Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Wi-Fi-router med Smart Connect til heftigt brug

TP-Link Archer C3200 er en tri-band-router, den egner sig derfor specielt til brugere med vedvarende kraftig trafik på det trådløse netværk. Routeren, der er drevet af en 1 GHz dual core-processor plus tre hjælpeprocessorer, råder over tre trådløse kanaler. De er på henholdsvis 600 MBit/s for 2,4 GHz, og to gange 1300 Mbit/s for 5 GHz frekvensbåndet.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den leverer derfor ikke den højeste teoretiske forbindelse, selv om det måske endda ikke er mærkbart i virkeligheden, og fordelen ved denne router er også, at den trådløse netværkstrafik kan fordeles, så den samlede netværkshastighed øges.

Archer C3200 er udstyret med seks opklappelige antenner, en 1 Gbit/s WAN-port og fire 1 Gbit/s LAN-porte. Routeren har desuden en UBS 3.0-port samt en USB 2.0-port. Der er alle de normale sikkerhedsfeatures og en række andre features. De fleste vil ikke synes, at der mangler noget.  

Smart Connect

Man kan udnytte de tre forskellige kanaler på to måder. Den ene er manuelt at beslutte sig, hvilken type trafik, der skal være på hver trådløse kanal. Så kan man logge sig på, hvor man synes, det passer.
Man kan også benytte den automatiske fordeling i stedet ved at slå Smart Connect-funktionen til.

Det kan være svært manuelt at balancere netværkstrafikken optimalt ved høj netværksbelastning, således at båndbredden udnyttes optimalt.

Smart Connect aktiveres i brugergrænsefladen. Broadcom chipsættet styrer herefter, hvorledes den trådløse trafik skal fordeles. Det gøres blandt andet ud fra den aktuelle belastning af den enkelte kanal, samt hvor mange klienter, der er tilsluttet hver kanal.

Når Smart Connect er aktiveret, udsender routeren kun en enkelt ssid. Trådløse enheder tilkobler sig på en tilfældig trådløs kanal på routeren, i løbet af de næste tre minutter vurderes belastningen af den nye klient i alt tre gange, og ud fra dette vælges den rette kanel endegyldigt.
Archer C3200 kan under Smart Connect skifte mellem alle tre radiokanaler, således at 2,4 GHz frekvensbåndet også indgår. Det er ikke alle Smart Connect-routere, der kan det.

Kalkuleret kompromis

TP-Link Archer C3200 har en god hastighed på såvel 2,4 GHz frekvensbåndet og 5 GHz frekvensbåndet. 2,4 GHz frekvensbåndet er målt til 263 Mbit/s på tæt hold, og der er målt 227 Mbit/s i et tilstødende lokale. Over lang afstand er der målt 131 Mbit/s og 145 Mbit/s på tværs af en beton-trappeopgang. Alt er målt i et kontorlandskab. For 5 GHz frekvensbåndet er de tilsvarende målinger 327 Mbit/s tæt på, over 329 Mbit/s i det tilstødende lokale, til 207 Mbit/s, og endelig 216 Mbit/s ved trappeopgangen. Alt er målt via iperf-værktøjet. 

Vores målinger viser i dette tilfælde, at Smart Connect har en tendens til at være lidt hurtigere, end når man selv kobler sig til routerens kanaler. Om det altid er tilfældet, når Smart Connect er aktiveret, vides dog ikke. 

Læg mærke til den gode men ikke exceptionelle rækkevidde. Det skyldes, at routeren anvender low dBi-antenner, der ofrer lidt på den horisontale rækkevidde for bedre vertikal rækkevidde. Det kan være en fordel i etageejendomme. Brugergrænsefladen er som vanlig fra nyere TP-Link-routere overskuelig med god forklaring af indstillingsmulighederne. 

Du kan læse mere om routeren her på TP-Links webside.