Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: MSI GE76 Raider 11UH: Tung og rasende hurtig gamingbærbar

Glem alt om tynde, fine business-laptops. Her er vi i den groveste gamingverden – med overstørrelse, høj vægt, vilde specifikationer og monster performance.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne bærbare gaming-pc fra MSI ligger på alle måder i den høje ende. Det gælder både prisen og ambitionerne og størrelsen. Du kan få MSI-computere til den halve pris, men her er vi i en helt anden klasse.

MSI GE76 Raider til over 30.000 kroner er i den testede version pakket med de ypperste komponenter, og skærmen er på 17”. Den vejer næsten 3 kilo, og det er rigtig meget for en bærbar pc i 2022.

Det er altså ikke en let og simpel sag at tage med i tasken til almindelige arbejds- eller fritidsopgaver. Men maskinen er også tiltænkt den inkarnerede gamer, for hvem denne ekstra kvalitet spiller en mindre rolle.

Lynhurtig skærm

Den blå titaniumoverflade på låget med MSI-logoet er superlækker. Der er en ret cool rgb-lysbar med i bunden af computeren, der tilfører god stemning. Den er flot integreret i kabinettet. Når låget er lukket eller rgb’en slukket, kan du slet ikke få øje på den.

Den slags trækker selvfølgelig på batteriet. Selvom GE76 Raider 11UH har et rigtig stort 99,8 Wh-batteri, så er det en god idé at tilslutte strøm, hvis du er på vej ind i længerevarende spil. Komponenterne er i sværvægtsklassen, og den store skærm er også en strømsluger.

Skærmen har en opdateringsfrekvens på hele 360 Hz og full HD-opløsning. Du kan få computeren med højere skærmopløsning, men så falder opdateringshastigheden, og full HD er fint til gaming.
Skærmen har ikke den mest detaljerede og lysstærke gengivelse på markedet, men yder bestemt tilfredsstillende.

Hvis du går mere op i billeddetaljer end opdatering, kan du vælge en UHD-model med 3840 x 2160 pixel, men så falder opdateringsfrekvensen til stadig fornuftige 120 Hz.

Tastaturet er ganske godt. Tasterne er bløde, men giver tilpas med modstand, til at du får en god fornemmelse af styring under spil, og tasterne har fin, dyb vandring.

Der er dog ikke tale om et mekanisk keyboard. De er selvfølgelig lyst op hver sig, så de matcher rgb-lyset på fronten. Det kontrolleres med SteelSeries G6-applikationen.

Touchpad’en er heller ikke markedets allerbedste, men fungerer fint nok - kunne måske godt have været lidt større, når nu computeren er så stor. Den sidder ikke helt midt for, hvilket er praktisk, hvis man er højrehåndet, for så er der masser af plads til håndleddet. Venstrehåndede er formentlig lidt mindre begejstrede.

Men nu kommer vi til det, som gør denne bærbare pc til en stjerne på gaminghimlen: motorkraften. Den ulåste Intel i9-11980HK i testmaskinen er en monsterchip.

Det er en af de hurtigste cpu’er overhovedet især i samarbejde med grafikkortet Nvidia GeForce RTX 3080. Det giver ekstremt høje benchmark-værdier, og du bliver helt sikkert ikke utilfreds med gamingoplevelsen på denne laptop.

Smid alt i hovedet på den

Med 64 GB ram kan du smide næsten hvad som helst i hovedet på GE 76 Raider 11UH. Og hvis du ikke synes, at den store bærbar-skærm er stor nok, kan computeren sagtens trække, at du slutter en ekstern skærm til den.

Der er masser af tilslutningsmuligheder, og den er lynhurtig, ikke kun når du gamer, men også til produktivt arbejde, herunder tunge opgaver som grafik og video.

Du skal blot leve med, at ventilatoren larmer end del, når du gamer, at det er noget af en ”klump” at bære rundt på, og at du får en ret begrænset batteritid. Men sådan er det med kæmper: De er klodsede og bøvlede, men de kan flytte det helt store læs på et øjeblik.