Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Epson EcoTank ET-3600: Tank printeren op ligesom bilen

Det er ikke alle inkjetprintere, du skal købe blækpatroner til. Epson EcoTank skal i stedet tankes op.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Inkjetprintere er ofte billige i anskaffelse. Men glæden er kort, for blækket er dyrt, og som tiden går bliver printeren et dyrt bekendtskab. Så måske skulle du tage og kaste et blik på denne specielle printer, Epson EcoTank ET-3600, som er en multifunk-
tionsprinter til små kontorer, hjemmekontorer eller generelt blot familier med et stort printbehov.

Den er indrømmet ret dyr i indkøb

Men på længere sigt kan den gå hen og blive økonomisk fordelagtig. I hvert fald, hvis du udskriver mange sider, for godt nok er Epson ET-3600 printteknologisk en almindelig blækprinter, men på et punkt adskiller den sig markant fra flertallet: Den anvender ikke printpatroner, men henter blækket fra fire store beholdere, som rager ud fra kabinettet i højre side.

Epson EcoTank - skal tankes op

Før man kan gå i gang skal man derfor tømme fire flasker blæk ned i de respektive beholdere for sort, cyan, magenta og gul. Det er en simpel proces, hvor man dog lige skal have fokus på opgaven, hvis ikke det skal ende med farve ud over printer, bord og en selv.

Man kan på beholderen se, hvor meget farve der er påfyldt, og efter påfyldning sætter man en gummitut på, og så er man i princippet klar til at printe. Dog skal man efter påfyldning aldrig stille printeren skævt og slet ikke på højkant, da beholderne ikke er helt tætte. Men ok – det gør nok også de færreste.

Den sorte beholder kan rumme dobbelt så meget blæk som de øvrige beholdere.

Den sorte beholder er størst – logisk nok. Den kan rumme 140 ml, og hver farvebeholder kan indeholde 70 ml. Det er voldsomt meget mere blæk, end man normalt ser i printpatroner, og da printeren leveres med to komplette sæt blækflasker, er der ikke noget at indvende, når Epson hævder, at der er tilstrækkelig blæk til i alt 11.000 A4-siders print.

Hvis dit printbehov består af tætskrevne sider med grafik, eller mange farveprint i A4-størrelse, så kan det tal blive noget lavere. Men man vil under alle omstændigheder kunne printe meget mere og meget længere, end man nok er vant til, før bilen – undskyld printeren – skal tankes op igen.

God forretning med Epson EcoTank

Indkøbsprisen kan selvfølgelig afholde mange fra at springe ud i denne lidt usædvanlige løsning, men den kan gå hen og blive en god forretning med tiden. Blækflaskerne har nemlig en ganske overkommelig pris trods de store mængder blæk. Farveflaskerne koster noget under hundrede kroner stykket, og den sorte, der er dobbelt så stor, lidt over hund-rede kroner.

Ulempen kan være, at du med den store besparelse øger dit printbehov. For nu kan du med jævne mellemrum udskifte familiebillederne på opslagstavlen eller køleskabet og udskrive en masse websider uden helt så dårlig samvittighed.

Men hvad med printerens kvalitet?

Epson EcoTank ET-3600 er måske ikke ligefrem et forfinet designstudie, men konstruktionen virker solid.
Papirfremføringen støjer mere end gennemsnittet for blækprintere. Men udskrivning, scanning og kopiering sker i ganske udmærket kvalitet. Det er ikke en fotoprinter, så detaljegraden er ikke hårfin, men anvender man fotopapir, er billederne ganske pæne.

Tekst printes skarpt, og selvom printhastigheden ikke er Formel 1, er printeren mere end hurtig nok til de fleste. Displayet er monokromt og ikke særligt avanceret, men har du simple behov, er det heller ikke så afgørende. 

Blækbeholderne i den solide printer er placeret på højre side af chassiset.