Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

NAS med minimeret pris, men maksimeret nytte

Det er ikke nødvendigt at springe ud i at investere i de dyreste NAS for at få en god oplevelse. Til hverdagsbrug er DS215J så rigelig tilstrækkelig.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Synology DiskStation DS215J er en 2-bay NAS til hjemmebrug, der først og fremmest overbeviser ved at have et meget brugervenligt operativsystem.

Ud over det følger der som vanligt for Synology ikke drev med, dem skal man selv ud og investere i. Her kan man vælge mellem at montere to 3,5" harddiske, eller to 2,5" harddiske/ssd’er, der dog kræver en adapter.

Drevinterfacet er SATA 6.0 Gb/s, så selv hurtige drev har optimale arbejdsbetingelser. Selvom der kun er tale om en 2-bay NAS, har man adgang til op til 12 TB lagringsplads, takket være fremkomsten af 6 TB harddiske.

Udefra ligner den enhver anden Synology NAS til hjemmebrug. Nu med DSM 5.1, der har endnu mere at byde på.

Righoldig NAS

DS215J dejer sig primært om at levere en god brugeroplevelse med et stort udvalg af brugsmuligheder til et fordelagtigt beløb, snarere end at levere en NAS, der er beregnet til tungere belastning af flere brugere samtidig.

NAS’en er udstyret med en 800 MHz dual core Marvell Armada processor, og der er 512 MB ddr3 systemhukommelse. Det er en fornuftig bestykning, men ikke på niveau med de kraftige NAS, der befinder sig i grænselandet mellem entusiaster og mindre virksomheder.

Der er dog ikke tale om en sløv NAS, DS215J kan opnå ganske fine hastigheder, når man skriver til eller læser fra enheden. Vi har målt hastigheden med CrystalDiskMark 3.0.3.

Her har vi fundet en gennemsnitlig læsehastighed fra NAS’en på 99,6 MB/s samt en gennemsnitlig skrivehastighed til NAS’en på 89,2 MB/s ved 1 GB filstørrelse.

Ved 100 MB teststørrelse steg dette til cirka 107 MB/s og 96 MB/s. Det går også meget hurtigt med at uploade film til NAS’en. Streamning af film i MP4 samt M2TS formatet forløb også gnidningsløst.
Målingerne er foretaget med to 6 TB Western Digital RED drev sat op med Synologys Hybrid-RAID-opsætning.

I modsætning visse high-end NAS skal man nok ikke regne med at kunne streame flere HD-film på samme tid, hvis det skal være en god oplevelse. Men ydelsen er bestemt ikke dårlig og er rigelig til de fleste brugere.
DS215J har en 1 Gbit/s ethernetforbindelse suppleret af en USB 3.0-port og en USB 2.0-port, begge placeret på bagsiden. Wi-Fi-dongle understøttes også. Endelig sørger den 92 mm blæser for, at NAS’en er meget lydsvag i stille tilstand.

Brugermiljøet er konge

Lig alle NAS i dag er det snarere det anvendte operativssystem, der definerer, hvor succesfuld en NAS bliver, her i DS215J er det DSM 5.1, der styrer. Det er et af de allerbedste NAS-operativssystemer på markedet, ingen tvivl om det.

Den i forvejen fremragende brugervenlighed er finpudset, og der er tilføjet diverse nye elementer, der hjælper med forskellige gøremål. Tag for eksempel den nye sikkerhedsrådgiver i hovedmenuen, der samler sikkerhedsrelaterede opgaver.

Her scannes efter malware, adgangskoder tjekkes for styrke og netværksindstillingerne gennemses også i guidet form.
Note Station giver dig mulighed for at oprette et centralt sted til at oprette noter om alverdens emner og tilgå dem centralt via en browser. Det er også muligt at dele dem.

Der er i det hele taget mange funktionaliteter ved DS215J. Med et Quick Connect ID er et muligt at tilgå ens NAS fra en computer eller en mobil enhed, uanset hvor man måtte befinde sig.

DS215J er indbegrebet af en glimrende, men prisvenlig NAS.