Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Epson Expression Photo XP-960: Flotte farver i stort format

Hvis du har behov for A3-print med høj farvekvalitet, er Epson Expression Photo XP-960 en interessant løsning.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er mange multifunktionsprintere på markedet, men ikke så mange, der kan udskrive på A3-papir. Epsons prisrimelige Expression Photo XP-960 er endda udstyret med hele seks blækpatroner for at sikre højest mulige printkvalitet.

Maskinen passer godt ind på hjemmekontoret, hvor man også kan glæde sig over 4800 dpi scanning og mulighed for print på konvolutter. Den rundede formgivning er nydelig, men den skinnende sorte finish er en støvmagnet. Heldigvis kan alle låger og bakker slås ind, så du nemt kan tørre kabinettet af.

Når du er klar til at udskrive, svinger det motoriserede LCD-panel op, mens printbakken skyder lidt ud fra fronten. Nedenunder er der to bakker, en til A4-papir og en til fotopapir og konvolutter. A3-papir skal lægges ind i en særlig føder på bagsiden

Stort og fint display

Farvedisplayet er ret stort, 4,3”, og her kan du styre alle printerens funktioner. Du behøver ikke en computer, men kan for eksempel stikke et SD-kort fra et kamera direkte i printeren. Bagpå finder du også en kvadratisk USB-indgang og en Ethernet-port.

A3-udskrifter er det bedste argument for denne printer. Men den byder også på andre nyttige funktioner. Der er for eksempel mulighed for A4-print på begge sider (duplex), og i denne tilstand øges printhastigheden fra 8 til 28 sider i minuttet. Det er da ganske pænt.

Det er også rart med de to skuffer, så du kan fylde A4 i den ene og for eksempel konvolutter i den anden. Så er kontorlivet ligesom lidt nemmere.

Den høje opløsning til scanning vil især begejstre designere, fotografer og andre, som har behov for store billeder i høj kvalitet. Du kan lagre det scannede dokument på et USB-drev eller en mobil enhed (via appen Epson iPrint til iOS og Android) eller få scanningen sendt som e-mail til din pc.

Epsons blæksystem (Claria Photo HD) benytter seks farver: magenta, lys magenta, cyan, lys cyan, gul og sort. Så det eneste, vi rigtig mangler, er en dokumentføder og muligheden for at planlægge udskrivninger og scanninger. Man kunne måske også have drømt om trådløs NFC-tilslutning, så man nemt kunne printe fra mobiltelefonen. Men det er der ikke.

Den brugervenlige touchskærm gør det nemt at få sat multifunktionsprinteren op. Med lidt held har du Expression Photo XP-960 på nettet i løbet af få minutter. Menuen på skærmen gør det også nemt at tilpasse printerens papirindstillinger og de forskellige funktioner. Du får næppe brug for manualen.

Ikke hurtig til Monofarver

Printhastigheden er til gengæld mindre imponerende, under 9 sider i minuttet (IMP) ved sort/hvid. Til sammenligning har Canon Pixma iP7850 en hastighed på 14,5 sider i minuttet. Desuden er Epson-printerens sort/hvide printkvalitet gennemsnitlig, men acceptabel for en blækprinter.

Farveprint er noget helt andet. De leveres af Epsons seks blækpatroner, og der er god separation, ligesom printet er fint ens over hele fladen.
Når det drejer sig om at udskrive billeder på fotopapir, er Expression Photo XP-960 i sit es. Der er ingen farvefejl eller udtværinger. Og farvepaletten har en klarhed, som giver et professionelt touch til gode fotooptagelser. Fornemt!

Det er med andre ord især, hvis du har behov for gode farveprint, du skal overveje Expression Photo XP-960. Ingen tvivl om, at det har været Epsons fokus. Det tyder også udskriftshastigheden på. Farvehastigheden er otte sider i minuttet (IMP). Det er kun en anelse langsommere end mono-udskrift. 