Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Egne medarbejdere er den største bekymring til hackerangreb

Tilfældige fejl eller ikke-bevidste handlinger fra virksomheders egne medarbejdere er den største trussel mod virksomheders it-sikkerhed.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danske virksomheder ignorerer fortsat it-sikkerheden. Det viser en rapport fra revisionsfirmaet PwC, der påpeger at 60 % af danske virksomheder er blevet ramt af it-kriminalitet det seneste år.
Undersøgelsen er baseret på 250 danske virksomheder, hvor it-chefer og virksomhedsledere er blevet spurgt ind til it-sikkerhed.

Uvidenhed hos medarbejderne

Det er ikke de organiserede kriminelle eller topledelsens manglende forståelse for hackerangreb, der udgør den største trussel mod virksomhedernes it-sikkerhed. Det er derimod egne ansatte. Det mener hele 44 % af respondenterne.

Nogle kan undre sig over, at næsten halvdelen af respondenterne vurderer, at det er deres egne ansatte, der udgør den største bekymring til hackerangreb. Men det mener IT- og Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen, der er stifter af it-virksomheden www.anytech365.com, at der er en naturlig årsag til.

"På arbejdspladsen kan vi sikre os nok så meget med teknologi og stærke passwords, men i bund og grund er det vores egen adfærd, der er en af de største trusler mod hackerangreb og datatyveri. En medarbejder der klikker på et inficeret link i en mail giver let hackere adgang til hele virksomhedens datasamling", siger Janus R. Nielsen.

Uvidenhed hos medarbejderne kan udvikle sig til et stort problem i en virksomhed, hvis hverken der bliver givet instrukser eller informationer om at skabe en sikker it-kultur.

Involvér medarbejderne i it-sikkerheden

For at reducere medarbejdernes tilfældige fejl eller uvidenhed omkring it-sikkerhed, giver Janus R. Nielsen her en række gode råd til virksomhedslederne:

  • Lav en række fælles retningslinjer for brug af it i virksomheden og husk altid at informér nye medarbejdere om disse. Det kan fx være, at medarbejderne ikke må installere programmer på virksomhedens computere, hvis ikke de er sikre på, hvad de indeholder, og hvad de skal bruges til. 
  • Tilbyd medarbejderne yderligere uddannelse og træning i it-sikkerhed. Nogle vil sandsynligvis behøve det mere end andre. 
  • Hold løbende orienteringsmøder om it-adfærd så eventuelle tvivlsspørgsmål kan blive afklaret. Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere