Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk startup vil sikre klimavenlig lagring i skyen ved at dele data op

Ved at flytte data ind i et langtidslager vil den nystartede danske it-virksomhed Grøn Sky reducere CO2-udslippet med op til 90 procent. Løsningen kører i øjeblikket i beta, men de første kunder er ankommet.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er store ambitioner hos den nystartede danske it-virksomhed Grøn Sky. Sammen med Oracle vil selskabet nemlig tilbyde en helt ny cloud-lagringsløsning, der både skal være sikker og spare på strømmen.

Tricket i den grønne idé fra Grøn Sky er, at man deler filerne op i to grupper: De filer, man vil have straks-adgang til, og de filer, som kan lagres i en long-term storage-løsning. Grøn Skys lagringssystem bistår automatisk med at identificere, hvilke filer man sjældent eller aldrig bruger, og som derfor egner sig til long-term storage.

Systemet kan derfor foreslå, hvilke filer der med fordel kan lægges i long-term storage, men det er kun et forslag, fastslå Pierre Bennorth, CEO hos Grøn Sky over for AOD PRO. Og hvis man får brug for de filer, der er lagret i long-term storage, kan man få adgang til dem inden for få timer.

GroenSky-team. Folkene bag Grøn Sky er fra venstre CEO Pierre Bennorth, Morten Nilsson, Flemming Andersen og Allan Windekilde.

Long-term storage fra Grøn Sky indebærer, at klimabelastningen reduceres med 90 procent, oplyser selskabet. Samtidig skulle Grøn Sky være billigere end mange kendte cloud-løsninger. Grøn Sky samarbejder med Oracle for at sikre højeste serverkvalitet med topprioritering af datasikkerheden.

Ude for at finde penge

Sådan en løsning kræver startkapital, og Grøn Sky har derfor startet en crowdfunding-kampagne på Indigogo, hvor selskabet forsøger at rejse 10.000 euro i startkapital.

”Kampagnen løber i 60 dage frem til 15. november. Indtil videre har vi nået 28 procent af beløbet og har 34 backere. Vi er i gang med at slå på tromme for vores projekt på sociale medier og deltager på forskellige konferencer for at gøre opmærksom på vores løsning. Så jeg er sikker på at vi nok skal nå vores mål og lidt til, og selvom det skulle vise sig, at vi ikke når målet, så kører vi videre med projektet,” fortæller Pierre Bennorth.

Pierre Bennorth forklarer videre, at jo mere man lagrer i long-term storage, desto mere reducerer man sit CO2-aftryk, samtidig med at man sparer penge. Man kan ved hjælp af Grøn Skys CO2-beregner hele tiden følge med i, hvor meget man nedsætter belastningen af klimaet ved at lagre i long-term storage frem for straks-lageret.

Til både private og virksomheder

I øjeblikket kører Grøn Skys cloud-løsning i en betaversion, men der er allerede brugere på systemet. En række danske virksomheder har meldt sig, og der er også enkelte private brugere på systemet.

”Når systemet bliver lanceret, så vil det være både private og virksomheder, der kan bruge systemet, og prissætningen vil ikke være forskrækkende. Vi kommer til at læne os meget op ad, hvordan iCloud prissætter deres løsning, med den forskel, at vi har ikke faste trin, du er bundet til. Du vil kunne vælge med en slider, hvor meget lager du skal bruge,” pointerer Pierre Bennorth.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere