Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: David Heinemeier investerer i endnu en dansk startup / Sundhedsdrone tager ud på 50 kilometers jomfrurejse / Sommerskole i cybersikkerhed vender tilbage

David Heinemeier investerer i endnu en dansk startup. Google åbner for iværksætterkursus til ukrainske flygtningekvinder. Sundhedsdrone tager ud på 50 kilometers jomfrurejse. Google investerer i indiens svar på SnapChat. Kommuner får direkte adgang til Sundhedsjournalen.

Godmorgen kære læser.

Det er i dag tirsdag 31. maj, og her har du som sædvanligt dagens første nyheder fra Computerworld. De bliver i dag leveret af Alexander Haslund.

God læselyst.

David Heinemeier investerer i endnu en dansk startup

It-stjernen David Heinemeier Hansson træder for alvor ind på den danske startup-scene som investor. Han foretager nu sin anden investering i et dansk selskab inden for få måneder.

Denne gang er det marketing- og billedeselskabet JumpStory, som David Heinemeier Hansson har lagt en større millioninvestering i.

Sammen med en række andre investorer har JumpStory hentet i alt 10 millioner kroner i investeringsrunden.

"JumpStory har en fundamentalt ny tilgang til stock photos. I stedet for at konkurrere med de eksisterende giganter på deres banehalvdel har JumpStory transformeret hele forretningsmodellen og fokuseret på at kuratere det bedste indhold iblandt de hundredvis af millioner fotos, der findes derude. Læg dertil god traction; glade kunder og en meget lovende fremtid," lyder det fra David Heinemeier Hansson i en meddelelse.

Jumpstory blev etableret i 2018 af iværksætterne Jonathan Løw og Anders Thiim og har kunder fra 150 lande.

Den danske Le Mans-stjerne og Ruby-on-Rails-opfinder David Heinemeier Hansson annoncerede interesse for at investere i danske tech-selskaber i et interview med Computerworld tilbage i februar.

Efterfølgende har han nu fået lagt millioner i to danske selskaber, JumpStroy og så den aarhusianske iværksættervirksomhed Workfeed.

Google åbner for iværksætterkursus til ukrainske flygtningekvinder

Google åbner sammen med en række partnere for et seks ugers forløb, der skal hjælpe ukrainske flygtningekvinder med at blive iværksættere.

Iværksætterkurset byder på sparring og praktisk erfaring med at etablere virksomhed og helt konkrete redskaber såsom økonomistyring, validering af forretningsidéer, e-handel og markedsrettede aktiviteter.

En stikprøveundersøgelse foretaget af Dansk Iværksætter Forening og søsterorganisationen Startup Ukraine viser, at der er stor efterspørgsel efter sådan et forløb hos de ukrainske flygtninge.

94 procent af de adspurgte svarer, at de finder et uddannelsesforløb i at starte sin egen virksomhed relevant. Og de seneste uger har flere end 450 ukrainere i Danmark ansøgt om at komme med på kurset, som går under navnet ‘WeStart Ukraine’.

I første runde af forløbet er der blevet plads til 60 af kvinderne.

"Vi er blæst helt bagover af interessen. Når man tænker på den utrolig tragiske baggrund, er det enormt opløftende og inspirerende at se den ildhu, som de her ukrainske kvinder udviser i forhold til at ville starte deres egen virksomhed. Derfor skal vi også se dem som en ressource, der skaber værdi. I første omgang måske her i Danmark, men på sigt forhåbentlig også i Ukraine," lyder det fra Malou Aamund, landechef i Google Danmark, i en meddelelse.

Google står bag WeStart i samarbejde med Startup Ukraine, Erhvervsstyrelsen, Dansk Iværksætter Forening, Vækstfonden og Innovationsfonden.

Sundhedsdrone tager ud på 50 kilometers jomfrurejse

I går, 30. maj, fløj sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø.

