efterretningstjeneste – forstod at knække databasen til det avancerede Handheld Interagency Identity Detection Equipment (HIIDE), der bruger bl.a. ansigtsgenkendelse til at skelne samarbejdspartner fra fjende.

Historien stammer fra den helt nye Hvordan kan teknologi redde verden?, en miniudgivelse på 68 sider fra Informations Forlag og del af serien Moderne Ideer.

Her giver seniorforsker Adam Moe Fejerskov fra DIIS (Dansk Institut for Internationale Studier) et overblik over nogle af de områder, hvor teknologi og IT kan gøre verden til et bedre sted. Eller – som i tilfældet med HIIDE – kan være med til at gøre den værre og mere usikker.

Det handler et langt stykke hen ad vejen om kontekst. Omtrent som når en dolk kan være praktisk på spejderlejren, men skidt i hånden på en beruset fyr, der lige har set sin kæreste kysse med en anden.

På samme måde kan droneteknologi både redde liv under en katastrofe eller i humanitært arbejde, men også gøre skade. Og hvor vi herhjemme måske hygger os – eller raser ud – med Facebook, så er Myanmars rohinga-minoritet mindre begejstret for, hvordan platformen blev brugt til at opildne til folkemordet på dem.

Dette og andre dilemmaer behandler Fejerskov i bogen. Men han kommer også omkring den måde, hvorpå teknologi kan være med til at udvikle demokrati, handel og velstand – og eller kan være udslagsgivende for, hvor hurtigt man får has på eksempelvis Covid-19 og andre farlige sygdomme.

Tilsvarende diskuterer han, hvordan vi i praksis kan sætte teknologien i spil med henblik på at mindske ulighed og fattigdom – og hvordan kommercielle løsningerne nogle gange (men ikke altid) kan gøre en positiv forskel i dén sammenhæng.

Titel: Hvordan kan teknologi redde verden? / Forfatter: Adam Moe Fejerskov