Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan er de værste deltagere på videomødet - og sådan er de bedste

Er du komikeren, multi-taskeren eller det menneskelige ur? Gennem de seneste ugers mange videomøder har du måske opdaget, at vi hver især bringer vores personlige særpræg til videomøder – det kan både være godt og skidt.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ingen overraskelse, at vi alle har styrker og svagheder, når det kommer til at deltage i møder. Nogle af os kommer til at bevæge os for langt fra emnet, mens andre er eksperter i at komme med det rigtige input på det rigtige tidspunkt.

Men når de møder foregår på video hjemmefra, kan vores styrker og svagheder blive forstærket og skinne meget klart igennem. Og så hjælper det nok heller ikke, at vi hver især har varierende grader af isolationskuller.

Den globale kommunikationsvirksomhed Poly har mange års erfaring med videomødeteknologi og har på den baggrund fundet nogle af de bedste og værste personlighedstyper, man kan møde på videomøder.

“Vi ser som aldrig før værdien af videomøder for tiden. Men jeg er også sikker på, at mange opdager, at de selv og kolleger skal vænne sig til at holde møder på en anderledes måde,” siger Paul Clark, Senior Vice President, EMEA Managing Director, Poly.

“På fysiske møder aflæser vi hele tiden hinandens kropssprog og kan på den måde rette ind og styre mødet i mål. Det kan være sværere på videomøder, hvis teknikken eller forbindelsen ikke er i top, og så kan vores forskellige særheder folde sig endnu tydeligere ud,” siger Paul Clark.

Poly har samlet denne liste over de bedste og værste karaktertræk på videomøder. Måske kan du genkende både nogle af de positive og negative ved dig selv eller dine kolleger. Og hvis du genkender de negative ved dine kolleger, er der også lidt råd til, hvad du kan gøre.'

De værste deltagere

Den larmende
“Hvad siger I?”
De larmende slukker aldrig mikrofonen, uanset hvor meget støj de udsætter resten af medlemmerne af videomødet for. De kender ikke mute-knappen, og uanset om det er baggrundsstøj eller smasken, så forstyrrer støjen alle andre.

Råd: Mind alle om, at man kun behøver have mikrofonen tændt, når man taler.

Multi-taskeren
“Ja ja, jeg følger med.”
Multitaskere tror, at de når en masse samtidig, men det går ud over alle andre på videomødet. Man kan ofte genkende dem på lyden af klik på taster, uden at der kommer tekst i jeres fælles arbejdsrum – eller ved at de slet ikke siger noget og er fraværende.

Råd: Spørg i en munter tone, om de er i gang med noget andet. Hvis det ikke ændrer noget, kan det hjælpe at bede dem om at komme med ideer til konkrete emner i mødet.

Den dominerende
“Der er kun én vej frem.”
De dominerende er sikre på, at de ved bedst, og at alle andre bør lytte og ikke spørge for meget. De taler ofte i lang tid og gerne henover andre.

Råd: Lad dem tale, men sørg for at inddrage andre løbende.

Afsporeren
“Det får mig til at tænke på noget andet…”
Afsporere kan styre et møde ud af kurs på sekunder. De tror, de bidrager, men i virkeligheden bringer de mødet alle andre steder hen, end det er meningen.

Råd: Tak dem for deres input, men bed dem om at holde sig til agendaen.

Den usynlige
“...”
De usynlige mødedeltagere foretrækker at have kameraet slukket og undgår mikrofonen mest muligt. De forsvinder fuldstændig, hvis andre deltagere er dominerende.

Råd: Giv dem på forhånd et emne eller en opgave, de skal tale om, og sørg for at inddrag dem løbende i mødet.

Pessimisten
“Det kommer ikke til at fungere, fordi...”
Pessimister elsker at forklare, hvorfor noget ikke kan lade sig gøre. Deres negative tilgang suger al gas ud af et videomøde, så der bliver så stille, at man tror, internetforbindelsen halter.
Råd: Når de er færdige med at skyde en løsning ned, kan du bede dem om forslag til løsninger.

Den enige
“Det lyder umiddelbart fint.”
De enige hader at modsige kolleger, selvom de er uenige. Derfor ved man aldrig, hvad de mener – med mindre man af omveje hører deres egentlige holdning.

Råd: Sørg for at sige, at alle har ret til en holdning, og bed dem specifikt om deres.

De bedste deltagere

Idemageren
“Jeg har en anden ide, I skal høre.”
Idemagere har altid en god ide eller to med til videomødet. De er godt forberedte og har altid praktiske forslag med til møder, og det inspirerer andre.

Den konstruktive
“Sikke en god ide, hvad hvis vi nu gør sådan her…”
Denne type elsker at vende og udvikle ideer på et videomøde. De er bedre til at bygge videre på en ide end at lukke den ned eller overtage den helt, og det tager kegler hos kollegerne.

Komikeren
“Kender I den om…”
Komikere tilføjer en vits eller humor på det helt rigtige tidspunkt, så andre klukker bag skærmene. De er eksperter i at give lidt ekstra gejst til et videomøde uden at styre det ud af kurs.

Det menneskelige ur
“Vi har begrænset tid og meget at tale om…”
Denne type minder andre om, at mødet er tidsbegrænset, og at det er vigtigt at holde sig til agendaen. Det er essentielt for gode videomøder, og de rigtig dygtige kan tilmed gøre det uden at være irriterende.

Den frivillige
“Det står jeg for.”
Det kan være nemt at gemme sig på et videomøde. Men det gør den frivillige aldrig. Når alle andre dukker sig bag skærmen og prøver at undgå at tage ordet eller få en bestemt opgave, træder den frivillige til.

Da Vinci 2.0
“Lad mig vise, hvad jeg mener.”
Denne type er fantastisk til at bruge mulighederne i videomødeprogrammer til at vise, hvad han eller hun mener. Det kan være ved at tegne, frembringe grafer eller noget helt tredje, der siger mere end ord kan.

Holdspilleren
“Så kan vi gøre sådan her.”
Holdspillere følger altid med i mødet og kan se præcis, hvornår og hvordan de kan hjælpe med at flytte mødet og arbejdet fremad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere