Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Top 3: De bedste gratisprogrammer til systemoptimering

Det
er ikke sjovt, men strengt nødvendigt at muge ud i
registreringsdatabasen i Windows. Heldigvis er der er god gratis hjælp
at hente.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Registreringsdatabasen i Windows er systemets nervecentral; en database hvor alle indstillinger og præferencer bliver gemt i Microsofts styresystemer, siden version 3.11. Databasen gemmer oplysninger om hardware og software og dine brugerindstillinger. Men desværre sker det ofte, at indstillinger, der ikke længere er i brug, for eksempel når det gælder et program du har slettet, stadig ligger og roder i databasen.

For at rydde op kan man gå databasen igennem, men det er de færreste der kender databasens kringlede navne godt nok til, at det er let at finde hvad man leder efter - og så kan man komme til at begå skæbnesvangre fejl, ved at fjerne noget forkert i databasen.

Heldigvis er der forskelligt gratis software, der kan klare opgaven for dig, så du ikke skal sætte dig ind i hvilken nøgle der skal slettes og hvilken du ikke må røre.

Blid løsning - CCleaner

CCleaner, eller Crap Cleaner som programmet hed i gamle dage, har længe været et af redaktionens foretrukne redskaber, når der skal tyndes ud i databasen. Programmet har ry for at gå blidt til værks, og ikke bare slette filer til højre og venstre. Det betyder at du med ret stor sikkerhed kan rydde op i registreringsdatabasen med CCleaner. Og du kan gøre det ret ofte, men det vil også være nødvendigt.

Ud over databaseoprydninger kan du også afinstallere programmer via CCleaner, og så kan du sætte programmet til at søge hele computeren igennem for gamle eller ubrugelige filer – det er ikke ualmindeligt, at der ligger 1GB filer som CCleaner kan fjerne.
Hent CCleaner.

Mellemting - Comodo System Cleaner

Comodo er måske bedst kendt for deres gratis firewall, der vel nok er den bedste man kan få uden at skulle have tegnebogen op ad lommen. Men sikkerhedsfirmaet har også lavet et optimeringsprogram, der viser sig at holde høj klasse.

En lille test af Comodo System Cleaner viser, at det finder flere fejl i registreringsdatabasen end CCleaner, uden det tyder på at programmet fjerner filer den ikke burde røre ved. Comodos program er af lidt nyere dato, betaudgaven udkom første gang for under et år siden, men det tyder på de hurtigt har ramt noget af det rigtige.

Comodo System Cleaner findes også i en transportabel udgave, som kan afvikles fra en usb-nøgle, så en systemadministrator kan rense mange computere uden at skulle installere programmet på hver computer.
Hent Comodo System Cleaner.

Hård hund - Free Registry Cleaner

Som navnet Free Registry Cleaner antyder, er der også her tale om et gratis program, og det er et populært et af slagsen. Free Registry Cleraner har for vane at finde flere fejl i registreringsdatabasen end de to andre programmer. Med andre ord er den enten mere grundig eller også er chancen for programmet sletter noget, der ikke burde slettes bare større. Det kan både være godt og dårligt, for er der tale om unødvendige filer, er det bare med at få dem ud, men da man skal være varsom med registreringsdatabasen, er det også uheldigt at slette filer, som man skal gøre brug af.

Vi har dog ikke dårlige erfaringer med Free Registry Cleaner, men det er nok et program man vil køre knap så ofte som CCleaner. Programmet har også en indbygget funktion, der kan rense harddisken, og afinstallere programmer, ligesom CCleaner kan det.
Hent Free Registry Cleaner.

Der findes masser af lignende programmer derude, hvilket bruger du og hvad er dine erfaringer?