Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu kan du lave formler på en helt ny måde i Excel

Lambda-funktioner på vej til Excel. Det vil få stor betydning for mere avancerede brugere af programmet.

Af Michell Cronberg, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Læsere med en uddannelse inden for programmering har sikkert hørt om den amerikanske matematiker Alonzo Church, som udover at være supervisor for den nok mere kendte Alan Turings Ph.d.-afhandling, også opfandt Lambda calculus (Lambdakalkyle). Lambdakalkyle beskriver en notation for en specifikation af funktioner med et givet antal argumenter – og er i dag både en integreret del af matematisk teori samt grundlaget for funktionsorienterede programmeringssprog.

Hertil kommer, at samtlige moderne mainstream-programmeringssprog har implementeret lambda-funktioner (typisk kaldt anonyme funktioner), og alle udviklere kender til brugen af dem.

Nu er en version af Lambda-funktioner på vej til Excel, og det vel at mærke som en standard Excel-formel. Det vil få stor betydning for de mere avancerede brugere af Excel og vil til en vis grad erstatte UDF (User Defined Functions) skrevet i VBA eller TypeScript.

Defineringen af en lambda-funktion kan ske enten i en celle eller som en navngiven formel, og sidstnævnte kan simplificere og optimere et Excel-ark med nogle komplicerede formler. Yderligere er det med Lambda-funktioner muligt at skabe rekursive funktioner i en standard Excel-formel, og det åbner op for avancerede formel som slet ikke har været muligt før nu.

Sådan fungerer funktionen

En lambda-funktion defineres med formlen ”LAMBDA”, hvor både argumenter samt funktionalitet kan skrives. For at give en lille idé om, hvordan en formel kunne se ud, kan man se på konverteringen af den oprindelige syntaks, JavaScript-syntaks og slutteligt Excel-syntaks.

I Alonzo Churchs syntaks kan en funktion med et argument, som returnerer argumentet plus én skrives som ”λa.a+1”. I JavaScript vil det være ”a => a + 1;”, og i Excel bliver det til ”=LAMBDA(a, a + 1)”. Man kan vælge at navngive formlen til eksempelvis ”Plus1”, og så vil man overalt i et regneark kunne skrive ”=Plus1(1)”, hvilket vil returnere to.

Den nye formel er præsenteret sådan her på Microsofts Tech Community. Den nye formel er præsenteret sådan her på Microsofts Tech Community.

Det er et simpelt eksempel, men vil i mere komplekse formler, måske i kombination med den også nye ”LET”-formel, kunne gøre forståelsen af logikken bag komplekse formler meget bedre.

LAMBDA-formler har været i beta fra december 2020, men kommer til Office 365-brugere som en automatisk opdatering. Det vælter allerede ind med informationer og videoer på nettet, så søg efter ”lambda excel” for yderligere informationer.

Excel-formler har taget et stort skridt frem med ”LAMBDA”. De kan, for at vende tilbage til de to giganter Church og Turing, opfattes som Turing-complete, idet samtlige beregninger i teorien nu kan udføres med en formel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere