Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danske internet-brugere afpresses

Danmark har i januar været hærget af ransomware, som låser dine filer og fryser din skærm. Først når du betaler en
løsesum, får du adgang til computeren igen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En rapport fra DKCert og Digitaliseringsstyrelsen afslørede, at ransomware har angrebet hver 12. dansker i løbet af 2014. Denne kidnapningssoftware starter med at sende dig en besked på dansk fra eksempelvis politiet om, at du er blevet taget i at surfe børneporno, hvorefter softwaren krypterer dine filer og fryser din skærm. Herefter kan du ikke kan få adgang til din computer, medmindre du betaler en løsesum til de cyberkriminelle bagmænd. Softwaren kan få adgang til din computer, når du går ind på inficerede hjemmesider, eller hvis du åbner en inficeret fil vedhæftet i en phishing-mail.

”Mange onlinetrusler har stor betydning for livet i den virkelige verden, fx tabt data eller stjålne penge. I stedet for at betale for konsekvenserne, giver det meget mere mening at tage sig sine sikkerhedsforanstaltninger, inden det er for sent,” siger Elena Kharchenko, sikkerhedsekspert i Kaspersky Lab, om tyveri af penge online.

Ifølge Kaspersky Labs undersøgelse tager kun 33 % af de adspurgte backup af vigtig data, før de låner deres enhed til en anden, og kun 32 % beskytter deres data med password.

Vær varsom når du deler computer

”Deling af en computer eller smartphone forøger risikoen af malware-inficering, tab af data og tyveri af kontooplysninger. Det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler. Du skal altid have en backup af vigtige filer. Sørg for at slette information, der ikke må havne i de forkerte hænder, hvilket for eksempel kan gøres ved at deaktivere autoudfyldelse. Husk at kontrollere brugeradgangsrettigheder på enheden og – vigtigst af alt – benyt programmer, der yder beskyttelse mod internettrusler,” foreslår Elena.

Du og din kæreste deler tablet. Din kollega spørger om lov til at låne din computer til at tjekke sin mail. Din datter vil gerne spille et spil på din Android-telefon. Du kan selv identificere internettrusler som malware, phishing-mails og programmers utallige forsøg på at tjene penge på dig. Men kan dem, du deler dine enheder med, spotte farerne?

I en global undersøgelse fra sikkerhedsselskabet Kaspersky Lab, der omhandler brugernes sikkerhedsrisici på nettet, afsløres det, at 32 % af os deler internetforbundne enheder med venner, familie og kollegaer uden at overveje sikkerhedsproblematikkerne ved det inden. 28 % indrømmer desuden, at de mindst én gang har åbnet et usikkert link, og 31 % siger de har fået deres computer, tablet eller mobil inficeret. Paradokset er, at hele 92 % stadigvæk lagrer følsom information på deres enheder.

Over 34.000 muligt mistede filer

I sidste uge forlød det, at en håndfuld danske kommuner var blevet angrebet af en bestemt type ransomware, kendt som ”CryptoWall”. Indtil videre rapporteres det, at i alt seks kommuner har været udsat for angreb: Gribskov, Nordfyns, Fredensborg og Faxe Kommune, samt to ubekræftede – en i Nordsjælland og en i Jylland. Både Fredensborg og Faxe lader til at være kommet nogenlunde uskadt igennem angrebene, da de cyberkriminelle kun fik krypteret en mindre mængde filer, som der var taget back-up af. Nordfyns Kommune har dog rapporteret, at over 34.000 af deres filer, som excel-ark og word-dokumenter, er blevet krypteret og gjort ubrugelige. Kommunerne forsikrer dog om, at det ikke drejer sig om filer med personfølsomme oplysninger.

CryptoWall er en kidnapningssoftware, der kan få adgang til flere computere, hvis de har et delt netværksdrev. Kaspersky Labs undersøgelse viste, at hele 85 % bruger deres internetforbundne enhed i arbejdssammenhænge, hvad giver et skræmmende billede af, hvor let et netværk kan inficeres.

I en udtalelse fra Kaspersky angående ransomware anbefales det, at alle enheder på arbejdspladsen er beskyttet af en type sikkerhedssoftware. Desuden opfordrer Kaspersky Lab til:

* at uerfarne brugere ikke får adgang til netværket
* at der fortages sikkerhedspolicer omkring fremmede filtyper
* at der foretages regelmæssig backup.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere