Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Nighthawk X4S D7800

Her får du modem med i prisen, men hastigheden halter.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi fik denne router med i testen, fordi vi håbede på at få så mange MU-MIMO-routere med i testen som muligt, og vi havde testet en anden Netgear router med MU-MIMO før. I den situation så vi os om efter en anden router fra Netgear.

Det skulle vise sig, at vi ikke kunne teste MU-MIMO-funktionaliteten, hvilket vi måtte tage til efterretning. Det er lidt af en skam, for denne router har et prismæssigt handikap sammenlignet med de andre deltagende routere.

Netgear Nighthawk X4S D7800 har nemlig indbygget DSL-modem, hvilket på den ene side betyder, at man kan anvende den som erstatning for den modem/router-kombination som ens telefonbaserede internetudbyder ellers forsyner en med, såfremt internetudbyderen er fleksibel i den sag.

Den kan naturligvis også anvendes lige som de andre routere her i testen, da modemmet øger prisen betragteligt. Den vinder ingen budgetpris, men den kan på den anden side anvendes på en måde ingen af de andre tre routere her i testen kan.

Udover VDSL-stikket til modemmet minder den ellers om en almindelig router. Den har også været tilsluttet som de andre deltagere bag et modem her på redaktionen.

Vi har som sagt testet Netgears Nighthawk routere før, men det har været første gang med en router/modem-kombination. Det er ensbetydende med, at routeren har en masse ekstra indstillingsmuligheder, som en normal router ikke har.

Vi fik denne router med i testen, fordi vi håbede på at få så mange MU-MIMO-routere med i testen som muligt, og vi havde testet en anden Netgear router med MU-MIMO før. I den situation så vi os om eftter en anden router fra Netgear. Vi fik denne router med i testen, fordi vi håbede på at få så mange MU-MIMO-routere med i testen som muligt, og vi havde testet en anden Netgear router med MU-MIMO før. I den situation så vi os om eftter en anden router fra Netgear.

Det har dog mest ikke været noget, vi har skulle tage stilling til i forbindelse med testen, bare man som bruger ved, at der er ekstra indstillinger at tage stilling til. Brugervenligheden er dog ikke noget egentlig tema.

Netgear leverer foruden den almindelige webbaserede brugergrænseflade deres Genie software, som kan startes fra Windows skrivebord. Her kan man se status for routeren og foretage enkle operationer.

Ønsker man at gå dybere ned i indholdet, besøger man den browserbaserede brugergrænseflade, der er opdelt i grundlæggende og avanceret, for at skabe et bedre overblik. Brugergrænse-fladen er overskuelig med tilstrækkelig brug af illustrationer til at lette overblikket.

Det er en god brugergrænse-flade, omend ikke helt så tilgængelig som hos de bedste, og blandt andet så virker hjælpe-funktionen ikke så gennemtænkt som hos TP-Link, da man skal scrolle meget for at læse teksten.

På tæt hold har routeren et af testens langsomste 2,4 GHz forbindelser, i position 2 haler den ind, mens at den er lig de to andre deltagere, der er langt efter TP-Link routeren.

Når det kommer til 5 GHz frekvensbåndet, ligger hastigheden noget højere, omend det må siges, at routeren her er den langsomste i feltet. Når man kigger på jitter, betyder de noget bedagede hastigheder dog ikke, at routeren er specielt god på det felt heller.

Nighthawk X4S D7800 er sikkert en god router/modem-kombination, men det virker som om, at den som 'ren' router halter noget efter Netgears normale standard. Vi var i hverrt fald overraskede over, hvor langt den forholdsmæssigt haltede efter.