Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Musesmerter er en folkesygdom

For meget og forkert computerarbejde betyder, at danskere i stort tal plages af musesmerter. Mere end hver anden har haft gener eller smerter efter computerarbejdet, og dermed nærmer musesmerter sig en moderne folkesygdom.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskerne plages i stort tal af smerter som følge af computerarbejde. Det viser en ny undersøgelse fra analysebureauet Userneeds foretaget på vegne af Contour Design.

1.000 danskere er blevet spurgt om deres erfaringer med musesmerter, og hele 58 procent svarer, at de har oplevet smerter eller andre gener efter computerarbejde. Heraf har 70 procent haft smerter inden for det seneste år.

Musesmerter er et helt uberørt område i den internationale forskning, men det skal en dansk forskergruppe nu rette op på. Et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet skal som det første af sin slags i verden undersøge, hvad der sker i musklerne og smertesystemet, når musesmerter opstår, og hvorfor nogle smerter udvikler sig til kroniske skader.

”Vi ved ikke nok om, hvordan musesmerter opstår på et klinisk plan, men er smerterne først opstået, kan de være langvarige og svære at behandle,” siger leder af projektet professor Lars Arendt-Nielsen, og uddyber:

”Analyser har vist en sammenhæng mellem mængden af computerarbejde og smerternes varighed og styrke, men vi ved nu, at variation i den måde musklerne arbejder på og den overfølsomhed, der opstår i smertesystemet, også har betydning.”

I fremtiden vil der komme endnu flere jobs, hvor man sidder stille foran computeren, og derfor forudser Lars Arendt-Nielsen, at omfanget af musesmerter vil stige. Den tendens bekræfter adm. direktør Preben Bitsch fra Contour Design, der udvikler ergonomiske mus:

”Vi har i mange år arbejdet tæt sammen med danske virksomheder, der satser på forebyggelse. Der er stadig mange, der ignorerer problemet, men vi noterer os med glæde, at flere og flere efterspørger rådgivning om korrekt indretning af arbejdspladsen.”

Lars Arendt-Nielsen giver følgende råd med på vejen: ”Sidder du meget ved en computer, skal du variere den måde, musklerne arbejder på, og du skal være opmærksom på de signaler, du modtager fra smertesystemet. Smertesystemet er den vigtigste alarmklokke, du har.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere