Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Data afslører: Store dyre mødelokaler er penge ud af vinduet

Klumme: Hvorfor bliver dansk erhvervsliv ved med at indrette store, dyre mødelokaler til 10 personer, selv om alle data afslører, at der gennemsnitligt kun er tre deltagere i et møde?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Teknologien bag de mange daglige online-møder, som vi enten elsker eller hader, er kommet for at blive.

Det har skabt en helt ny form for hybrid workplace, som langt de fleste virksomheder lynhurtigt er blevet fortrolige med.

Corona-krisen har således lavet radikalt om på den måde, hvorpå vi går på arbejde. Det er ikke længere et sted, vi tager hen. Det er noget, vi gør.

Hybrid-arbejdspladser har fjernet behovet for at have en fysisk arbejdsstation til samtlige medarbejdere. Vi kan være ”på” uanset geografisk lokation, og i mange virksomheder er det blevet dagligdag at kombinere fysiske møder med online-møder.

Det har selvsagt ændret brugen af virksomhedernes mødelokaler, der ofte er milliondyrt indrettet med teknologi, intelligente tavler og designermøbler.

I AskCody bruges vores software til at planlægge og afholde møder godt og vel en million gange hver måned verden over.

Det har givet os en særdeles interessant indsigt i, hvilke mødelokaler der bruges hvornår – og hvor mange deltagere, der typisk booker en bestemt type mødelokaler.

Faktum er, at langt de fleste virksomheder slet ikke udnytter de kvadratmeter, de råder over.

Selvom medarbejderne klager over, at der aldrig er mødelokaler nok, kan vi se, at et hav af dyrt udstyrede mødelokaler, der ligger i yderpunkterne af virksomhedens fysiske rammer, slet ikke bliver brugt.

Faktisk bliver hele 40 procent af alle de 20.000 mødelokaler, der er registreret i AskCody, brugt mindre end fem gange om måneden.

Ikke desto mindre bliver selvsamme mødelokaler stadigvæk varmet op eller kølet ned hver eneste time i døgnet.

De bliver også rengjort, selvom de ikke har været i brug siden sidste rengøring.

Det samme gælder de toiletter, der ligger tæt på de mødelokaler, der ikke har været i brug siden sidste rengøring.

Gennemsnitligt tre deltagere i et lokale til 10

En anden interessant iagttagelse er, at store mødelokaler ofte bookes af helt ned til en eller to personer – ene og alene fordi, de ligger tættest på den enkelte medarbejders fysiske arbejdsstation.

Eller fordi mange deltager i onlinemøder og ikke ønsker at forstyrre de andre på kontoret.

Med det resultat, at mange mødelokaler ofte er optaget af en enkelt person, så større grupper af mødedeltagere må gå forgæves, når de forsøger at finde et egnet lokale.

Ovenstående problemstilling rejser to helt centrale spørgsmål: Hvor mange kvadratmeter har din virksomhed egentlig brug for, når op mod halvdelen af medarbejderne er fuldt produktive fra hjemmearbejdspladsen?

Og hvorfor bliver dansk erhvervsliv ved med at indrette store, dyre mødelokaler til 10 personer, selvom alle data fra den million møder, vi registrerer hver måned, afslører, at der gennemsnitligt kun er tre deltagere i et møde?

Gentænk de fysiske rammer

Det er selvfølgelig ikke sådan lige at skille sig af med et gigantisk kontordomicil.

Men skal I flytte, eller overvejer I at bygge nyt, kan I med meget stor fordel gentænke de fysiske rammer omkring virksomheden.

Desk-hotelling, desk-sharing og hele bølgen af hybrid workplaces har mindsket behovet for fysisk plads.

Udnyttelsen af tendensen kræver blot, at du begynder at analysere lidt på, hvordan I med moderne værktøjer kan skabe en ægte intelligent og digital arbejdsplads, der i kombination med velfungerende hjemmearbejdspladser og fysiske kontorpladser, rent faktisk dækker jeres behov.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.