Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

100.000 kontoransatte danskere er blevet hacket – installerer opdateringer for sent

Danske kontoransatte bliver hacket oftere end deres nordiske kolleger, viser ny undersøgelse. I Danmark er en ud af 12 kontoransatte blevet kompromitteret, viser ny undersøgelse. Årsagen er slendrian.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danske kontoransatte lever livet farligt. Ifølge en ny trusselsundersøgelse foretaget af HP har en ud af 12 ansatte på kontorer – svarende til 8 procent – været ramt af en virus, udsat for phishingangreb eller på anden måde fået deres computer hacket i løbet af de seneste 12 måneder.

Under nedlukningen i foråret estimerede Dansk Erhverv, at op mod 1,4 millioner danskere eller næsten halvdelen af arbejdsstyrken havde arbejdet hjemme, hvilket i langt de fleste tilfælde foregår på en computer. Med brud på sikkerheden hos mere end hver 12. medarbejder svarer det potentielt til, at over 100.000 danske kontoransatte har været ofre for hackerangreb.

Generelt viser HP’s trusselsrapport, som er globalt dækkende, at antallet af hackerangreb har været stigende under corona-pandemien, samtidig med at angrebene også er blevet mere sofistikerede. Især phishingangreb forklædt som fakturaer har været et af hackernes favoritmetoder til at skaffe sig adgang til og tage kontrol med de ansattes enheder for at franarre virksomhederne forretningskritiske oplysninger.

Ofte ramt på hjemmekontoret

”Vi ser desværre, at rigtig mange danskere bliver ofre for simple phishingangreb. Det sker ofte på hjemmekontoret, hvor de ansatte ikke har den samme beskyttelse og opmærksomhed som på arbejdspladsen. Derfor bør virksomhederne have indbygget sikkerhed for øje, når de investerer i nye enheder til medarbejderne. Samtidig er det naturligvis også vigtigt, at kontoransatte er ekstra årvågne, så de ikke ufrivilligt giver hackerne adgang,” siger Peter Møller Kristensen, som er administrerende direktør i HP Danmark.

HP har også spurgt ansatte i resten af Norden om, de har oplevet brud på sikkerheden. Her svarer 4 procent af svenskerne og 6 procent af nordmændene, at de har været udsat for virus eller været offer for hackerangreb det seneste år. Dermed indtager Danmark en uheldig førsteplads som det land i Norden med den højeste andel af angreb pr. ansatte.

Langsomme med opdateringer

Derudover viser undersøgelsen også, at danskerne er dårligere til at få installeret nødvendige sikkerhedsopdateringer.

I Danmark svarer hele 54 procent, at de altid eller nogle gange udsætter sikkerhedsopdateringer, når de bliver påmindet, mens det kun gælder for 38 procent i Sverige og 26 procent i Norge.

”Vi kan ud fra undersøgelsen se, at vi danskere er mere tilbøjelige til at udsætte sikkerhedsopdateringer end vores nordiske naboer, og det er en ærgerlig tendens. Ved ofte at udskyde risikerer vi at åbne en bagdør ind til virksomhedens digitale forsvar. Hackere formår at udnytte selv små fejltagelser, så vi må ikke gøre det nemmere for dem.” siger Peter Møller Kristensen.

HP har herhjemme gennemført undersøgelsen sammen med Norstat, og 1001 danskere har deltaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere