Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Apple iPhone X: Afsindig lækker og rasende dyr

Prisen er nærmest uartig, men den dyreste iPhone er da også et studie i lækkerier.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er venlig stemt over for iOS-styresystemet, så er Apples nye flagskib iPhone X enhver brugers våde drøm. Ja, undskyld udtrykket, men Apples high end-smartphone er altså ekstremt lækker, og selvom den bestemt har skønhedsfejl, er den uden tvivl testens vinder. For mere high end bliver det bare ikke.

Alt fungerer fremragende. Det er helt ned til ansigtsgenkendelsen, hvor aflæsningen sker med infrarødt lys. Du kan altså bruge dit ansigt som adgangskode, og koden fungerer næsten altid i mørke. Sidder du i en uoplyst bil, er der ingen problemer, og vi er flere brugere, der over lang tid kan konstatere, at systemet overgår fingeraftrykslæseren. Vi har færre fejl ved åbning af telefonen.

Der er ingen ”Hjem”-knap. Det vænner man sig hurtigt til, og hastigheden, hvormed iPhone X reagerer, er nærmest vanedannende. Den er ganske enkel forbandet hurtig at arbejde med.

Fantastisk skærm og kamera

Skærmen går pænt ud til siderne, og størrelsen på 5,8” er nærmest ideel. iPhone 7 og 8 med 4,7”-skærm er god, men 5,8”-modellen altså et ret godt kompromis. For iPhone X opleves mindre, end den reelt er. Det skyldes, at skærmen går helt ud til kanten. Når den så også har en høj skærmopløsning på 2426 x 1125 pixel, er der ikke et øje tørt. For skærmen er af ekstrem høj kvalitet, og billeder ser nærmest ud til at være malet direkte på skærmen. Det er ret betagende.

Kameraet i iPhone X er også lidt af en åbenbaring. Det har en stoflighed i billedet, som vi normalt forbinder med et ægte digitalt kamera, og det fungerer særlig godt, når der skal nappes billeder i mørke omgivelser. Selvom der er flere gode konkurrenter, der kan matche, så er vi oppe i den helt tunge ende kvalitetsmæssigt.

At processoren samtidig er hurtig nok til, at billedbehandlingsprogrammet, der er indbygget, også kan lave flotte fritlægninger, som du normalt skal bruge timer på i Photoshop, så kan vi næsten ikke få armene ned.

Nyt og hårdere glas

I praksis skal man lige vænne sig til de runde hjørner, men vi havde ikke på noget tidspunkt en følelse af, at mobiltelefonen gled ud af hænderne. Bagsiden af skærmen er af glas – en ny og hårdere type end for få år tilbage. Det er slidstærkt og nærmest ridsefrit. Det ser dog ikke så lækkert ud, som de metallegeringer vi har set på for eksempel iPhone 7 og tidligere modeller.

Bagpå stikker kameraet i øvrigt frem. Det er helt sikkert
gjort for at kunne holde chassiset tyndt. 7,7 mm for en smart-phone i denne klasse er bestemt godkendt. Men fremspringet ved kameraet er ikke kønt. Det er et designpunkt, som vi er sikre på, aldrig var blevet tilladt, hvis Steve Jobs stadig kunne bestemme.

Apples iPhone X er en telefon, som mange elsker at hade, men de fleste nemt bliver forelsket i – som det altid har været med Apples produkter. Tager man de neutrale briller på, er her tale om en helt forrygende smartphone, der på mange måder sætter standarden lige nu. Ulemperne er få. Men prisen er en udfordring.