Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy Buds Live: Samsungs bønneformede earbuds er overraskende gode

Med Galaxy Buds Live går Samsung nye veje og lykkes overraskende godt med det. Det specielle bønne-design er lidt af en genialitet og på både lyd og features er Buds Live uden sammenligning de stærkeste earbuds Samsung har leveret.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Buds Live er ikke som andre earbuds. Samsung har tænkt ud af boksen og vovet sig ud i et design vi ikke har set mage til før. De nye in-ears har en form, der minder om små bønner. Det er således hverken klassiske in-ears, som lukker helt tæt i øret med små gummidutter eller den AirPods-agtige version, der sidder løst i øret med en mikrofonpind stikkende ud.

Vi skulle faktisk lige bruge et par minutter på at finde ud af, hvordan det egentlig er de skal sidde, for det er i virkeligheden lidt en kombination af de to ovenstående, uden alligevel at kunne sammenlignes med noget.

De små "bønner" lægges i bunden af dit øre, så den ene ende peger ind mod øregangen, mens den anden hviler i hulningen ved siden af. Der medfølger to sæt "vinger", så de kan tilpasses optimalt.

Det er faktisk en ret genial måde at placere dem. Modsat AirPods, der sidder så løst (i hvert fald i vores ører), at vi går i konstant frygt for at de skal falde ud, og modsat de helt tætsiddende, som man bliver træt af at have i ørene efter et stykke tid, så sidder Galaxy Buds Live godt og sikkert fast, uden at genere på nogen måde. De er enormt komfortable at bære, og man skal ikke justere dem hele tiden for at de sidder ordentligt.

Samsung Galaxy Buds Live lægger sig komfortabelt i nederste del af dit øre. Samsung Galaxy Buds Live lægger sig komfortabelt i nederste del af dit øre.

Hvor meget af verden vil du høre?

Højttaler-enhederne peger direkte ind mod øregangen, og de afrundede ender afskærmer ørene fra udefrakommende lyde. Musik og tale går således rent igennem.

Lyd udefra høres også nemt. I hvert fald hvis det er det du ønsker. Samsung har placeret mikrofoner på ydersiden, som lader lyd trænge ind. Ønsker du at lukke dig helt inde i din egen verden med musik eller en lydbog, er der også mulighed for aktiv støjreduktion, der via avanceret digital teknologi blokerer lyde fra omgivelserne.

Støjreduktionen er ret effektiv. Dybe, monotone lyde som motorstøj og ventilation dæmpes markant. Funktionen er dog konstrueret sådan at lyde i det højere spektre trænger mere eller mindre uhindret igennem. Således er det muligt at føre samtaler og høre hvad der bliver meldt i højttalerne i flyet eller toget, mens du har noise cancelling slået til.

Der sker en løbende tilpasning og optimeringen af støjreduktionen i realtid. Det betyder, at resultatet kan variere lidt, samt at der kan gå lidt tid før støjdæmpningen for alvor slår igennem. Der er plads til forbedring i den del, og vi er da heller ikke i tvivl om, at Samsung kommer til at sende et par opdateringer til Buds Live her i den første fase.

Tydelige telefonsamtaler

En særlig voice pickup unit er placeret på indersiden mod dit øre. Det er en særlig mikrofon, der registrerer kæbens bevægelser og bidrager til at din stemme står helt klart ved telefonsamtaler. Resultatet er imponerende. I betragtning af at ørestykkerne sidder så langt væk fra munden, er det ret utrolig at stemmen står så klart. Det samme gælder den anden vej. Den du taler med i den anden ende af røret går rent og tydeligt igennem på Buds Live.

Til telefonsamtaler er Galaxy Buds Live således et fremragende headset. Og det er det faktisk også til musik. Vi har ikke været imponerende over lyden i Samsungs tidligere Galaxy Buds - læs anmeldelsen af forgængeren Galaxy Buds+ her. Men med Galaxy Buds Live er der sket en markant forbedring.

