Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Genoplev magien i de gamle DOS-spil

Guide til at støve de gamle spil af og sætte dem til at køre på pc’en i en overflod af nostalgiske flashbacks.

Af Jeppe R. Børsting, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Visse computerspil har en særlig plads i vores hjerter. Det kan skyldes, at de har fået ikonstatus, eller at de repræsenterer et bestemt tidspunkt i vores liv. I nogle tilfælde er der tale om god, gammeldags afhængighed.

Desværre er nogle af disse spil tabt for os, fordi de ikke længere kan køre på de nyeste Windowsversioner eller på en moderne pc. De mindre populære titler, eller dem, der blev lavet af hedengangne softwarefirmaer, bliver ikke videreudviklet, og de er næsten stensikkert gået tabt for evigt. Men med lidt behændighed kan man lokke dem ud af pensionisttilværelsen og glæde sig over dem igen. Hvem tager sig af, at grafikken var klodset, og at lyden mindede om et syngende fødselsdagskort?

Et godt spil er et godt spil, og vi burde ikke være nægtet adgang til det, blot fordi fremskridtet tordner videre.

Når man vil prøve at genoplive et gammelt spil, skal man først overveje den arkitektur, det var beregnet til. Programmer, der blev kørt i en ældre Windowsversion, kræver en anden håndtering end dem, der kørte i DOS, det enkle operativsystem, som gik forud for Windows.

Det er muligt at køre Windowsapplikationer i Kompatibilitetstilstand. Imidlertid er indstillingerne for kompatibilitet ikke så gode, som det hævdes, og det er knald eller fald, om de virker eller ej. En anden mulighed for gamle Windowsspil er at køre dem direkte i den pågældende Windowsversion ved hjælp af virtualiseringssoftware såsom Virtual Box (www.virtualbox.org). Hvis det skal virke, skal man have adgang til et lovligt eksemplar af den pågældende Windowsversion.

Installer Windows via Virtual Box og installer så selve programmet. Det er lidt kringlet, men det er mere driftssikkert end Kompatibilitetstilstand. Alternativer til Virtual Box er VMWare Workstation (www.vmware.com) og Virtual PC (www.microsoft.com/windows/products/winfamily(virtualpc) Begge produkter er gratis.

Man kan gøre noget lignende med DOS-baserede spil, men der findes en fiksere løsning. DOSBox (www.DOSbox.com) er en virtuel pc, der kører DOS, men den er udelukkende beregnet til dette formål, og den gør det nemt at køre eksekverbare filer, der ligger på harddisken.

Start DOSBox

DOSBox skal installeres som en standardapplikation. Når man begynder, får man et vindue med en kommandoprompt: »Z:>«. Man skal åbne en mappe på harddisken, der kan fungere som C-drev for DOSBox. Det er en god ide at oprette en separat mappe til sine DOS-spil, så man kan få adgang til dem alle herfra. Vi anbefaler at lægge dem i en mappe i roden på D-drevet – for eksempel »D:spil« – og derefter gøre den til C-drevet.

Det gør man ved at skrive »mount c d:spil«. Når det er gjort, skal man gå til C-drevet i DOS. Skriv »C:«. Markøren ændrer sig til »C:>«. Nu arbejder vi i inden i spilmappen.
Når man vil starte et spil, skal man gå til dets mappe og der skrive det eksekverbare filnavn. Hvis der ligger et spil, der hedder Bananoid i en mappe med samme navn i spilmappen, skal man skrive: »cd bananoid«. Tryk så [Enter] og start spillet ved at skrive »bananoid«.

Nu kan man navigere i spillet ved hjælp af taster eller mus, afhængig af instruktionerne. I nogle tilfælde fanger DOSBox musmarkøren, hvilket kan gøre det svært at skifte mellem forskellige vinduer. Tastaturgenvejen [Alt]+[Tab] burde altid virke, hvis man vil skifte vinduer i en fart.

Rediger konfigurationen

Du skal åbne C-drevet og gå til det, hver gang du starter DOSBox, medmindre du redigerer konfigurationsfilen »DOSbox.conf«, som du finder i C:Program FilesDOSBox-0.72. Åbn den i Notepad og tilføj åbningskommandoerne til sidst i filen under »autoexec«, der opregner kommandoer, som skal køre ved start. Det minder meget om den gamle »autoexec.bat«.

Hvis dine spil ligger i mappen D:games, skal du tilføje dette: »mount c d:spil«. Tryk [Enter] og skriv »c:«. Gem filen og kør DOSBox igen. Denne gang bør den vise C:>-prompten. Du skal gå til den mappe, der indeholder det spil, du vil spille, og starte det ved at skrive dets eksekverbare filnavn ligesom før.

