Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gigabyte GA-990FXA-UD3

Her har vi et ganske solidt bundkort med mange tilslutningsmuligheder.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Testens andet AM3+-bundkort er samtidig det første, der baserer på AMD’s 990FX-chipsæt. Dette chipsæt er blandt andet karakteriseret ved, at det med dette chipsæt nu endelig er muligt at anvende sli-multigrafikkort-opsætninger, foruden den på AMD-chipsættet i forvejen understøttede CrossFireX-opsætning. Det giver modsat tidligere endelig brugerne mulighed for at anvende nVidia-grafikkort på AMD-bundkort, hvis det foretrækkes.

Bundkortet her har fire pci-e ×16 slots. De to af dem arbejder ved ×16 hastighed, de to ved ×8 hastighed, og ud over det er det to pci-e ×1-slots samt et enkelt pci-slot. Kendetegnende for 990FX-chipsættet kører begge ×16-slots ved fuld hastighed, når der er monteret to grafikkort i multikortopsætning.

Det er dog i realiteten ikke så stor en fordel, som det teoretisk lyder til, i hvert fald ikke ved pci-e 2.0, men alligevel. GA-990FXA-UD3 er et typisk Gigabyte-bundkort, ved at det er muligt at autotune ydelsen vis MIT-tweeeker, som nævntes ved forrige Gigabyte-bundkort.

Ydelsen er som standard ikke ret forskellig fra de andre to AMD-bundkort. Det er dog også her muligt at ændre en lang række indstillinger i bios. Igen er det en traditionelt udseende bios, hvor hjælpen og overskueligheden kunne være bedre.

Men er man bekendt med bios, er det jo intet problem. Af usb-stik byder bundkortet på tre usb 2.0- samt et usb 3.0-stik. Bagpanelet byder på et par unikke tiltag. Det var testens eneste bundkort med to FireWire 400-stik, et med 4 pins og et med 6 pins.

Det var også et af det mindretal i testen, der havde hele to e-sata-stik bagudtil, her i form af kombistik. Bundkortet her er solidt, og som de bundkort her i testen bryster producenten sig af at anvende de bedste komponenter.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs indledningen her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs de andre test her:

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs afgørelsen her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]