Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

Trådløs forbindelse handler ikke kun om Wi-Fi. Vi er mange, som nu dropper kablerne og anvender Bluetooth til at forbinde enheder trådløst til computeren. Det er ikke altid problemfrit. Men slip af med problemerne med denne guide.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bluetooth gør det nemt at tilslutte enheder og periferiudstyr til din pc uden at ende med en sammenfiltret gang spaghetti af kabler. Ved at bruge den trådløse teknologistandard, kan du forbinde alt fra mus og tastatur til højttalere til din computer. Du kan også udføre nyttige opgaver, såsom at overføre filer fra og til en anden computer eller en smartphone uden brug af et kabel.

Men hvis du aldrig har brugt Bluetooth, ved du muligvis ikke, hvor du skal starte, eller hvad du kan anvende det til. Det er her, vores guide kan hjælpe dig. Er Bluetooth et mysterium for dig, eller kan du ikke få det til at fungere (det sker desværre tit), så læs videre og bliv klogere på, hvor nemt det er at oprette den trådløse forbindelse til alle mulige slags enheder.

Vi viser dig, hvordan du indstiller forskellige periferienheder, kontrollerer indstillingerne, overfører filer og alt det andet, du har brug for at vide for virkelig at få mest muligt ud af Bluetooth.

1 Åbn Bluetooth-indstillingerne

Først skal Bluetooth indstilles. Hvis du får øje på et Bluetooth-ikon i Proceslinjens Meddelelsesområde (Se Bedste Tip foroven), dobbeltklikker du på det og får adgang til Bluetoothindstillingerne. Alternativt klikker du på ikonet helt til højre på Proceslinjen for at få vist Handlingscenter. Her ser du et Bluetooth-felt. Højreklik på det, og vælg ”Gå til Indstillinger”.

2 Tænd for Bluetooth

Du kan aktivere Bluetooth ved enten at gå til “Indstillinger” som beskrevet i trin 1. Herfra slår du Bluetooth-skyderen over på positionen ”Til”. Eller du kan klikke på meddelelsesikonet helt til højre på Proceslinjen og klikke på Bluetooth-ikonet for at slå den kabelfri funktion til og fra. Når Bluetooth er aktiveret, fremhæves flisen i blåt, så du ikke er i tvivl.

3 Sådan tilføjes en ny Bluetooth-enhed

Hvis du ønsker at koble en ny enhed sammen med din pc via Bluetooth, klikker du i Bluetooth-indstillingerne på knappen med et plustegn mærket ”Tilføj Bluetooth-enhed eller anden enhed”. I dialogboksen klikker du på kategorien, som svarer til den type enhed, som du vil tilføje. Med din pc i søgemodus tænder du for Bluetooth-enheden og sætter den i parrings-modus.

4 Brug af parrede enheder

Når den eksterne enhed er fundet, for eksempel en højttaler, vælger du den fra listen, og installationsprocessen fortsætter. Du får vist en besked i Meddelelsesområdet, når enheden er klar. Med hovedtelefoner og højttalere klikker du på Proceslinjens volumenkontrol for at skifte fra de indbyggede højttalere til Bluetooth-lyd. Nogle ældre eller små enheder kan ikke kobles til en pc.

5 Tilslutning af tidligere brugt enheder

Måske har du flere enheder, som før har været forbundet til pc’en. Når du tænder for en parret Bluetooth-enhed, bliver den automatisk forbundet. Som regel. Sker det imidlertid ikke, skal du en tur ind i Bluetooth-indstillingerne. Her skal du klikke på den aktuelle, tidligere parrede enhed og derefter klikke på knappen ”Opret forbindelse”. Så skulle der gerne være “hul igennem”.

6 Fjern uønskede Bluetooth-enheder

Som tiden går, kan det ikke undgås, at du må skrotte gamle eller ødelagte Bluetooth-enheder. En gang imellem er det derfor en god idé at tilgå Windows-pc’ens Bluetooth-indstillinger og rydde op i listen over parrede enheder. Klik først på den enhed, du ikke længere bruger. Klik derefter på knappen ”Fjern enhed”, og afslut med et klik på ”Ja” for at bekræfte.

7 Skab forbindelse til en anden pc eller telefon

Det er ikke kun periferienheder, der kan forbindes til din pc via en kabelfri Bluetooth-forbindelse. Du kan også parre andre pc’er og smartphones, så du helt trådløst kan overføre eksem-pelvis filer. Processen med at oprette forbindelse er den samme som tidligere vist, men du bliver bedt om at indtaste en pinkode som en ekstra sikkerhed.

8 Send og modtag filer

Hvis du vil sende og modtage filer, skal du under Bluetooth-indstillingerne klikke på linket ”Send eller modtag filer via Bluetooth”. Vælg mellem at sende eller modtage, eller højreklik på Bluetooth-ikonet i Proceslinjen for at vælge indstilling. Vælg derefter den enhed, som du vil sende en fil til, vælg filen og følg instruktionerne på skærmen.