Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Solid State-drev

Ssd-markedet har fundet sit leje. Tidligere var det den mest spændende, hurtigst voksende og mest umodne del af pc-hardwaren, men nu er den begrænset til ganske få producenter. Hvis man ikke er Samsung, Crucial eller måske Intel, døjer man med at være med. Fordelen? Nu kan vi langt nemmere finde den bedste drev. Her tester vi 7 af markedet nyeste ...

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Spørgsmål & svar

Hvilke ssd-typer findes der?
Der er det klassiske 2,5”-SATA, men dets ydelse er stagneret på grund af interfacets båndbredde på ca. 600 MB/sek. Og nu er der også pci-e-baserede drev, hvoraf nogle giver en teoretisk maksimal overførsel på 4 GB/sek.

Er alle pci-e-ssd’er de samme?
Det gamle mSATA-interface er stort set forsvundet, og SATA Express var dødfødt. Tænk kun på M.2-interfacet. Men M.2-drev er ikke ens. Det første brugte de gamle AHCI-protokoller til standard-harddiske, og det begrænsede deres kapacitet. NVMe-protokoller er udviklet til ssd’ernes hastighed.

Kan enhver pc bruge pci-e-ssd’er?
Du skal bruge en bundkort-monteret M.2-port, hvis du vil have den mest direkte forbindelse, men du kan også drage nytte af de samme pci-e-stik, som du bruger til grafikkort. Og det er ikke ret dyrt at købe en M.2-adapter til et ledigt slot.

Hvor stort et ssd bør jeg købe?
Grænsen går nok på 500 GB lige nu. Her får man den bedste kombination af ydelse, pris og plads til et fornuftigt Steam-bibliotek. 240/250 GB er stadig et antageligt niveau for den sparsommelige.

Ordbog

Pc-i-e – Et højhastigheds-interface, der forbinder din pc med dit grafikkort. Ideelt til den nye ssd-teknologi.

NAND – den hukommelse, der bliver brugt i ssd’er. Den kræver ikke konstant strøm for at bevare data, modsat den glemsomme pc-
hukommelse.

Hukommelsescontroller – styrer flowet af data ind i og ud af et ssd og dets hukommel-seschips. Den er derfor en af de vigtigste komponenter.