Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nvidia GTX 980

Endelig er den nye GM204 GPU, og den er bestemt ventetiden værd.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har længe forventet, at Nvidias Maxwell-arkitektur ville dukke op i high-end-delen af grafikkortmarkedet – i hvert siden vi så det første GTX 750 Ti i hele dets energieffektive vælde.

Endelig er det her, og den nye GM204 GPU er bestemt ventetiden værd.
Det nye SMM-layout kan presse en masse kerner ind på meget lidt plads og få mere ud af dem end de tidligere Kepler-designs.

 

Nvidia har også gjort imponerende fremskridt inden for hukommelsesarkitekturen, så der kan anvendes en ret low-end-agtig 256-bit hukommelsesbus, uden at det påvirker highres-ydelsen. Kompressionsalgoritmerne får 7 Gbps frame bufferen til at præstere langt bedre, end vi forventede.

GM204’s ydelse pr. watt er ikke overgået inden for grafikkort til gaming. Normalt vil det give os bekymringer omkring problemer med ydelsen i toppen, men GTX 980 udklasserer GTX Titan Black i vores målinger.
Det gør GTX 980 til et meget stærkt grafikkort, men det behøver ikke sit eget energiselskab for at blive holdt i gang. GM204 er også nemt at overclocke, og vi var i stand til at ramme stabile 1,5 GHz – vi er ved at nå op i CPU-frekvenser.

Denne boostede clockfrekvens gør også forskel, når du spiller: Skub klokken opad, og du får en smile højere frame rate.

Men det er en halvdyr sag. Alt over 3000 kroner for et grafikkort er stadig vanvittigt, især fordi denne 28 nm-chip sikrer en god indtjening og næppe koster Nvidia en bondegård at producere.

Hvis ikke det var for kortets billigere lillebror, ville dette kort kunne opnå en vinderpris.