Artikel top billede

(Foto: The Presidential Office of Ukraine)

Ukraines regering gør klar til at flytte kritiske servere ud af landet

Følsomme data skal ikke ødelægges eller falde i de forkerte hænder, og derfor forbereder Ukraine sig på at flytte sine servere.

Generelt har der de seneste år været mange diskussioner om, at data bør forblive inden for landegrænser – især ovenpå GDPR og Schrems II.

Ukraine står dog i en så ekstrem situation, at landets regering nu forbereder at flytte kritiske servere – og muligvis helt ud af landet – hvis de russiske tropper lykkes med at fortsætte deres fremgang, skriver Reuters.

Det sker for at undgå, at landets data går tabt eller falder i russiske hænder, fortæller Victor Zhora, vicechefen for Ukraines statstjeneste for særlig kommunikation og informationsbeskyttelse, ifølge mediet.

Han fortæller dog, at selvom der er forberedelser i gang, er det kun "Plan B eller C" at flytte serverne til et andet land.

Victor Zhora har tidligere fortalt Politico, at Ukraine har modtaget flere tilbud fra lande, som har indvilliget i at være vært for serverne, men han har overfor mediet ikke ønsket at specificere. Han oplyser dog, at et europæisk land er at foretrække.

"Alle forslag er meget velkomne og værd at overveje," siger han ifølge Reuters.

Udflytningen af data kræver først, at en lovændring gennemføres.

Der er få detaljer om, hvordan dette skal gennemføres, men ved tidligere bestræbelser på at holde data væk fra Rusland har Ukraine enten kørt serverne væk, benyttet transportable lagerenheder eller kunne overføre dataene fra en server til en anden.