Lav en direkte genvej

Det er sikkert bedst at redigere autoexec-sektionen af konfigurationsfilen, hvis man har en lang liste over DOS-spil i sin mappe. Man kan lave en hjemmelavet genvej ved at højreklikke et sted på skrivebordet og vælge »Ny | Genvej«. I Genvejs-wizard’en skriver man placeringen af DOSBox’ eksekverbare, efterfulgt af navnet på det spil, man vil spille. Sæt dem begge i citationstegn. Hvis man vil starte Bananoid, skal genvejens placering være: »C:Program FilesDOSBox-0.72DOSbox.exe« »D:spilbananoidabananoid.exe«.

Det forudsætter, at DOSBox blev installeret på C:Program FilesDOSBox-0.72, og at spillets placering er uændret. Klik »Næste« og skriv det navn, du vil bruge til genvejen – spillets navn er oplagt. Klik til sidst »Udfør«.

Dobbeltklik på genvejen, hvis alt fungerer, burde den starte DOSBox og køre spillet. Ikonet til genvejen er DOSBox’ standardikon, men det kan sagtens ændres. Højreklik på genvejen og vælg »Egenskaber«. I genvejsfeltet klikker du »Skift ikon«. Klik »Gennemse« og find det ikon, du vil bruge i stedet. Klik »Åbn« efter fulgt af to gange »OK« for at vælge det nye ikon.

Kør spil fra en cd

Nogle DOS-spil kører fra en cd, og i så fald skal du åbne cd-drevet. Det svarer til at åbne C-drevet, men man skal bruge nogle indstillinger til at identificere drevet som et cd-drev. Det bedste er at følge konventionen og åbne cd-drevet som drev D. Ved kommandoprompten DOSBox skriver du »mount d e: -t cdrom«. Det er under forudsætning af, at E-drevet på din Windows-pc er dit cd/dvd-drev.

Juster ydelsen

Den virtuelle pc, der bliver dannet af DOSBox, svarer i ydelse til en 486. Det er godt, fordi moderne maskiner kan komme til at køre spillene så hurtigt, at det er umuligt at spille dem. Imidlertid kan nogle spil køre for langsomt i DOSBox. Det problem løser man ved at justere det antal cpu-cykler, der bliver brugt til spillet.

Start Jobliste, mens DOSBox kører, og se, hvilke ressourcer der bliver brugt. Hvis der skal mere fart på spillet, trykker man [Ctrl]+[F12]. Det kan man blive ved med, indtil DOSBox har sat sig på over 96 procent af ens cpu-brug. Hvis spillet skal køre langsommere, trykker man [Ctrl]+[F11].

Hvis man er nået op over 95 procent af processorkraften, og spillet stadig kører langsomt, kan man prøve at droppe nogle frames ved at trykke [Ctrl]+[F8]. Man kan skrue ned for reduktionen af frames igen ved at trykke [Ctrl]+[F7].
Når du har fundet de indstillinger, der virker for dig, skal du se på titelbjælken i DOSBox-vinduet. Den indeholder oplysninger om cpu-cykler og frames-reduktion. Noter dem, så du kan bruge dem i fremtiden.

Hvis det spil, du vil køre, virkede fint med en ældre Windowsversion, kan det være umagen værd at prøve at køre det i Kompatibilitetstilstand. Det er ret nemt, og det er oplagt som det første forsøg. Ulempen er, at det en gang imellem ikke virker.

Højreklik på programgenvejen og vælg Egenskaber. Vælg Kompatibilitet. Klik i boksen ud for »Kør dette program i kompatibilitetstilstand« og vælg den Windowsversion, du vil emulere.
Du kan også bruge lavere skærmindstillinger ved at klikke ud for 256 farver og en opløsning på 640×480. Prøv forskellige kombinationer, indtil du finder en, der virker.

Dos-spil er stadig relativt populære, og der er mange sites, der tilbyder gratis software og prøvesoftware. Man kan få mange gamle arkadeklassikere. Sørg for, at du downloader og køber af ophavsmanden, eller i det mindste med hans eller hendes billigelse. Mindre pæne sites leverer simpelthen tredjeparts-software uden at kere sig om ophavsmanden. Undgå dem, så du ikke risikerer problemer.

DOS Games Archive beskæftiger sig med spil i DOS (www.dosgamesarchive.com). Her kan man hente masser af shareware- og freewarespil plus links til en række websites, der beskæftiger sig med DOS. Foruden downloads er der et par onlinespil, et forum og nogle interview med DOS-spiludviklere fra de gode gamle dage.

Ved de fleste spil, der bruger mus, ser DOSBox, at der behov for musekontrol. Når man klikker på DOSBox-vinduet, bliver musen brugt af spillet. I nogle tilfælde virker denne identifikation ikke. Hvis det sker, skal du trykke [Ctrl]+[F10] for manuelt at knytte musen til spillet. Når du igen vil frigøre musen, skal du bruge [Alt]+[Tab] til at gå til et andet vindue.