Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Egner sig bedst til enkle haver

Texas Smart G-Force SB900 fungerer bedst i regelmæssige haver uden alt for mange specielle forhold.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

Til 6000 kroner er Smart G-Force SB900 fra danske Texas en populær model på markedet. Maskinen leveres med alt nødvendigt tilbehør inkl. en informativ og let forståelig brugsanvisning. Klippemekanismen er en skive med tre roterende pivot-knive.

SB900 har et godt og funktionelt design med iøjnefaldende gul topplade, der beskytter LCD-touchpanelet mod pollen og snavs. Under toppladen sidder også en stor drejeknap, der indstiller klippehøjden mellem 20 og 60 mm.

Når du har indstillet dato og klokkeslæt, er der mange muligheder for at vælge robottens arbejdstid mv. Et fornuftigt fabriksprogram sikrer dog, at du kan tage maskinen i brug med det samme.

Bag toppladen sidder en kæmpestor rød stopknap, der omgående standser robotten. Men skal du rense knivene eller andet, skal du afbryde maskinen på en hovedafbryder, der desværre er placeret utilgængeligt inde under maskinen, så du skal løfte bagenden langt op for at se og nå den.

SB900 kører på to store og kraftige drivhjul bagtil og et lille drejeligt hjulsæt foran. Motoren forekommer særdeles kraftig, og robotklipperen rammer derfor også med en vis kraft ind i forhindringer som træer og havemøbler (faktisk væltede den under tes-ten et lille havebord). Men det er svært at forudsige i hvilken retning, robotten vil fortsætte. Som oftest drejer den 180 grader, og det resulterer lige så ofte i, at maskinen bumper ind mod de samme steder igen og igen eller kører tværs fra side til side på smalle plænestykker langs en husgavl eller mellem to træer.

Den er heller ikke glad for at finde rundt mellem havemøbler. Til gengæld viste testen, at den uden problemer kan forcere skråninger på op til 40 procent.
 

Texas Smart G-Force SB900 Med pivot-knive arbejder denne klipper bedst på tørt græs.

Hjem i regnvejr

Maskinen har regnmåler, som sender den hjem til ladestationen i regnvejr, men den kan sagtens klare en enkelt regnbyge og behøver heller ikke nødvendigvis stå overdækket i ladestationen. Den står også udmærket fast og kører jævnt, selv om underlaget er fugtigt og glat. Men som det gælder for de fleste robotplæneklippere med pivot-knive bør også Texas Smart G-Force helst arbejde på tørt græs, da våde græstrå ellers hurtigt klistrer sig fast omkring knivene og blokerer for deres rotation.  

Det er tydeligt, at denne robotplæneklipper først og fremmest er skabt til overskuelige og regelmæssige haver uden mange specielle forhold. Og hvis kantkablet er lagt fornuftigt og stramt med god afstand ud til kanten mv., knokler Texas Smart G-Force SB900 støt på og klipper med flot resultat.

 

Texas Smart G-Force SB900 Slideren fra Texas er bagest udstyret med en stor, rød stop-knap.