Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Universel mini-monitor kan også streame

Hi-fi er blevet hot igen, og interessen for bedre lyd er større end længe. Det nye Gida højttalersystem fra Nordic Audio følger i de gamle vikingers spor og vil erobre audioverdenen.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nordic Audio ringer næppe en klokke hos mange, men folkene bag firmaet er kendte danske hi-fi-veteraner, som har villet skabe en seriøs lille højttaler til moderne musikforbrugere.
Resultatet af deres indsats er blevet Gida, hvor alene navnet må have kostet mange timers research på nettet. Gida skal være et gammelt nordisk ord for en sand viking, altså ikke en vinterbader, men en frygtløs erobrer med hang til guld, kvæg og jord samt dans og fest.

Avancerede enheder
Der kan også fortælles en spændende historie om konstruktionen af Gida-højttaleren.
Diskantenheden er ikke endnu en dome-type, men en såkaldt Air Motion Transformer (AMT), der blev patenteret i 1972 og bruges af flere high end-mærker, bl.a. Martin Logan og Elac. Det geniale ved en AMT-enhed er, at dens membran er foldet som en plisseret Le Klint-lampeskærm eller en harmonikabælg, så dens areal bliver mange gange større end de synlige 2,5 x 3,5 cm på den aktuelle model. Dette gør enheden robust, samtidig med at den kan flytte meget mere luft end en dome. Ydermere kan en AMT-enhed have en meget homogen udstråling, så du ikke behøver sidde ét bestemt sted – sweet spot – for at få den bedst mulige klang.

Basenheden er 15 cm-type, som ser temmelig al-mindelig ud. Men når den tages ud af MDF-kabinettet,  er det nemt at se, hvordan der er kælet for detaljerne. Kombinationen af en kraftig ferritmagnet og et trykstøbt metalchassis bringer vægten op på 1,2 kg, og den stive alu-membran fungerer også som køleprofil for svingspolen.

Delefilteret er heller ikke noget billigt skrammel, men er bygget med ordentlige spoler og dyre foliekondensatorer – ingen elektrolytter her!

Elektronikken er samlet i venstre højttaler, og en udgang med banankompatible skrueterminaler føder den højre højttaler. Udgangseffekten fra den højeffektive Klasse-D forstærker opgives til 2x 30 W. Frontstof kan købes som ekstra tilbehør for under 800 kroner for et sæt.

Komplet anlæg med router
Bortset fra en pladespiller uden pickup-forforstærker kan Gida-højttalersæt tilsluttes enhver gængs audiokilde. Der er to analoge indgange til henholdsvis phono- og minijackstik plus en optisk digitalindgang. Desuden er der en udgang til en aktiv subwoofer.

De fleste købere vil nu nok udnytte den indbyggede Wi-Fi-router og streame direkte fra en smartphone/tablet eller caste fra en NAS-server eller andre enheder på hjemmenetværket. Det sidste kræver en tredjeparts-app som f.eks. Rogue Amoebas Airfoil for Windows eller Mac. Den koster 29 dollar (ca. 200 kroner), og Gida-ejere får en rabatkode, så de kan få appen for halv pris.

Gida har ikke udviklet en dedikeret app. Til gengæld kommer sættet med en lille infrarød fjernbetjening.

Civiliseret lyd
Lyden fra dette højttalersæt er lige så diskret som designet, og du kommer til at lytte forgæves efter imponatoreffekter som bulderbas eller hvislende diskant. Det er værd at bemærke, hvordan tale lyder naturligt og er fri for den ”oppustethed”, som ofte præger mindre hi-fi- og surround-systemer. Det er godt, hvis indholdet f.eks. er tv-nyheder.

Med de begrænsninger, som dikteres af den kompakte konstruktion, får du en præcis gengivelse af det indhold, du tilfører. Streamede eller downloadede mp3-filer ved 128 kbps falder ubarmhjertigt igennem og skurrer i ørerne, men giv Gida noget seriøst materiale i cd eller højere kvalitet, og lad sættet brillere med et både bredt og dybt lydbillede plus en luftig, akkurat diskant.

Bassen er ikke kælderdyb, men den er fuldt kontrolleret og meget hurtig. Til film bør du overveje at udbygge højttalersættet med en kompakt subwoofer.

Nordic Audio Gida Det nøgterne Gida-højttalersæt kan også fås i en mørk antracit udførelse. Diskanten med plisseret membran er en Air Motion Transformer med høj belastningsevne og stor lydspredning.