Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Samsungs viser nye tv'er: Så stor en forbedring er det nye Neo QLED

En helt ny teknologi introduceres i Samsungs 2021 lineup af tv'er. Se i billedeksempler her, hvor stor en forskel MiniLED-teknologien i de nye Neo QLED-modeller gør for billedkvaliteten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mange af detaljerne om Samsungs nye tv'er er allerede afsløret, men ved Tech Seminar 2021, som løber af stablen netop nu, har Samsung dykket meget mere ned i detaljerne og demonstreret, hvor meget årets nye teknologier reelt betyder for billedkvaliteten.

Mindre og mere præcise LED'er

De nye Neo QLED modeller anvender Quantum MiniLED-teknologi. Her er dioderne kun 1/40 så dybe som standard LED'er.

I stedet for at bruge en linse til at sprede lys og en pakke til at fastgøre det til det rigtige sted, har Quantum Mini LED et mikrolag med endnu flere dioder til at lede lyset.

Quantum Matrix-teknologi giver mulighed for nøjagtig kontrol af de tætpakkede lysdioder for at undgå blooming-effekt på skærmen og lade TV-seerne opleve indholdet nøjagtigt som beregnet. Resultatet ses i eksemplet herunder:

Konventionelt LED. Konventionelt LED.
Neo QLED. Neo QLED.

Større dynamik

Neo QLED styrer lumenskalaen med 12 bits og 4096 trin, hvilket gør mørke nuancer mørkere og lyse nuancer lysere, hvilket resulterer i en mere fordybende HDR-oplevelse, som i eksemplet her:

Konventionelt LED. Konventionelt LED.
Neo QLED. Neo QLED.

Forbedret opskalering

Neo QLED drager også fordel af Samsungs egen kraftfulde Neo Quantum-processor med forbedret opskaleringsfunktionalitet.

Ved hjælp af op til 16 forskellige neurale netværksmodeller, hver med lært AI-skalering og dyb læringsteknologi, kan Neo Quantum-processoren optimere billedkvaliteten til henholdsvis 4K og 8K, uanset inputkvalitet.

Opskalering med den nye Neo Quantum-processor. Opskalering med den nye Neo Quantum-processor.
SD-indhold. SD-indhold.
Samme indhold opskaleret på Neo QLED. Samme indhold opskaleret på Neo QLED.

Kontrast og farver forbedres også af den nye processor, som på følgende eksempler:

Konventionelt LED. Konventionelt LED.
Neo QLED. Neo QLED.

Den nye 2021 Neo QLED 8K leveres med et nyt Infinity One-design, en næsten kantløs skærm, der giver en endnu bedre seeroplevelse og stilfuldt design og formfaktor.

Neo QLED 8Ks har den nye kabelløsning Slim One Connect-boks, der kan fastgøres på bagsiden af TVets fod og muliggør både lettere installation og færre kabler. Neo QLED 8K har også en række lydfunktioner, herunder Object Tracking Sound (OTS) Pro, hvis dynamiske lyd følger TV-skærmens bevægelse og SpaceFit Sound, der analyserer det miljø dit TV er i og justerer lyden i overensstemmelse hermed.

Neo QLED-tv'erne kan forudbestilles nu. De fås i størrelser fra 55" til 85" og i både 4K og 8K-opløsning. Priserne spænder fra 22.999 kroner til 74.999 kroner. Se mere hos Samsung.