Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: B&O Beosound Level: Bæredygtig højttaler er B&O når det er bedst

Med Beosound Level forsøger B&O at skabe en langtidsholdbar streaming-højttaler. Takket være et modulært design, hvor du kan udskifte både batteri og den digitale hjerne, bliver den ikke forældet de næste mange år.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

B&O bliver somme tider beskyldt for at være fortabt i en tidslomme, hvor elektroniske produkter var dyrebare designobjekter, man kunne have stående i stuen i mange årtier.

Sådan fungerer verden ikke længere. I disse moderne streaming-tider, hvor teknologien hele tiden rykker sig, skal produkterne udskiftes mindst hver andet år. Eller hvad?

Med den nye Beosound Level er det som om B&O har taget beskyldningen til sig som en udfordring og stræbt mod at kreere et moderne streamingprodukt, der kan holde langt ud i fremtiden.

Transportabel streaming-højttaler

Beosound Level er en trådløs højttaler. Du kan koble den på dit Wi-Fi-netværk derhjemme og streame musik via Chromecast, AirPlay 2 og Spotify Connect. Der er også Google Assistant til stemmestyring. Streaming- og multifunktionsmulighederne er ikke så omfattende som hos visse konkurrenter, til gengæld er de ikke låst til en lukket platform. Det er nemt at få Level til at tale sammen med enhver smartphone og en lang række forskellige højttalere.

Modsat de fleste andre af denne type højttalere, er den dog ikke kun skabt til en stationær plads i hjemmet. Den kan tages med rundt. Der er et håndtag i toppen, og den er konstrueret, så den kan tåle at komme med udenfor.

Lidt vand og støv skader den ikke. Har du ikke adgang til en Wi-Fi-forbindelse, er der Bluetooth, så du kan koble mobilen til, uanset hvor du er.

Det indbyggede batteri klarer cirka 16 timers musik på en opladning, og når højttaleren skal lades får du fornøjelse af en fiks lille detalje. B&O har skabt en form for trådløs opladning. En lille rund brik i enden af strømledningen klikker sig magnetisk fast i et hul bagpå Level.

Det gør det en anelse nemmere at slutte den til strøm. I samme hul er dog også et USB-C stik, så man kan tilslutte et opladekabel på normal vis, samt kombineret minijack og optisk indgang til kablede afspillere.

Tilbagelænet lækkerhed

Højttaleren er designet af Torsten Valeur, som har stået bag en række ikoniske B&O-produkter helt tilbage fra Beocom 2 (kom med os i hans værksted i dette interview).

I sin flade form minder Level lidt om en gammel transistorradio i forvokset format. Rammen er af perleblæst aluminium, bagsiden af genanvendeligt polymer, mens fronten består af egefiner i smalle striber (Level fås  også med front af stof fra Kvadrat). I toppen er et touchpanel til betjening, som dæmpes, når du ikke er i nærheden eller når det er mørkt.

Det er enormt lækkert på en tilbagelænet og overskudsagtig måde. Højttaleren er eksklusiv, men ikke mere end at den nemt glider ind i indretningen af et almindeligt hjem. Således lægger den sig fint i forlængelse af nyere B&O-produkter som Besound Stage og Balance.

Udskift indmaden

Det der dog for alvor er interessant i dens design, er at den er modulær. Du kan ikke bare skifte fronten for at få et andet look, du kan også skifte batteriet, når det engang går død, og så kan du endda skifte hele den elektroniske del, der styrer alle de smarte funktioner.

Hvis teknologien engang skulle blive forældet, skal du ikke udskifte hele højttaleren for at være up-to-date igen. Kun det lille modul. Det skåner ikke kun din pengepung, men også miljøet for skadeligt elektronikaffald. Og så kan det betyde, at du kan få glæde af højttaleren i måske flere årtier frem.

B&O fortæller at den systemchip, der er anvendt i øjeblikket kun udnytter 50 procent af sin kapacitet. Så man forventer ikke at der vil være behov for en udskiftning de næste mange år. Når det engang bliver tid, er udskiftningen ikke noget man selv kan klare. Højttaleren skal forbi en fagbutik.

Stor lyd

Og nåerh ja, så er der jo lige det med lyden. Level lyder godt. Rigtig, rigtig godt faktisk. Den har indbygget kalibrering, så lyden justeres efter højttalerens placering (den kan både stå frit, mod væggen eller ligge ned). Det er dog lidt forvirrende, hvordan dette kommer i stand. Ifølge B&O skal det ske automatisk, men inde i B&O-app’en er der samtidig mulighed for at gøre det manuelt ved at aktivere en rumkalibreringsfunktion. Det virker bare ikke. Der meldtes fejl, hver gang vi prøvede. Man får så i stedet mulighed for at vælge om højttalere står frit eller op mod en væg. B&O fortæller dog, at dette vil blive fikset i en kommende opdatering.

[OPDATERING]: Den lovede opdatering er nu kommet, og den løser vores problemer med rumkalibrering. Når du tilføjer Level i B&O-app'en får du en udførlig introduktion til højttaleren og dernæst mulighed for at foretage en indledende rumkalibrering. Her udsendes en tone, som anvendes til at måle rummet. Når det er gjort, fremgår det i app'en, at højttaleren er kalibreret. Kalibreringen er aktiv, når højttalen står det sted du stillede den oprindeligt og stikket er i. Tager du stikket ud eller flytter den, deaktiveres kalibreringen og højttaleren slår på over en af de tre grundindstillinger, fritstående, mod en væg eller liggende. Hvilken vælger du i opsætningen, men det kan ændres til hver en tid. Du kan ligeledes foretage en ny rumkalibrering, hvornår du har lyst.

I app’en er der mulighed for at justere EQ og yderligere indstillinger.

Med en styrke på 105 watt, er der power nok til at spille et stort rum op, og med store 4” woofere, 2” full range drivere, 0,8” diskanthøjttalere og effektive forstærkere kommer Level flot ud i hele lydregistret. Til lydnørdernes glæde er der mulighed for at streame musik i hi-res-kvalitet (op til 48k / 24 bit) fra eksempelvis Tidal.

På forkant igen

Ni et halvt tusind er mange penge for en højttaler af denne type. Når du ser på hvad der er lagt af kræfter i selve håndværket og spenderet på kvalitetsmaterialer, kan man dog ikke nødvendigvis kalde Level ”dyr”. Det er blot et spørgsmål om man vil prioritere disse elementer i sit valg af højttaler. En Sonos Move, som på mange måder kan sammenlignes med Level, har flere smarte funktioner og helt igennem fornuftig lydkvalitet, men koster under en tredjedel. Den er bare langt fra så lækker, så velkonstrueret og heller ikke helt så modulær (batteriet kan skiftes men ikke den elektroniske del).

B&O Beosound Level er på sin vis helt klassisk B&O. Man har taget det på sig at lave et produkt, der skal kunne holde i mange år. En tidløs højttaler, der ikke sådan lige forældes, hverken på design, lydkvalitet eller smarte funktioner. Og det lykkes på fineste vis. Ved at vende tilbage til sine rødder er B&O pludselig på forkant igen.

Pris: B&O Beosound Level koster 9.499 kroner