Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på falske Windows 10 mails

IT-kriminelle forsøger at narre sig adgang til din computer via falske mails, der udgiver sig for en Windows 10-opgradering til din pc.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

It-kriminelle udnytter, at brugere vil opgradere til Windows 10 så hurtigt som muligt. De sætter derfor farlige mails i omløb, der ser ud til at komme fra Microsoft.

Mailen indeholder inficerede links, der opfordrer dig til at downloade en gratis opgradering. Vælger du at klikke på disse links, bliver din computer angrebet af ransomeware, der er en slags malware, der tager kontrollen over din computer.

"Når de it-kriminelle har taget din computer som gidsel, kan du blive nægtet adgang til alle dine filer og for at få dine data frigivet, forlanges en løsesum, som du aldrig skal betale", siger Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra det danske it-firma www.mysecuritycenter.com
Ransomware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue.

"Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du som altid tjekke links og koder, før du følger et link. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail", siger Janus R. Nielsen.

Sikker opgradering til Windows 10

Windows 10 er en gratis opgradering til de brugere, der har en licenseret kopi af Windows 7 eller 8 installeret på deres computer. Ifølge Microsoft kan der gå et par uger, før alle har modtaget deres reserverede version af Windows 10.

Hvis ikke du kan vente på den reserverede version, kan du selv gå ind på Microsofts hjemmeside og downloade Windows 10. Du skal hente en såkaldt ISO-fil, hvor du skal huske kun at opgradere fra ISO ‘en og ikke lave en clean install, hvor Windows 10 installeres i stedet for at du bruger din gratis opgradering.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere