Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

De bedste gratis-programmer

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD ...

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Spacesniffer


Visual præsentation giver dig hurtigt fil-overblik


SpaceSniffer er et portabelt program, som ved hjælp af en visuel træstruktur viser dig, hvilke filer der fylder på dine drev. Programmet løfter blandt andet sløret for, hvilke mapper og filer der optager plads. Hver mappe og fil er repræsenteret af et kvadrat, hvis størrelse vokser på linje med mængden af data. På den måde kan du med det blotte øje hurtigt spotte ”tunge” mapper og filer. Et ganske simpelt, men også virkelig praktisk værktøj, fordi det kan give det overblik, som du står og mangler, på kort tid. 

Hent Spacesniffer her2 Handbrake


Konverter videoer til alle formater

HandBrake, som er dette nummers foretrukne program, er et værdifuldt værktøj, hvis du skal konvertere videoer, så de uden videre kan afspilles på et utal af moderne platforme. Programmet, der er baseret på FFmpeg-frameworket, er et multiplatformsprogram, der også kan hentes i en portabel version. HandBrake har en moderne brugergrænseflade, og det er næsten ubegrænset, hvilke typer videofiler programmet kan åbne. Dog kan videoer med DRM-rettighedsbeskyttelse ikke processeres. Ud over at understøtte en lang række kildeformater kan du også konvertere til flere moderne formater. Du kan tillige vælge mellem forskellige audio-codecs. Der er en række forskellige kvalitetsindstillinger at vælge imellem, ligesom den færdige video billedbearbejdes som del af koderingsprocessen. Programmet vil drage fordel af en hurtig processor og godt med ram. Understøtter også hurtig hardwarekodering via grafikkort. 

Hent Handbrake her

3  Cryptomator


Kryptering til skyen og lokalt

Med Cryptomator kan du kryptere de filer, du måtte have gemt på online-lagringstjenester som OneDrive, Dropbox, Google Drev eller lignende. Ud over det kan du også kryptere filer, som du har liggende på dine egne drev lokalt. Programmet skaber en vault”, som er et aflåst område på det valgte lagringsmedie og beskytter adgangen til denne vault med AES-kryptering. Du vælger selv et password til at beskytte dine data. Der er mulighed for at tilgå data, hvis du skulle have glemt adgangskoden. 

Hent Cryptomator her4  Microsoft News


Nyheder på farten

Hvis du har en iPhone eller en Android-enhed, vil du allerede have adgang til et stadigt flow af onlinenyheder. Men hvorfor ikke søge et alternativ, og det fra gammelkendte Microsoft? Appen Microsoft News samler nyheder om en lang række emner. Du kan frit vælge og få adgang til de emner, som i særlig grad interesserer dig. Selv om appen som standard vil præsentere dig for danske nyheder, kan du i appen skifte mellem nyhedsfeeds fra mange lande og på flere sprog, som du ønsker. Mange af nyhederne stammer fra nyhedsbureauet Ritzau, men der er andre kilder alt efter emnet. Med det gratis Microsoft News følger du nemt med i, hvad der rører sig. 

Hent Microsoft News her