Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Chat direkte fra browseren

Med den nyeste version af Mozilla Firefox kan du videochatte med venner og familie direkte fra browseren, når du ønsker det og på enhver enhed. Læs her, hvordan du kommer i gang.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Programmer til videochat er populære, men kan have ulemper, som gør det bevsærligt at skabe kontakt til dine venner og familie. Skype er nok det bedste program til formålet, og det er indbygget i Windows 8/8.1 og 10, men brugere med ældre browsere skal downloade programmet separat – ikke optimalt, hvis du vil tale med nogen her og nu.

Prøv i stedet Firefox Hello, som gør det muligt at kommunikere med alle, som har en WebRTC-kompatibel browser – for eksempel Firefox, Google Chrome eller Opera. Der er ikke brug for ekstra software, for værktøjet er indbygget i Firefox-browseren.

Firefox Hello er stadig ny og har ikke så mange funktioner som mere etablerede værktøjer til videochat, men det forfines hele tiden, så hvorfor ikke bare prøve det af?

Hello-ikon
Klik her for at starte en samtale. Inviter andre personer til at deltage. Du kan lave et direkte opkald, sende dem en e-mail eller et link til din chat.

Video
Klik på denne knap for at tillade eller forhin-dre video fra dit webkamera. Se trin 7, hvis du har problemer med dine videoindstillinger.

Læg på
Når du er færdig med samtalen, lukker du den her. Den gemmes, og du kan genåbne den senere ved at klikke på Hello-ikonet igen.

Lyd
Denne knap slår din mikrofon fra eller til – praktisk, hvis du hurtigt skal veksle et par bemærkninger med en anden i rummet.

Del skærmen
Brug denne knap til at give dine venner adgang til at se din skærm, så de måske kan hjælpe med et teknisk problem.

Et kendt ansigt
Dette er personen, du ringer til. Brug piletasten øverst til højre for at gøre vinduet større eller mindre.

 

Ordknuser

Add-on
Et lille program, som tilføjer ekstra funktioner til din webbrowser. Programmet skal hentes og installeres separat.

WebRTC
Et web-projekt, som gør det muligt for udviklere at tilføje realtids-kommunikation til apps og webbrowsere.

Mozilla
Udvikleren af Firefox-browseren. Mozilla er en sammenslutning af mennesker, som vil skabe en gratis browser.

 

Datatid TechLifes bedste tip
Læg adressen til dit webchat ud, hvor det passer dig – på sociale netværk, i forummer, i andre chatprogrammer osv.

 

1 Hent den seneste version af Firefox
Du kan bruge mange forskellige browsere til en Firefox Hello-chat, men du skal bruge Firefox for at sætte værktøjet op. Hvis du ikke har browseren, kan den hentes på www.mozilla.org. Hvis du har Firefox i forvejen, klikker du på menuikonet og herefter Avanceret > Opdateringer. Tillad automatiske opdateringer.

DT01_firefox01

2 Kom i gang
Klik på taleboblen øverst til højre i browseren, og vælg ”Kom i gang”. Klik på ”Log ind, eller tilmeld dig”. Du kan bruge Hello som gæst, men vi vil bruge det jævnligt, så vi tilmelder os med vores Google-konto. Firefox underetter dig om, hvilke dele af din konto, chatværktøjet skal bruge.

DT01_firefox02

3 Dit første opkald
Efter at have bekræftet din konto via din mail, kan du klikke på taleboblen og herefter ”Start en samtale”. En boks dukker op nederst til højre på skærmen. Du kan fortsat bruge browseren. Du kan forstørre boksen med pile-ikonet i øverste højre hjørne. Dette opkald har en adresse, som du kan dele med alle, som du vil invitere til samtalen.

DT01_firefox03

4 Send en invitation
Du bør give samtalen en overskrift og en lille beskrivelse. Klik derfor på blyantikonet. Klik herefter på ”Send link som mail”, hvilket åbner dit mailprogram og opretter en mail, hvor du kan invitere samtalepartner(e). Indtast e-mailadresserne. Du kan også kopiere linket til Facebook eller Twitter.

DT01_firefox04

5  Så skal vi snakke
Når din ven klikker på linket, får du besked om, at han eller hun har valgt at deltage i samtalen. Du skal nu kunne høre den anden, og hvis han eller hun har givet Firefox adgang til webkameraet, kan du også se personen. Du kan samtidig se dig selv som et lille billede nederst til højre i vinduet.

DT01_firefox05

6 Del skærmen
Du kan også dele din skærm med dine venner – enten dine Firefox-faneblade eller det hele; smart, hvis du vil hjælpe med et problem på deres pc. De kan ganske enkelt vise præcis, hvordan deres skærm ser ud, og du kan så guide dem. En grønt felt dukker op øverst på din Firefox Hello-skærm. Klik på ”Stop med at dele”, når du er færdig.

DT01_firefox06

7 Bedøm kvaliteten
Når du er færdig med samtalen, klikker du på den røde knap. Du bliver nu opfordret til at bedømme samtalens kvalitet. Der er stadig små udfordringer i Firefox Hello. Hvis du har problemer med at få video eller lyd til at fungere, får du gode råd på siden https://support.mozilla.org/da/products/firefox/fix-problems.

DT01_firefox07

8  Opret en kontaktliste
For at starte en samtale hurtigere, kan du lave en kontaktliste. Du kan kontakte disse personer uden at skulle sende en invitation i form af e-mail eller et link. Du kan tilføje personer manuelt eller give Firefox lov til at bruge din eventuelle Google-konto. Klik på taleboblen og på personikonet øverst. Så kan du vælge, hvad du vil gøre.

DT01_firefox08

9 Ændring af indstillinger
Du kan ændre dine indstillinger i Firefox Hello når som helst ved at klikke på taleboblen i browseren. Klik på tandhjulet ved siden af dit brugernavn, og vælg ”Konto”. Her kan du indsætte et profilbillede og indtaste dit navn, hvilket er en fordel, når du kontakter andre personer for at chatte med dem via Firefox Hello.

DT01_firefox09

10 Hold forbindelsen
Nu kan du foretage opkald direkte fra din browser, mens du surfer på nettet og uden at skulle hente add-ons. Firefox Hello er stadig en ret ny opfindelse, og udviklerne tilføjer løbende nye funktioner og fjerner fejl. For at sikre dig, at din Firefox Hello får alle nyhederne, skal du sørge for, at værktøjet også fremover opdateres automatisk.

DT01_filer09