Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: "Mini"-iPhone er et rigtig godt køb

Apple er vendt tilbage til det gamle design, men du får stort set alle de nyeste funktioner i den relativt billige iPhone SE.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Skærmtørrelsen på mobilerne er kun gået én vej de seneste år - og det er opad. 

Det var dog langt fra alle, der var tilfredse, da Apple valgte at gå fra en skærmstørrelse på 4” og op til 4,7”, som man finder på de nyeste iPhones.

Derfor har Apple skabt en ny »mini-mobil« til dem, der foretrækker en iPhone med mindre skærm.

Det er dog ikke kun skærmen, der er mindre. Prisen er også under to tusind kroner lavere end Apples nyest topmobil. Og det endda selvom specifiktationerne langt henad vejen er de samme.

Opdateret klassiker

Designet på den nye iPhone SE er stort set identisk med den snart fire år gamle iPhone 5 og dens efterfølger iPhone 5S. Eneste tydelige forskel er matslebne kanter og en stålring omkring hjem-knappen. Og så fås den desuden i et større udvalg af farver.

Med iPhone SE er vi således tilbage ved en skærmstørrelse på 4”, som vi husker fra iPhone 5 og 5S. Det er i dag noget af det absolut mindste, du kan finde på en smartphone.

Om skærmstørrelsen er den rette, må være en smagssag. Den føles unægtelig lidt lille, hvis man har vænnet sig til iPhone 6S, men mange foretrækker faktisk de beskedne 4”.

Apple har anvendt et Retina-display, og billedkvaliteten er derfor nogenlunde på niveau med den nyeste iPhone.

Ligesom de nyeste Apple-mobiler er der også fingeraftryklæser i hjem-knappen, så du kan logge ind blot ved at placere fingeren på den.

Et lille lyn

Selvom skærmen er lille, er iPhone SE dog ikke en undermåler, når det kommer til kræfter og funktioner.

Processorkraften og netværksteknologien er på niveau med Apples nyeste topmobil, iPhone 6S, så der er tale om en lynhurtig smartphone, uanset om du gamer, arbejder med video og billeder eller om du surfer rundt på nettet.

Kamera i topklasse

Kameraet på bagsiden er også det samme som på iPhone 6S. Du får således glæde af de nyeste foto-funktioner samt mulighed for at skyde billeder på 12 MP og knivskarpe videoer i 4K.

Frontkameraet er dog ikke helt ligeså stærkt. Du må derfor leve med knap så lækre selfies og FaceTime-videoer.

Du får heller ikke glæde af 3D Touch-funktionaliteten, som blev introduceret med iPhone 6S, og som gør det muligt at udføre forskellige handlinger ved at presse hårdere på skærmen.

Meget for pengene

Det er sjældent man kan sige det om et Apple-produkt, men iPhone SE er faktisk et rigtig godt køb. Til en markant lavere pris, får du en smartphone, der kan stort set det samme som Apples nyeste topmobil.

Det er lidt ærgerligt, at man må undvære 3D Touch, da der er store fremtidsperspektiver i funktionen, men det er til at leve med, da der endnu ikke er så mange apps, der understøtter den.

Er du til en lille skærm på din smartphone, er det svært se, hvorfor du ikke skulle gå efter en iPhone SE. Der findes ikke andet i denne størrelse, der kommer i nærheden.