Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Der findes altså ingen mirakelkur: Kun pålidelige data kan sikre positiv forandring

Klumme: Der findes ingen mirakelkur, der blot ved et snuptag kan omstille danske virksomheder til 100 procent bæredygtigt energiforbrug. Derimod kræver det en strategisk indsats på den længere bane. Det stiller krav om moderne teknologiske løsninger, der bidrager med målbare data – for at reducere det, der ikke umiddelbart kan måles.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Det er nu eller aldrig, fastslår FN’s nyeste klimarapport, hvis vi skal nå at leve op til de målsætninger, vi har forpligtet os på.

Alle, både privatpersoner såvel som virksomheder, har mulighed for at træffe beslutninger, der er med til at begrænse udledningen af energi, som bidrager til den globale opvarmning.

Fokus på bæredygtighed fylder mere og mere i danske virksomheder. Det er selvfølgelig en positiv indstilling til en presserende agenda, som dog også kræver tilsvarende handling bag ordene.

Men man skal ikke underkende, at det kan være udfordrende at gennemskue, hvordan man helt konkret skal imødekomme den grønne omstilling mest hensigtsmæssigt.

En ting er dog sikkert; det er nemmere at handle, hvis man ved hvilke områder, der skal handles på.

Derfor er det også klart lettere at omstille sin virksomhed, hvis man er bevidst om hvor meget CO2 virksomheden afgiver. Man kan nemlig ikke reducere noget, man ikke man måle.

Der er derfor heller ingen tvivl om, at det er relevant, at danske virksomheder bliver bedre til at analysere egne data for at kunne lave konkrete bæredygtige tiltag.

Integrering af teknologi effektiviserer bæredygtighedsprocessen

Det er nemt at opfordre sine medarbejdere til at overveje mere bæredygtige alternativer. Det kunne eksempelvis være sortering af skrald, tage cyklen frem for bilen til arbejde eller kun printe det mest nødvendige.

Men på den store skala er det svært at finde hullerne i energiregnskabet uden at kende nærmere til de forskellige faktorer.

Og her kommer nye, moderne teknologiske løsninger ind i billedet. De kan nemlig klarlægge den indvirkning virksomheder har på klimaet, og dermed overskueliggøre hvor det er muligt at energioptimere.

Når virksomheder bliver bevidste om, hvilke parametre CO2-aftrykket særligt befinder sig på, gør indsigten det lettere at arbejde mod den grønne omstilling.

Er det en ressourcekrævende proces?

Jeg oplever stadig, at mange virksomhedsledere ikke bryder sig om at skulle rapportere på deres CO2-aftryk.

Derudover kan det være en tids- og ressourcekrævende proces, da CO2-måling langt fra er så nemt, som det lyder.

Ønsker virksomheder et holistisk billede af deres samlede energiaftryk, bør systemunderstøttelse prioriteres fremadrettet, så målepunkter kan dokumenteres igennem hele værdikæden for en virksomhed. Uden den fornødne teknologi til rådighed, kan det netop være udfordrende at rapportere CO2-aftryk.

I tech-branchen har vi et ansvar for at udvikle løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at overvåge deres aftryk på klimaet.

Det skal ikke være besværligt at modtage data, der giver indsigt i virksomhedens klimaaftryk. For hvis teknikken er for bøvlet at implementere, kan der være langt fra tanke til handling. Det ved vi af erfaring.

Data giver troværdighed

Coronapandemien viste os, hvor vigtig gennemsigtighed er for at opbygge og opretholde tillid til både kunder, interessenter og medarbejdere.

Det kan være svært at se, hvordan man som virksomhed skal gribe den igangværende klimakrise an. Mange greenwashing-sager har gjort forbrugerne skeptiske, og virksomhedsledere er forsigtige i deres kommunikation af bæredygtige initiativer.

Derfor er det vigtigt, at virksomhedsledere har stor indsigt i deres klimaaftryk. For transparens er vejen til troværdighed, og data er vejen til den grønne omstilling samt bæredygtige tiltag,

Med dataindsamlinger opnår virksomhederne netop transparens, og rapporteringen er med til at fjerne forbrugernes forestillinger om, at virksomheder videregiver uærlige informationer om deres klimaaftryk.

Derfor er teknologiske optimeringsværktøjer også svaret på virksomhedernes problemstilling, når det kommer til at anskueliggøre redskaber til den grønne omstilling. Og dermed er teknologien også svaret der skal hjælpe til at imødekomme de klimaudfordringer, vi alle står overfor.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.