Dronerne kan medbringe blod og medicin og det med en transporttid langt hurtigere end med bil og færge. Det skal sikre korrekt behandling til patienterne hurtigere, lyder det i en meddelelse fra Syddansk Universitet.

Dronerne er fra Rigitech og kommer med et vingefang på 2,8 meter.

Jomfruturen til Ærø, en rute på 50 kilometer i 80 meters højde, blev gennemført på 40 minutter efter flere års planlægning og tests.

På længere sigt er det planen, at også medicin og udstyr skal transporteres mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen.

Bag projektet står et partnerskab bestående af OUH, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og SDU.

"Det er exceptionelt i europæisk sammenhæng, at vi flyver med dronerne uden at lukke luftrummet ned," lyder dommen fra projektleder fra Syddansk Universitet (SDU), Kjeld Jensen, der har været med til at udvikle en metode til at tracke helikoptere og fly, så dronerne kan manøvrere uden om dem.

Google investerer i indiens svar på SnapChat

Indiens svar på Snapchat, ShareChat, har rejst næsten 300 millioner dollar i frisk finansiering fra Alphabet Inc's Google, mediegiganten Times Group og Singapores Temasek Holdings.

Med investeringen er det indiske sociale mediefirma værdisat til næsten 35 milliarder kroner, skriver Reuters.

ShareChat gør det muligt at dele korte videoer, sange, vittigheder og andet socialt indhold til andre ShareChat-brugere.

Selskabet har i øjeblikket 180 millioner månedlige aktive brugere.

ShareChat blev sidst vurderet til 3,7 milliarder dollar i en finansieringsrunde på 266 millioner dollar fra investorer, der blandt andet også tæller også Twitter og Snap.

Hvis Teslas CEO Elon Musks bud på at købe Twitter går igennem, vil Elon Musk potentielt have en andel på mellem 6 og 8 procent i ShareChat, lyder det fra en kilde til Reuters.

Kommuner får direkte adgang til Sundhedsjournalen

Landets kommuner kan nu via deres fagsystem få direkte adgang til Sundhedsjournalen via en knapløsning fra eget EOJ-system.

Det oplyser Medcom, som er ejet og finansieret af Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL.

De kommunale fagsystemer: Netcompany (Modulus), Dedalus (Vitae Suite), Systematic (Cura) og KMD (Nexus) er nu alle testet og godkendt til at kunne tilgå knapløsningen fra eget EOJ-system til Sundhedsjournalen, lyder det.

Sundhedspersoner med en behandlingsrelation kan nu tilgå relevante patientoplysninger, som Sundhedsjournalen stiller til rådighed, og kommunerne får hurtigere og mere korrekt viden samt kan igangsætte borgerens behandling omgående.

Med knapløsningen får kommunerne adgang til følgende datakilder: Journaler, laboratoriesvar, billedbeskrivelser, FMK, vaccinationer, aftaler og stamkort.

Den kommunale adgang er et delprojekt i Sundhedsjournal 3.0-projektet.

Sommerskole i cybersikkerhed vender tilbage

Vi slutter dagens nyhedsoverflyvning med nyheden om, at en række danske uddannelsesinstitutioner igen inviterer til sommerskole i cybersikkerhed.

Sommerskolen, der finansieres af Center for Cybersikkerhed (CFCS), består af en række oplæg fra flere danske uddannelsesinstitutioner og giver på den måde mulighed for at lære om cybersikkerhed på et forskningsbaseret grundlag.

Der har tidligere været afholdt sommerskole i cybersikkerhed i 2019 og 2020.

Som noget nyt vil der denne gang også være oplæg fra den danske cybersikkerhedsbranche, der kan fortælle om de operationelle aspekter af arbejdet med cybersikkerhed. Samtidig vil der også være oplæg fra ph.d.-studerende, som vil fortælle om deres forskning.

Sommerskolen afholdes 15. til 19. august, og du kan finde programmet her.