Af Peter Hyldahl, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Den store højttaler er ved at genvinde sin tidligere popularitet. I disse streamingtider, overbefolket af små, uambitiøse monohøjttalere, er vi ved at genopdage, hvilken velsignelse god lyd er. Store højttalere kan endvidere spille højt. De kan flytte mere luft, og det er fedt!
Men efter et stykke tid opdager man, at de faktisk viser sig fra deres bedste side, når de spiller lavt – hvilket man ellers skulle tro, var den lille højttalers stærke side. Årsagen er, at når en stor højttalermembran skal bevæge sig mindre for at give et vist lydtryk, vil den også få overskud til at styre lydgengivelsen strammere. Den vil forvrænge mindre end en lille højttaler, der skal på overarbejde for at levere samme lyd. Det er lidt som at køre fra København til Paris i en lille Fiat kontra en stor Jaguar: Du kommer frem i begge, men i den store bil føler du dig udhvilet og opløftet, når du ankommer.
Det handler om at have overskud til at gengive alle musikkens nuancer og at skabe plads og luft i lydbilledet. Det høres ved, at musikken har ”størrelse” og energi i en grad, som er meget svær at opnå med små højttalere, der ofte skal manipulere med lyden for at opnå eksempelvis en helt dyb bas.
Musikken kommer med Bluetooth
De fire meget forskellige højttalersæt, vi tester – tre egentlige gulvhøjttalere og en enkelt højttaler, som mere hører hjemme i reolkategorien, har alle en ekstra kvalitet: De har indbygget forstærker, digitalkonverter og Bluetooth-modtager, så du kan streame musik trådløst til dem fra for eksempel en mobil enhed og hente musik fra nettets musiktjenester.
Der er tale om stereosæt, hvor du blot skal tilslutte strøm og (oftest) et kabel mellem sættets to højttalere, så er du i gang.