Sprød lyd med god bund

Det er stadig AKG, der har finjusteret lyden, og det hører man. Der er den fine sprøde klang med skarpelskarpe detaljer vi kender fra den gamle velrenommerede lydproducent, men denne gang er der også bas. Man har formået at klemme 12 mm drivere og en basport ind i de små ørestykker, og det gør altså en betydelig forskel. Der er flot fylde og du får hele spektret med. For dem, der måtte foretrækker mere bas, mere diskant eller større dynamik er der også fem EQ-presets, så man kan justere lydgengivelsen.

Det gør man via Galaxy Wearable-app'en, hvor der også en mulighed for at foretage en række indstillinger. Du kan skræddersy betjeningen. Bestem, hvad der sker, når du berører de touchfølsomme ydersider af ørestykkerne. Du kan også bestemme hvilke meddelelser, der skal læses højt, vælge en spiltilstand med minimal lydforsinkelse og aktivere en "Find mine øretelefoner" funktion, der sætter en høj tone igang, så du nemt kan finde Bud Live, hvis de bliver væk.

Fornuftig batterilevetid

Stemmestyring er muligt, men desværre kun med Bixby på nuværende tidspunkt. Det er lidt ærgerligt. Dog kan du aktivere Bixby blot ved at tale, og det er sådan set ret tjekket, hvis du altså er indspillet på at tale engelsk. Men mon ikke der bliver mulighed for Google Assistant med en opdatering.

Spotify er integreret, så du med et enkelt tryk kan aktivere en playliste efter eget ønske.

Tidligere earbuds fra Samsung har været stærke på batterilevetiden. Forgængeren klarede hele 11 timer på en opladning, Så meget får du ikke i Buds Live. De små earbuds klarer 8 timer på en opladning med ANC slået fra. Æsken giver imidlertid 21 timer ekstra, og efter fem minutter i den, er der til en times musik i øretelefonerne. Så det er helt igennem acceptabelt. Der er endda tale om en meget diskret lille æske, som nemt kan ligge i lommen. Og den kan oplades trådløst med enhver Qi-oplader eller på bagsiden af en Samsung Galaxy-mobil med omvendt trådløst opladning.

Samsung Buds Live. Foruden den hvide model som vi testede fås Samsung Buds Live også i sort og Mystic Bronze.

Der er næsten ikke trådt et skridt forkert med Galaxy Buds Live, og det er egentlig ret imponerende, når vi er ude i en helt ny type earbuds, der ikke er prøvet af før. Prisen er endda ganske rimelig, når man tager såvel lydkvalitet som udvalget af funktioner i betragtning.

Hvis der er retfærdighed til (og det er der sandsynligvis ikke), kommer Galaxy Buds til at snuppe pladsen i øregangen hos dem der i dag går med AirPods. De formår at levere det samme og mere til i et design, der er betydelig mere tjekket.

Pris: 1.399 kroner

De fulde specs for Samsung Buds Live:Galaxy Buds Live
Størrelse & vægt Høretelefoner:  16.5 x 27.3 x 14.9 mm, 5.6g

Opladningsetui:  50 x 50.2 x 27.8 mm, 42.2g

Højtalere 12mm højtalere
Mikrofoner 3 mikrofoner (2 eksterne + 1 intern)
Batteri Høretelefoner: 60 mAh

Etui: 472 mAh

Spilletid[1] 6 timer / totalt 21 timer (ANC eller Bixby Voice Wake-up ON)

5.5 timer / totalt 20 timer (ANC og Bixby Voice Wake-up ON)

8 timer / totalt 29 timer (ANC og Bixby Voice Wake-up OFF)

Taletid 4.5 timer / Totalt 17 timer (ANC ON)

5.5 timer / Totalt 19 timer (ANC OFF)

Opladning 1 times spilletid med 5 minutters hurtigladning[2]

Qi-certificeret trådløs opladning

Tilslutninger Bluetooth v5.0

Codec: Scalable (Samsung proprietary), AAC, SBC

Sensorer Accelerometer, IR, Hall, Touch, Grip, VPU (Voice Pickup Unit)
Kompatibilitet[3] Android: Android 5.0↑, RAM 1.5GB↑ / iOS: iPhone 7↑, iOS 10.0↑
Vandafvisning IPX2