Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan sikrer du let din Gmail konto

Google arbejder på SSL-kryptering til alle. I mellemtiden kan du skyde genvej og gøre din indbakke sikker allerede i dag.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Google har åbnet deres gigantiske mailservere for over 100 millioner brugere, der Gmailer frem og tilbage hver eneste dag. Tjenesten har stadig beta-prædikatet og en af de ting der mangler er en sikker adgang til at sende og læse sin e-post – en mulighed for kryptering.

Men nu siger Google, at man er klar over problemerne ved at drive en mailtjeneste hvor kommunikationen sker via en usikker forbindelse, og at udviklerne arbejder på at indbygge en SSL-kryptering for alle Gmailere. Det skal bare lige testes hvilken effekt HTTPS protokollen har på den gratis mailtjeneste når alle 100 millioner brugere går i krig.

Som standard er oplysninger, der bliver sendt mellem din computer og Google ikke sikret (dit password er dog), og det er forholdsvis let at opsnappe informationerne hvis du bruger en ubeskyttet internetforbindelse, for eksempel i en lufthavn eller på en café.

Men faktisk er det allerede muligt at sikre sin Gmail med SSL-kryptering, det er bare de færreste, der ved at de har muligheden – langt hovedparten af Gmailerne bruger standardversionen når de logger ind. Det er ikke kompliceret at beskytte sig, du skal bare tilføje ét bogstav til den adresse hvor du normalt finder Gmail online.

Normalt findes Gmail på url-adressen www.gmail.com, men hvis du i stedet skriver https://mail.google.com, og altså tilføjer et ’s’ efter http, så kommer du automatisk til den sikrede SSL indgang til Gmail.

Du skal logge ind som du plejer og bortset fra krypteringen vil alt fungere som det altid har gjort. Google advarer om, at du kan opleve en langsommere tjeneste hvis du vælger den krypterede løsning, fordi din browser ikke cacher HTTPS-sider så de skal hentes forfra hver gang. Men det er måske en pris der er værd at betale for den øgede sikkerhed?
Husk at opdatere dine bookmarks til Gmail hvis du vil være SSL-sikker når du Gmailer.