Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Fairphone 4: Bæredygtig mobil med et godt fundament

Fairphone har skabt et langt bedre fundament for sin modulære miljømobil med den fjerne i rækken, som rammer en langt bedre balance mellem i sine specifikationer end tidliger modeller.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det nytter ikke noget med en bæredygtig mobil, hvis kompromisserne er så store, at brugsoplevelsen lider i en grad, så man ikke gider bruge den. Det var lidt vores erfaring med den foregående Fairphone (læs vores test af Fairphone 3+ her). Men nu er de hollandske bæredygtighedsforkæmpere klar med en helt opdateret og redesignet og efterfølger.

Og her begynder tingene at hænge lidt bedre sammen. Den er fortsat ikke et designnæssigt vidunder, men udformet funktionelt, praktisk og robust med aluminium i kanterne, gummi bagpå, Gorilla Glass 5 på fronten og IP54-certificering som garanti for at den kan klare moderate mængder støv og vandspjask.

Den er buttet og lidt tung, men behagelig at holde på og nem at betjene. Skærmen giver, med sine 6,3”, god balance mellem areal og ergonomi, og der let tilgængelig fingeraftrykslæser indbygget i powerknappen.

Fornuftige specs

De tekniske egenskaber er doseret, så der er grundlag for en god oplevelse i mange år. Billedet står fint på skærmen, som er et IPS-panel med FHD+-opløsning, og gud ske lov har man anvendt en gedigen processor i form af Snapdragon 750, som klarer de fleste opgaver uden slinger.

Den har desuden indbygget 5G, så du kan koble på det nye mobilnet og suppleres af 6 GB ram og 128 GB lager (fås også med 8 GB / 256 GB).

Batteriet er 3905 mAh og kan oplades ved 20W. Ikke prangende, men ganske anstændigt.

Mobilen matcher således fint hvad man forventer af en fornuftig mellemklassemobil. Det gælder også kameraet. Her får man et lysstærkt (f/1.6) 48 MP hovedkamera med optisk billedstabilisering kombineret med et ligeså højt opløsning ultravidvinkel-kamera, en TOF dybdesensor til bokeh-effekter, og et fint udvalg af fotofunktioner. Kvaliteten er godkendt.

Udskift det meste

4.499 kroner er dog umiddelbart en høj pris for dette. At mobilen alligevel kan ende med at blive billigere end andre skyldes, at den er skabt til at holde længere. Fairphone garanterer minimum 6 års Android-opdateringer, hvilket er helt uhørt.

Det der dog for alvor adskiller mobilen fra andre - og samtidig er årsagen til at den er lidt buttet - er det modulære design. Ved hjælp af en medfølgende skruetrækker kan de fleste komponenter skrues ud. På den måde kan de udskiftes, hvis de går i stykker eller opgraderes, hvis der kommer ny teknologi, uden man er samtidig er nødt at skrotte alle de andre, velfungerende, dele i mobilen.

Det kan holde mobilen i live i længere og samtidig være med til at skåne kloden for miljøskadeligt elektronik-affald. Det er det du betaler lidt ekstra for, men denne gang synes vi faktisk pengene er godt givet ud. Fairphone har sørget for at det grundlæggende fundament - de dele du ikke kan udskifte, især skærm og processor - er i orden og vil kunne give dig en god brugeroplevelse i mange år.

Pris: 4.499 kroner