Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Amerikansk nationalarkiv vil videreudvikle Danmarks foretrukne arkivformat / Google patcher Chrome-sårbarhed - opdater nu / Efter Black Week: MobilePay tager stadig større andele af markedet

Amerikansk nationalarkiv vil videreudvikle Danmarks foretrukne arkivformat. Google patcher Chrome-sårbarhed - opdater nu. Efter Black Week: MobilePay tager stadig større andele af markedet. Mere beskyttelse mod "spoofing" på vej.

Godmorgen. Det er tirsdag. Klokken er tidligt. Og det er tid til dagens morgen-briefing.

Så sæt kaffen på bordet - i passende afstand fra tastaturet - og nyd dette tidlige nyhedsoverblik.

Det er Ditte Vinterberg Weng, der har revet disse skriblerier sammen, for din tidlige fornøjelses og underholdnings skyld.

Rigtigt god læselyst.

Amerikansk nationalarkiv vil videreudvikle Danmarks foretrukne arkivformat

Når det amerikanske nationalarkiv, National Archives and Records Administration (NARA), vælger at kaste sin kærlighed på et bestemt arkivformat, så betyder det som regel store investeringer i videreudvikling af netop dette format.

Og det er præcist, hvad der er sket. NARA har netop peget på arkivformatet SIARD. SIARD er tilfældigvis også det format, som det danske rigsarkiv benytter sig af. Og det kan få stor betydning for hvilken mer-gavn danske myndigheder kan få af SIARD.

SIARD står for Software Independent Archiving of Relational Databases, og det er ikke småting denne ekstra fokus på dette system kan tilvejebringe.

Når NARA fremadrettet benytter SIARD, kan det få betydning for den samlede mængde af ressourcer og viden om aflevering, bevaring og genanvendelse af databaser.

"Det er lidt af en milepæl, at NARA er kommet ombord - dels i forhold til at anvende SIARD formatet til digital arkivering af databaser og dels i forhold til udsigten til at få større opbakning til udvikling og forbedring af SIARD formatet på sigt," lyder det fra Anders Raahauge, enhedschef i Rigsarkivet.

"Hvis vi opnår større udbredelse af SIARD, kan det konkret medvirke til, at vi får bedre systemunderstøttelse og et bedre grundlag for at kunne genanvende data i fremtiden. Dermed forbedres grundlaget for både myndighedernes aflevering af data til Rigsarkivet og samfundets mulighed for at genanvende data."

Det skriver Rigsarkivet i en pressemeddelelse.

Se mere om SIARD her.

Google patcher Chrome-sårbarhed - opdater nu

Google har i dag udsendt en sikkerhedsopdatering for at rette en ny 0-dages sårbarhed i Chrome-webbrowseren.

Foruden DKCERT har flere andre medier advaret om sårbarheden.

Sårbarheden har id’et CVE-2022-4135.

Det er en sårbarhed, som en eventuel angriber kan udnytte til at afvikle vilkårlig kode på sårbare systemer.

Da Google er bekendt med aktuel udnyttelse in-the-wild, er rettelsen sendt ud uden for den normale opdateringscyklus.

Endnu har Google ikke delt tekniske detaljer om sårbarheden, da man venter til størsteparten af brugerne har opdateret deres Chrome.

Opdateringen bliver skubbet ud i etaper via automatiske opdateringer, hvis det er aktiveret til Windows, Mac og Linux.

Det er også muligt selv at opdatere manuelt via Indstillinger > Hjælp > Om Google Chrome. Herefter søger browseren selv efter opdateringen og installerer den efter en genstart.

Den nyeste version af Chrome får version 107.0.5304.121 til Mac og Linux og 107.0.5304.121/.122 til Windows, lyder det.

Efter Black Week: MobilePay tager stadig større andele af markedet

Black Friday og Black Week har skubbet handlen via MobilePay mod endnu nye rekorder.

Henover ugen nåede MobilePay op på 2,8 milliarder kroner i omsætning og 4,4 millioner transaktioner.

Det betød, at i mere end hver andet danske køb på nettet den forgangne uge blev MobilePay benyttet.

Det er én million flere transaktioner end sidste år, og i alt blev der handlet gennem Mobilepay for 600 millioner kroner mere end sidste års Black Week.

Black Friday er en dag om året, hvor virksomheder særligt i USA sætter varer til salg for helt vilde tilbud. Mærkedagen er også blevet populær her hjemme, og er efterhånden blevet til en helt uges stor-udsalg.

"Trods den usikre økonomiske situation har butikkerne været aggressive med gode økonomiske tilbud og rigelige lagervarer. Og danskerne har turdet bruge penge, om end til lidt lavere gennemsnitspriser," siger Claus Bunkenborg, Deputy CEO i Vipps MobilePay og landechef for Danmark.

"Det er en stor glæde, at MobilePay fortsat tager markedsandele og vokser pænt.
Væksten er dog i år så moderat, at vi ikke kan afgøre om Black Week også ender i rekordomsætning for den samlede danske e-handel."

Der er især varer inden for kategorierne tøj, skønhedsprodukter, legetøj, bøger,
elektronik og hobby, som MobilePay i Black Week-ugen har lagt betalingsløsning til.

Det skriver MobilePay i en pressemeddelelse til Computerworld.

Mere beskyttelse mod "spoofing" på vej

Bagmænd, der ringer fra falske telefonnumre, der på displayet ligner éns bank, politiet eller en anden myndighed er et stort problem.

Med disse falske telefonopkald prøver bagmanden at lokke kontooplysninger, kodeord eller anden data, de kan udnytte, ud af modtageren i opkaldets anden ende.

Men det vil de danske teleselskaber nu prøve at blokkere yderligere for ved en ekstra indsats, skriver Berlingske.

Denne type svindel, kaldes "spoofing", og for at komme disse svindlere til livs, er de danske teleselskabers brancheorganisation, Teleindustrien, gået sammen med andre instanser om en aftale.

Aftalen indebærer som første led, at danske myndigheder samt finansvirksomheder kan give teleselskaberne fuldmagt til at blokkere for at bestemte telefonnumre kan misbruges.

"Vi ved, at svindlere i relativt stort omfang bruger spoofing som et redskab til at snyde. Erfaringen er, at når vi først blokerer for, at opkald kan se ud, som om de kommer fra et bestemt nummer, så forsvinder opkaldsforsøgene," forklarer Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien.

Planen er både at blokere for, at udvalgte numre kan pilles ved, så de fremstår som noget andet på modtagerens skærm, og at falske sms'er kan listes ind og lægge sig blandt beskeder fra den rigtige afsender med et bestemt navn.

Flere hundrede numre er allerede blevet meldt ind, så de nu beskyttes mod at blive misbrugt.

Samarbejdsaftalen inkluderer lige nu Nuuday (tidligere TDC), Telenor, Telia og 3.